De Omhaal

De Omhaal
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Technisch: de Omhaal is een, met de rug naar doel, schaarbeweging met de beide benen, in de lucht, los van de grond. Het is een fraaie actie die creativiteit, aanvalsdrift en techniek combineert in een mooi tot de verbeelding sprekend resultaat.

Al in 1940 vinden we de eerste foto van een omhaal terug. De Italiaan Carlo Parola werd als verdediger van Juventus in 1940 gefotografeerd tijdens het maken van een omhaal. Hij maakte tijdens de veertiger jaren zich zowat onsterfelijk door de omhaal voor het eerst op de Italiaanse velden te vertonen. Van zijn fraaie actie's worden nu nog posters verkocht.
De Chileen Ramón Unzaga zou zich halverwege de jaren twintig al tot een soortgelijk acrobatisch hoogstandje hebben laten verleiden in Europa, om die reden later omgedoopt in de Chileense omhaal, al zijn daar geen harde bewijzen van. Een andere in het geheugen gegrifte omhaal was deze van Marco van Basten tegen FC Den Bosch op 1 april 1984 in De Meer. Door een groot aantal mensen wel eens als het mooiste doelpunt in de Nederlandse competitie betiteld. Marco schitterde door zijn omhaal in de Italiaanse en Europese competities. In de jaren '70 verwierf Klaus Fisher de titel van fallrückzieher. Vaak gebruikte hij de omhaal om de doelmannen te misleiden. Vooral tijdens het WK74 verwierf hij grote faam, door vlak voor tijd de gelijkmaker in de halve finale tegen Frankrijk te scoren.

In het mondiale voetbal heeft de omhaal de naam bicycle kick/bicycletas verworven. Belangrijk bij de omhaal is niet te vergeten de strakke pass vanaf de vleugel, waardoor de bal vrij lang onderweg is en de specialist al letterlijk in de lucht ligt om het vijfje weergaloos achter de keeper te laten verdwijnen.

De Brazilianen vonden de kromme breedtepass, de dribbel en een eindeloze rij passeer- en schijnbewegingen uit waaronder de omhaal. Pelé maakte de mooiste bicycletas. Zijn landgenoot Zico scoorde er het vaakst mee.

Maar zijn uitvinder, en daar blijkt gans de voetbalwereld het toch over eens te zijn, is de Braziliaanse topschutter van het WK 38, Leônidas Da Silva *06/9/1913 - †24/01/2004. In Bonsucesso-Rio de Janeiro werd er een stadion naar de uitvinder van de bicycletas genoemd, Estádio Leônidas da Silva, capaciteit 12.000 bezoekers. Leônidas da Silva kreeg in de Europese kranten de bijnaam "De zwarte Diamant", een andere bijnaam van hem was "De rubberen man". De fans hielden van hem, en elke club waar hij speelde zag zijn toeschouwersaantal behoorlijk aandikken. Leônidas was na Pelé de grootste Braziliaanse goaltjesdief ooit. Zijn record was 24 goals in even zovele wedstrijden. 


Bronnen: www.leonidasdasilva.com & www.sportcafe.nl

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties