Word fan! 266

Conference League 2024/2025 (Europa)

Stand Conference League

Laatste nieuws uit Conference League

Meer nieuws

Info Conference League

De Conference League is een nog jonge Europese bekercompetitie. Het is een door de UEFA georganiseerd bekertoernooi op het derde hoogste niveau van het Europese voetbal. De Conference League 2024-2025 is het vierde seizoen van dit toernooi. Voetbalkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen in de Conference League.

De UEFA kondigde in december 2018 aan dat er een derde Europese competitie in het leven geroepen zou worden. Een competitie die een trapje lager zou staan dan de Champions League en Europa League. Clubs die daar anders nooit aan konden denken zouden zo ook de kans krijgen om een mooi Europees verhaal te schrijven. In het seizoen 2021-2022 werd de Conference League dan opgericht en ging het eerste seizoen door. AS Roma, West Ham en Olympiakos zijn de eerste winnaars van de Conference League. De Braziliaan Arthur Cabral is met zijn 21 doelpunten voorlopig topschutter aller tijden in de Conference League.

Systeem in Conference League gelijkaardig maar niet hetzelfde

In de Conference League wordt een gelijkaardig systeem gehanteerd als in de Champions League en Europa League. Dit betekent dat het format aanvankelijk bestond uit een groepsfase in de eerste ronde, waarbij dan in elke poule de eerste twee teams rechtstreeks doorstootten. Daarna begon een knock-out fase met heen-en terugwedstrijden, om dan uiteindeljik de finale in één wedstrijd te beslechten. Dit format verandert in het seizoen 2024-2025 in de Champions League en de Europa League. Bijgevolg is dit ook het geval in de Conference League, waar voor het eerst dus 36 ploegen aan zullen meedoen. Toch is het niet helemaal hetzelfde als in de andere Europese competities.

Nieuw format in Europa League 2024-2025

Om tot de 36 deelnemers aan de Conference League 2024-2025 te komen, worden er eerst kwalificaties gespeeld. De 24 winnaars van de play-offronde van de Conference League gaan naar het hoofdtoernooi en worden vervoegd door de 12 verliezers van de play-offronde van de Europa League. De eerste ronde is een competitiefase waarbij alle deelnemende ploegen 6 wedstrijden spelen, 3 keer thuis en 3 keer uit, tegen 6 verschillende tegenstanders. Daar zit het verschil met de Champions League en Europa League: in deze toernooien spelen de teams 8 matchen in de competitiefase. Op basis van de uitslagen wordt een algemeen klassement opgemaakt van 36 ploegen. De top 8 plaatst zich voor de achtste finales, de nummers 9 tot 24 plaatsen zich voor een tussenronde en de nummers 25 tot 36 zijn Europees uitgeschakeld. Daarna blijft het gegeven van het knock-out systeem met heen-en terugwedstrijden van kracht, met eerst de tussenronde, dan de achtste finales, de kwartfinales en halve finales. De finale wordt in één wedstrijd afgewerkt.

In de Conference League 2024-2025 zal op zoek gegaan worden naar een opvolger voor Olympiakos, de winnaar van het seizoen 2023-2024. Olympiakos versloeg vorig seizoen Fiorentina in de finale met 1-0 na verlengingen. De finale van de Conference League 2024-2025 zal gespeeld worden in het Stadion Miejski in het Poolse Wroclaw. Fiorentina, de verliezend finalist van vorig seizoen, en de Engelse topclub Chelsea zijn de meest opvallende deelnemers aan de Conference League 2024-2025. Met KAA Gent en Cercle Brugge komen ook twee Belgische ploegen in actie in de Conference League.

Stand Conference League