Het goed en het kwaad van de G14

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Het goed en het kwaad van de G14
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Binnenkort zet de G14 haar deuren weer open : het clubje van de grootste Europese clubs zal dan weer enkele nieuwe leden toelaten. Anderlecht behoort tot de grootste kanshebbers om daar bij te zijn, maar ook Club Brugge mag nog niet helemaal afgeschreven worden. Maar wat is die G14 nu eigenlijk? Is de G14 wel goed voor het voetbal? En zit die G14 wel logisch in elkaar? Een antwoord op al uw vragen:

18 leden
Het kan een beetje raar klinken, maar de G14 heeft 18 leden en geen 14! De reden is simpel: toen de G14 werd opgericht had men nog maar 14 leden, maar later kwamen er daar nog 4 leden bij. De 14 oorspronkelijke leden waren: Real Madrid, Barcelona, AC Milan, Internazionale, Juventus, Olympique de Marseille, Paris Saint-Germain, Ajax, PSV, FC Porto, Borussia Dortmund, Bayern München, Manchester United en FC Liverpool. Later kwamen er daar met Valencia, Bayer Leverkusen, Arsenal en Olympique Lyonnais nog vier leden bij.

Logische keuze?
De G14 heeft altijd geclaimed dat de keuze van de leden lauter op het sportieve aspect, met de nadruk op de geschiedenis, steunt. Het financiële aspect zou dus van ondergeschikt belang zijn. Complete onzin dus, want de realiteit is duidelijk anders.

Over clubs als Bayern München, Real Madrid, AC Milan en Juventus valt niet te discussiëren. Zij horen overduidelijk thuis in de G14. In het verleden haalden ze al verscheidene Europabekers binnen en ook vandaag behoren ze nog tot de crème de la crème. Manchester United heeft dan weer een minder verleden (slechts 3 finales, die het alledrie won), maar de recente topsuccessen maken dan weer veel goed. Maar wat te denken van Paris Saint-Germain? De club uit de Franse hoofdstad bereikte nog maar twee keer de finale in een Europese beker (voor Bekerwinnaars) en won daarvan slechts één keer. Ook de nationale successen zijn niet echt indrukwekkend: in haar hele geschiedenis won PSG nog maar 2 Franse titels! Hoe Paris Saint-Germain dan toch in de G14 is terecht gekomen ? Simpel: lobbywerk. De club kan rekenen op twee grote sponsors (Adidas en Canal +) die maar met hun vingers hoefden te knippen, of PSG mocht al meedoen.

En dat is dan nog niet het ergste. Olympique Lyonnais, ook een lid van de G14, bereikte in haar hele bestaan nog geen enkele keer de finale van een Europabeker. In Frankrijk won het nog maar 2 titels, ook niet bepaald indrukwekkend. En die ploeg krijgt dan de voorkeur op het Portugese Benfica, dat in haar geschiedenis 8 keer de finale van een Europacup bereikte en zelfs twee keer de Europacup voor Landskampioenen won. Of op Anderlecht, dat drie Europabekers in de wacht sleepte, net als Feyenoord trouwens. Kan u nog volgen?

Waarom een G14?
Wat de G14 zelf ook mag beweren, haar grootste doel is het genereren van geld. Door stevige druk uit te oefenen op de UEFA breidde deze laatste de Champions League uit zodat ook de nummers 3 en 4 van enkele competities mochten deelnemen aan de Europacup voor Landskampioenen. Daardoor krijgen de grote clubs steeds meer geld op hun rekening. Hilarisch genoeg begonnen ze na een paar jaar weer te zeuren dat het programma te zwaar is voor de spelers, terwijl nét zij verantwoordelijk zijn voor de uitbreiding van de Champions League.

Het bestuur van de G14
De G14 wordt logischerwijze geleid door de voorzitter van de grootste club van allemaal: Real Madrid. Onder Florentino Pérez, de voorzitter dus, bevinden zich nog vier ondervoorzitters: Peter Kenyon van Manchester United, Michael Van Praag van Ajax Amsterdam, Umberto Gandini van AC Milan en Karl-Heinz Rummenigge van Bayern München. Stuk voor stuk logische keuzes, want deze clubs vormen historisch gezien gewoon weg de top van het Europese voetbal.

Naast dat “comité” van managers bestaan er nog een hoop andere bestuurstructuren, maar we besparen u van deze ingewikkeldheden. Wel nog even dit: over alle voorstellen dient gestemd worden. Omdat de éne club uiteraard wat meer waard is dan de andere, krijgen de grote clubs meer stemmen dan de andere. Deze stemmen worden vrij eerlijk verdeeld, namelijk op basis van het aantal Europacups. Omdat de Europacup voor Landskampioenen (tegenwoordig de Champions League) meer waard is dan die voor Bekerwinnaars, krijg je voor die eerste logischergewijs meer punten. De verdeling van de punten ziet er als volgt uit:

3 punten voor de 14 stichtende leden.
1 punt voor de nieuwe leden.
+
2 punten voor elke Europacup voor Landskampioenen
1 punt voor elke Europacup voor Bekerwinnaars of UEFA-Beker

Real Madrid heeft uiteraard het meeste stemmen. Het minste aantal is momenteel toebedeeld aan Olympique Lyonnais, dat er pas in 2002 bijkwam en bovendien nog nooit een Europacup won. Volgens deze berekeningen zou Anderlecht bij haar intrede 4 stemmen (1 voor de intrede en 3 voor haar 3 Europacups) krijgen.

En wat zijn nu de voordelen van de G14?
Als lid van de G14 heb je ontzettend veel voordelen. En dan gaat het niet alleen over dingen naast het veld, zoals de mogelijkheid om te beslissen over belangrijke voetbalzaken, maar ook over gebeurtenissen op het veld. Hoe je het ook draait of keert, ook de scheidsrechters weten wie lid is van de G14 en wie niet. En hoe je het ook draai of keert, ze weten allemaal hoeveel die G14-leden in de pap te brokken hebben. Bij elke dubbelzinnige fase zullen ze dan ook, bewust of onbewust, in het voordeel van het G14-lid fluiten. Erg interessant dus voor Anderlecht, dat dit jaar de Champions League moest verlaten dankzij twee dubieuze penalties, gegeven aan ... twee leden van de G14! (Lyon en Bayern München).

Het beste voorbeeld is Olympique Lyonnais. De Franse club werd vorig jaar lid van het groepje topclubs en mocht daar dit jaar meteen de vruchten van plukken. De Franse landskampioen kwalificeerde zich namelijk dankzij twee zeer dubieuze penalties (tegen Anderlecht en Celtic Glasgow) voor de 2e ronde van de Champions League. Toeval? Oordeel zelf.

Is de G14 nu goed voor het voetbal?
Ja, want ze willen iets doen aan het overdrukke programma voor de spelers. Ze willen in de toekomst gevallen als Foé en Feher, die beiden stierven op het veld, vermijden. Of dat slechts ter verhulling van hun snode geldplannetjes is, doet er hier niet toe, want het is in dit geval de uitkomst die telt.

Neen, want ze verzieken het voetbal. Door de grote inkomsten voor de G14-clubs worden de grote clubs steeds groter en de kleine clubs steeds kleiner. De kloof wordt steeds groter, waardoor het ook minder spannend zal worden. Bovendien is er nog de scheidsrechterskwestie, zoals hierboven al vermeld werd. Maar nogmaals: oordeelt u zelf.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties