Wist je dat Quaranta de 4-3 maakte tegen Vitosha?

Philippe Crols
| 44 reacties
Quaranta de 4-3 maakte tegen Vitosha?

Heel wat Antwerpfans zullen het artikel van vandaag met heel veel plezier lezen. We blikken namelijk terug op een heus mirakel uit de voetbalwereld: het Wonder van Vitosha Sofia. Wist u dat Raphaël Quaranta de laatste goal maakte van een vreemde match?

Tijdens het seizoen 1988-1989 slaagde Antwerp erin om zich te plaatsen voor de UEFA Cup. De Great Old eindigde vijfde achter kampioen KV Mechelen, Anderlecht, Luik en Club Brugge. Rood-wit lootte voor de eerste ronde van de UEFA Cup 1989-1990 Vitosha Sofia (het huidige Levski Sofia). Het werd het begin van een wonderbaarlijke voetbalgebeurtenis.

Op 26 september 1989 kreeg RAFC de Bulgaren over de vloer. Antwerp maakte veel kans op de volgende ronde, want het keerde enkele weken voor de terugwedstrijd met een 0-0 terug uit Sofia. Doelman Wim De Coninck, dezer dagen analist voor Belgacom TV, had een groot aandeel in het behalen van die goede uitgangspositie. Toch leek de terugmatch voor Antwerp uit de draaien op een heus fiasco.

Wissels opgebruikt

Na amper zes minuten stond het al 0-1 na een goal van Slavtchev. De Bulgaren kregen nog heel wat kansen, maar aan de rust stond het, gelukkig voor Antwerp, nog maar 0-1. Antwerpcoach Dimitri Davidovic gooide tijdens de pauze Ralf Geilenkirchen in de ploeg en na een dik uur kwam ook Geert Hoebrechts de troepen vervoegen. Alle wissels (toen mocht je nog maar twee veldspelers en een doelman wisselen) waren wel opgebruikt en dat leek RAFC zuur op te breken. Franky Dekenne moest de wedstrijd twintig minuten voor tijd staken met een blessure. Antwerp moest dus nog een tijdje met z’n tienen verder.

En toen volgde het allicht meest krankzinnige voetbalkwartier uit de geschiedenis. Na 83 minuten bracht invaller Geilenkirchen de thuisploeg weer op gelijke hoogte, maar toen Donkov en Mihtarsky er 1-2 en 1-3 van maakten, dropen tal van supporters af. Iedereen legde zich neer bij de uitschakeling. Antwerp begon echter nog aan een onwaarschijnlijke remonte. De Oostenrijkse scheidsrechter Friedrich Kaupe liet zes minuten overspelen en daar profiteerde de thuisploeg optimaal van. Nico Claesen vloerde bezoekende doelman Zdravkov in minuut 90 en 92. Ondertussen waren heel wat fans teruggekeerd naar de Bosuil en zij zagen dat het Wonder van Vitosha zich alsnog voltrok. Raphaël Quaranta (foto) kopte in de 96ste minuut de 4-3 in doel. De kwalificatie was meteen ook een feit.

Westrijdgegevens:

Antwerp: De Coninck, Kiekens, Broeckaert, Dekenne, Smidts, Lehnhoff, Van Rooij, Schrooten (46’ Geilenkirchen), Quaranta, Claesen, Czerniatynski (66’ Hoebrechts)

Vitoscha Sofia: Zdravkov, Vangelov, Koev, Gueorguiev, Savov, Slavtchev, Iotov (
68’ Donkov), Grouev, Mihtarsky, Iordanov (83’ Guospodinov), Iskrenov

Doelpunten:
6’ Slavtchev 0-1, 83’ Geilenkirchen 1-1, 85’ Donkov 1-2, 87’ Mihtarsky 1-3, 90’ en 92’ Claesen 2-3 en 3-3, 96’ Quaranta 4-3

In onderstaand videofragment blikken speler Rudi Smidts en commentator van toen Frank Raes terug op de legendarische wedstrijd op de Bosuil.

Antwerp kende dat seizoen een bijzonder succesvolle Europese campagne. Na Vitosha werden ook Stuttgart en Dundee United uitgeschakeld. In de kwartfinales was FC Köln te sterk. Met Club Luik werd in die fase ook de laatste Belgische vertegenwoordiger uitgeschakeld. Juventus zou die editie van de UEFA Cup winnen.

Maandag zijn we er opnieuw. Dan hebben we het in 'Wist je dat ... ?' over Oguchi Onyewu en Alexi Lalas.