Loonlast in Premier League gevaarlijk hoog

Yves Dekoning
| 2 reacties
Loonlast in Premier League gevaarlijk hoog
Foto: © SC

De voetbalclubs in de Premier League dragen een veel te hoge loonlast. Volgens specialisten zouden deze het voortbestaan van enkele clubs in het gedrang brengen.

Deloitte berekende dat de clubs uit de Premier League tijdens het seizoen 2008-2009 gemiddeld 67% van hun inkomsten aan lonen spendeerden. Chelsea heeft de zwaarste loonlast met 167 miljoen pond. Daarmee bespaarden de Blues wel vijf miljoen pond. Op twee vinden we Manchester United met 123 miljoen. Liverpool (107M) en Arsenal (104M) doen het een beetje beter.

Minister van Sport Hugh Robertson maakt zich zorgen over de loonlast, maar wil geen actie ondernemen. Hij wil wel de FA aansporen om maatregelen te treffen. Volgens Robertson moet de Engelse voetbalbond een licentiesysteem koppelen aan financiële transparantie en voorwaarden zoals een maximale schuld ten opzicht van de inkomsten.

Volgens Dan Jones van Deloitte zijn de winstmarges door de grote loonlast te klein geworden. Hij wijst er ook op dat de leningen zwaar beginnen te wegen op sommige clubs. Tien van de twintig clubs in de Premier League maakten winst in het seizoen 2008-2009. De totale schuldenberg bedraagt momenteel 3.3 miljard pond. Bijna 2 miljard is toe te schrijven aan Arsenal, Chelsea, Liverpool en Manchester United.

Portsmouth was afgelopen seizoen de eerste club die financieel het hoofd niet meer boven water kon houden. Door de crisis zijn banken niet langer geneigd grote leningen zomaar toe te staan. Hierdoor neemt de druk om te besparen toe.
Bij Chelsea (Roman Abramovich) en Manchester City (Sheikh Mansoor) heeft de voorzitter geld (samen 1.5 miljard) geleend aan de club.

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties