Een blik op... Benfica Lissabon

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Een blik op... Benfica Lissabon
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

RSC Anderlecht treft het niet echt met Benfica Lissabon. De eerste club uit Lissabon wordt nog altijd aanzien als de meest succesvolle Portugese ploeg ondanks het feit dat aartsrivaal FC Porto de laatste jaren Europees meer schitterde met vorig jaar de winst van de Champions League tot gevolg. 'Sport Lisboa e Benfica' daarentegen ontgoochelde Europees jaar na jaar. Het is al een tijdje zo dat ze de reekshoofdenstatus bij voorrondes van de Champions League kunnen vergeten.

Trappatoni

Dit jaar is het de Italiaanse grijzaard Giovanni Trappatoni die Benfica moet proberen te doen aanknopen met de successen van weleer. 'El Trap' heeft in eigen land een erelijst waar nog altijd niet kan tegen opgetornd worden, maar verloor als coach van de Squadra Azzurra op het EK 2004 opnieuw wat van zijn pluimen. Trappatoni mocht opstappen en Lippi nam er zijn plaats in. Omdat Benfica trainer Camacho zag vertrekken naar Real Madrid, zag het Trappatoni als de ideale opvolger. Benfica werd voor de laatste maal landskampioen in 1994. Van Trappatoni wordt verwacht dat hij Benfica een 31ste titel schenkt. Sinds 1996 gingen haast alle titels naar FC Porto, eenmaal naar diens stadsgenoot Boavista en naar die andere club uit Lissabon, Sporting Lissabon. De Beker (of Taca) van Portugal won het vorig jaar en was een schaars lichtpuntje in de ellende van voorgaande jaren.

Stevig elftal op academische leest

In Portugal onderscheidt de pers twee voetbalstijlen. Die van het academische voetbal dat Benfica brengt en momenteel allesbehalve succesvol te noemen is en het strategische van FC Porto. Het was ook met de spelstijl van deze laatste dat Portugal de finale wist te bereiken van het EK. Bij Benfica staat in principe Moreira tussen de palen, maar die vertoeft dezer dagen in Athene met het Portugees Olympisch elftal. In de verdediging is de Fyssas de grote naam. Hij werd in eigen stadion Europees Kampioen met Griekenland. Op het middenveld lopen technish zeer begaafde spelers met scorend vermogen. We denken hierbij aan Simao (ex-FC Barcelona) en vooral aan Zlatko Zahovic. Miguel is een loopwonder en Armando Petit de stofzuiger. Vooraan lopen de Noorse goalgetter Karadas, de Kroaat Sokota (die op het EK lelijk tegenviel) en Nuño Gomes. Deze laatste is er in de heenwedstrijd naar alle zekerheid niet bij.

Europese blamages

Eén van de grootste blamages die Benfica ooit opliep in Europees verband was in 1999 in de derde ronde van de Uefabeker. Op bezoek bij Celta de Vigo werden de Portugezen overklast met maar liefst 7-0. Eén jaar later was het bescheiden Zweedse Halmstads BK te sterk in twee wedstrijden. Vorig jaar deed Benfica iets beter. Het klopte in de eerste ronde AA La Louvière weliswaar moeizaam maar strandde later in de 1/8ste finale tegen Internazionale in een echt spektakelstuk in San Siro. Het werd 4-3 voor de Italianen na een 0-0 in Da Luz. De laatste keer dat Benfica op het kampioenenbal aanwezig was, was in 1998-1999 in een groep met PSV, HJK Helsinki en Kaiserslautern. Daarin werd de club al uitgeschakeld in de groepsfase. 

Eusébio en de successen

Benfica werd opgericht in 1904 en beleefde zijn grootste successen ten tijde van Eusébio. De Portugees met roots in Mozambique bezorgde Benfica een pak landstitels en Europese prijzen. In 1961 en 1962 pakte Benfica tweemaal op rij de Beker der Landskampioenen. Eerst won het van FC Barcelona en het jaar nadien van Real Madrid (toen eerste keer met Eusébio). Het jaar daarop verloor het de finale van EC-I van AC Milan. Ook in 1964-1965 verloor het de finale van EC-I van een Italiaans team: Inter Milaan. Real mag dan wel koploper zijn in het aantal gewonnen Champions League's (of Beker der Landskampioenen), Benfica is de recordverliezer van EC-I-finales. Het moest liefst 5 keer de duimen leggen in de finale eindstrijd. Ook Manchester United ('68) en nog eens AC Milan ('90) waren te sterk. Benfica stond vroeger al eens in een Uefacup-finale tegenover Anderlecht. In het seizoen 1982-1983 werd het in Brussel 1-0 dankzij Brylle en in Lissabon werd het 1-1 dankzij een goal van Lozano. 

Estádio Da Luz, een fantastische tempel

Het 'Stadion van het Licht' is sinds de vernieuwing voor het EK 2004 één van de mooiste stadions van Europa. Het stadion met 65.647 rode zitjes was het decor voor de finale die Portugal verrassend met 0-1 verloor van de stugge Grieken. De laatste Europese finale die er werd afgewerkt was die tussen AS Monaco en Werder Bremen in de Beker der Bekerwinnaars van 1991-1992. Voor een speler is dit een schitterend theater om in te voetballen.

Meer informatie:

Stadion: Estádio Da Luz (65.647 plaatsen)
Kleuren: Rood en Wit
Trainer: Giovanni Trappatoni
Voorzitter: Luis Felipe Vieira

Laatste ontmoeting met RSC Anderlecht:
Champions League '94-'95 - Groepsfase:
Benfica Lissabon - RSC Anderlecht     2-0
RSC Anderlecht - Benfica Lissabon     1-0

Laatste ontmoeting met een Belgische club:
Uefacup '03-'04 - Eerste ronde:
AA La Louvière - Benfica Lissabon       1-1
Benfica Lissabon - AA La Louvière       1-0

Erelijst:
Champions League: 2 maal (1961 en 1962)
Portugees Landskampioen: 30 maal (laatste keer in 1994)
Portugees Bekerwinnaar: 24 maal (laatste keer in 2004)
Portugese Supercup: 3 maal (laatste keer in 1989)

Officiële website: www.slbenfica.pt (enkel Portugees)






 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Primeira Liga

Nieuwste reacties