Word fan! 1314

Champions League 2024/2025 (Europa)

Stand Champions League

Laatste nieuws uit Champions League

Meer nieuws

Info Champions League

De Champions League is de belangrijkste internationale voetbalcompetitie voor Europese clubs. De Champions League 2024-2025 is de 70ste editie van dit door de UEFA georganiseerde toernooi. Voetbalkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen in de Champions League.

Het toernooi is opgericht in 1955, maar dan onder de naam Europacup I. Sinds 1992 kent de voetballiefhebber dit kampioenenbal als de Champions League. Het Spaanse Real Madrid is de recordkampioen, want dat kwam al liefst 15 keer als winnaar uit de bus van het belangrijkste toernooi in het Europese voetbal. De Portugese voetbalster Cristiano Ronaldo is topschutter aller tijden. Ronaldo deed immers 140 keer de netten trillen in de Champions League.

Steeds meer deelnemers in Champions League

De term 'kampioenenbal' slaat vooral op de beginjaren, toen enkel de kampioenen uit bepaalde landencompetities mochten strijden voor de beker met de grote oren. In de loop der jaren is het aantal deelnemers gegroeid. De grootste landen mogen sinds 1997 naast de kampioen ook de andere best presterende teams afvaardigen. In 1992, toen de naam van het toernooi wijzigde, werd ook het concept van de groepsfase geïntroduceerd. Onder die vorm werd de eerste ronde afgewerkt, gevolgd door een knock-out systeem in een heen-en terugwedstrijd en de finale op een neutrale locatie. Dat concept verandert wel in het seizoen 2024-2025. Een Belgische club won de Champions League of Europacup I nog nooit. Club Brugge haalde in 1978 wel de finale, maar verloor met 1-0 van Liverpool op Wembley.

Nieuw format in Champions League 2024-2025 

De Champions League 2024-2025 brengt dus heel wat veranderingen met zich mee. Er zullen in plaats van 32 ploegen voor het eerst 36 ploegen meedoen. Er zal geen sprake meer zijn van een groepsfase zoals die vroeger gekend was. Elke club zal in de eerste ronde wel vier thuiswedstrijden en vier uitwedstrijden spelen, telkens tegen een verschillende tegenstander. De loting heeft vastgelegd wie die tegenstanders zijn, want dat kan voor elke ploeg anders zijn. Op basis van die resultaten wordt er een algemeen klassement van de 36 ploegen opgemaakt. De top 8 plaatst zich rechtstreeks voor de achtste finales. De nummers 9 tot en met 16 gaan met het status van reekshoofd naar de tussenronde, de nummers 17 tot en met 24 gaan zonder die status naar de tussenronde. De nummers 25 tot 36 zijn uitgeschakeld. Daarna blijft het gegeven van het knock-out systeem met heen-en terugwedstrijden, met eerst de tussenronde, dan de achtste finales, kwartfinales en halve finales. De finale wordt nog altijd in één wedstrijd afgewerkt. Zo ziet het nieuwe format eruit.

Er zal in de Champions League 2024-2025 op zoek gegaan worden naar een opvolger voor Real Madrid, dat zich vorig seizoen opnieuw tot winnaar kroonde. Het versloeg toen Borussia Dortmund in de finale met 0-2. Voornamelijk bij Bayern München zal de motivatie bijzonder groot zijn om het deze keer tot de finale te schoppen. De club van trainer Vincent Kompany zou die dan in eigen stadion kunnen spelen. De finale gaat immers door op 31 mei 2025 in de Allianz Arena. Club Brugge is de enige Belgische vertegenwoordiger in de Champions League 2024-2025.

Stand Champions League