Foto: © SC
Rusland is er niet in geslaagd opnieuw een stunt op Europa los te laten. De Russen speelden een zwakke wedstrijd. Spanje won oververdiend met overduidelijke cijfers. Zondag staat de finale op het programma, tussen Duitsland en Spanje.
Vanavond werden in het Ernst Happelstadion de laatste zweetdruppels geproduceerd op weg naar de finale van het EK 2008. Voor één van beide nationale elftallen werd het niet het laatste weerzien met de Oostenrijkse hoofdstad. Ook de finale zal plaatsvinden in Wenen. Tsaar Guus Hiddink kon beroep doen op zijn voltallige, fitte spelerskern. Torbinski moest als enige vanaf de tribunes toekijken vanwege een schorsingsdag. Bij Spanje was er evenzeer weinig rede tot roteren. De bondscoach van het Spaanse sterrenteam, Luis Aragonés, zag deze match alvast met argusogen tegemoet. In de groepsronde zette de Spanjaarden Rusland met 4-1 opzij. Vandaag staan die Russen wederom tegen Spanje met maar één enkele wijziging, Andrei Arshavin. Kon hij in deze halve finale zijn ploeggenoten andermaal tot meedogenloze prestaties aanzetten?
Een korte verkenningsfase werd overkoepeld door balbezit van de Spanjaarden. Een slimme actie van David Villa bracht Fernando Torres in schietpositie. De aanvaller van Liverpool dwong Igor Akinfeev tot een eerste, nodige tussenkomst. Spanje domineerde en liet de Russen niet toe in de eigen zestien. Villa waagde zelf zijn kans vanop twintig meter maar zag de mogelijkheid andermaal gepareerd door het Russische nummer één. Ook een poging van Sergio Ramos klemde Akinfeev probleemloos.
Gaandeweg de wedstrijd kwamen de Russen stilaan op temperatuur. Net zoals het onweer maakte de Russische sublimiteit zijn intrede. Roman Pavlyuchenko verscheen op de rand van de zestien maar zag zijn uithaal uit de bovenhoek gesaved. Aan de overkant raakte Villa na het nemen van een vrije trap de bal verkeerd en moest hij vervangen worden. Francesc Fabregas kwam in diens plaats. Rusland hield het bewind even aan zijner zijde en kon bijna profiteren van gebrekkige communicatie binnen de Spaanse afweer. Pavlyuchenko profiteerde niet van de verdedigende nalatigheid. Lang duurde de Russische bezetting niet. Spanje profileerde zich meer dan duidelijk als de beste ploeg van de eerste helft. Enkele minuten voor de pauze besloot Torres te nonchalant om de doelman te kunnen verschalken.
Kort nadat Frank De Bleeckere de tweede helft op gang had gefloten leek de wedstrijd volledig te gaan ontpoppen. Na een voorzetschot van Andrés Iniesta schoof Xavi het leer knap voorbij Akinfeev, 0-1. De manschappen van Guus Hiddink toonden aanvankelijk weinig weerbaarheid. De Russen wisten zich geen raad met de sterke, tactische verpersoonlijking van de Spanjaarden. Vervangingen en overtredingen aan het adres van de Russen hielden het tempo gestaag uit de partij. Kansen vielen aan beide zijden nog amper te noteren.
Daniel Güiza kwam in de plaats van Torres en vervulde na nauwelijks vijf minuten zijn rol. Na een knap opwippertje van Fabregas wipte Güiza de bal onhoudbaar naast Akinfeev, 0-2. De log ogende Russen waren niet meer bij machte het resultaat om te buigen. Spanje demonstreerde en breidde de score verder uit. Dankzij knap voorbereidend werk van Iniesta en opnieuw een assist van invaller Fabregas, mocht Silva het voorbereidende werk van zijn landgenoten eenvoudig afwerken, 0-3.
Rusland zal ondanks de 0-3 nederlaag het toernooi met opgeheven hoofd verlaten. Spanje ontpopte zich door deze uitslag tot het zwarte beest van de Russen. De Spanjaarden waren overduidelijk tweemaal te sterk voor de verdienstelijke Russen. Zondag staat alleszins een onverwachte finale in ieders agenda genoteerd. Spanje zal voor het eerst in een finale van een Europees Kampioenschap Duitsland partij geven.