De XII werken van Club Brugge

Rita De Meyer
| 0 reacties
De XII werken van Club Brugge
Foto: © SC
Word fan van Club Brugge! 5790

Door Kersten Steurbaut

Donderdag neemt Club Brugge het in het Jan Breydelstadion op tegen Bordeaux. Inzet van deze wedstrijd is een ticket voor de kwartfinale in de UEFA-Cup. Het is al van begin jaren ‘90 geleden dat de Bruggelingen zover geraakten in Europees verband. In het seizoen 1991-1992 werd blauwzwart pas in de halve finale van de Beker der Bekerhouders uitgeschakeld door Werder Bremen. In 1994-1995 werd Club Brugge dan in kwartfinale van de beker der bekerwinnaars tegen Chelsea uitgeschakeld. Wil Club dit jaar nog zover geraken zal het woensdag Bordeaux opzij moeten zetten. Makkelijker gezegd dan gedaan na de 3-1 nederlaag in het Stade Chaban-Delmas.

Er moet dus gestunt worden. Maar de spelers, bestuur en fans geloven er in dat het deze week weer kan spoken op ‘Olympia' als vanouds. Club Brugge slaagde er al meermaals in een scheve situatie recht te zetten. Het verbaasde ook enkele keren Europa met verrassende uitslagen.

Het successeizoen 1975-1976

I: Het eerste wonder op Olympia

  

5 november 1975, Club Brugge - Ipswich Town 4-0

Na de met 3-0 verloren heenwedstrijd in Engeland probeerde Happel zo rustig mogelijk toe te leven naar deze wedstrijd. Geen afzondering en geen gezamenlijke maaltijd. Er was toch niets meer te verliezen. Ondanks de slechte uitgangspositie waren er toch nog 26.000 toeschouwers naar Olympia afgezakt. Ze zullen het zich niet beklaagd hebben want ze zagen één van de meest memorabele matchen uit de clubgeschiedenis.

Na 11 minuten had Raoul Lambert de Bruggelingen via strafschop al op voorsprong gebracht. Decubber en Le Fèvre maakten voor de rust de achterstand nog ongedaan. Het eerste Brugs mirakel was in de maak. Na de pauze speculeerden de bezoekers op de strafschoppen en trachtten ze met man en macht deze stand te verdedigen. Maar een uitstekend spelende René Vandereycken kopte in de slotminuten Club Brugge naar de volgende ronde.

Opstellingen:

Club Brugge:
Jensen, Bastijns, Krieger, Leekens, Decubber, Volders ( 72' Denaeghel), Cools, Vandereycken, Van Gool, Lambert, le Fèvre

Ipswich Town : Cooper, Burnley, Hunter, Mills, Peddelty, Hamilton , Osborne, Viljoen ( 18' Gates), Johnson, Whymark, Woods

Doelpunten: 11' Lambert 1-0 (pen.), 26' Decubber 2-0, 40' le Fèvre 3-0, 88' Vandereycken 4-0

  

II: Catenaccio afgestraft

  

26 november 1975, Club Brugge - AS Roma 1-0

Drie weken na de kwalificatie tegen Ipswich Town kregen Ernst Happel en zijn spellers met AS Roma een gereputeerde tegenstander in Europa voorgeschoteld. De Italianen stonden bekend om hun catenacciovoetbal. Het zou dus een zeer zware opdracht worden om nog eens te stunten.

Club begon goed aan de wedstrijd en had via Vandereycken al de kans om op voorsprong te komen. Een tot modderpoel herschapen veld zorgde ervoor dat de afwerking niet altijd optimaal was. Julien Cools liet de 28.000 supporters vlak voor rust toch juichen. Hij tikte een door Decubber verlengde corner van le Fèvre voorbij doelman Conti. Na de koffie verdedigde de Italianen met alle mogelijkheden deze stand en trachtten er op de counter nog een gelijkspel uit de brand te slepen. Het bleef echter 1-0. Twee weken later volgde er in Rome nog een grotere stunt. Raoul Lambert maakte op het uur de enige treffer in het Stadio Olimpico en verzekerde zo de kwalificatie voor de kwartfinales.

Opstellingen:

Club Brugge:
Jensen, Bastijns, Krieger, Leekens, Decubber, Volders, Cools, Vanderecyken, Van Gool, Lambert ( 75' Sanders), le Fèvre

AS Roma: Conti, Batistoni, Negrisolo, Peccenini, Rocca, Santarini, Boni, Cordova, De Sisti, Morini, Pellegrini. Ingevallen : Petrini, Prati

Doelpunt: 41' Cools 1-0

  

3 maart 1976, Club Brugge - AC Milan 2-0

De Europese successen bleven maar verder duren onder het beleid van Happel. Na de uitschakeling van AS Roma volgde er voor de Bruggelingen weer een Italiaanse ploeg met AC Milan. Maar ook de Rossoneri moesten de duimen leggen tegen het Brugse geweld.

Club Brugge begon met een stormloop aan de wedstrijd. De talrijke opgekomen fans zagen hun ploeg na 4 minuten het mirakel al verder gezet. Ullrich le Fèvre gaf doelman Albertosi het nakijken: 1-0. Aan de overzijde ontpopte Birger Jensen zich weer tot één van de beste spelers op het veld. Net voor rust waren de bezoekers dichtbij de gelijkmaker maar de bal bleef wou gelukkig niet over de doellijn. Na rust zette blauwzwart een tweede rush in op de bezoekende doelman maar de Milanezen bezweken niet onder de druk. Net wanneer de storm ging liggen en Milan zich verzoende met de nipte nederlaag schoot Edi Krieger de 2-0 voorbij Albertosi. Een goede uitgangspositie! Zo bleek ook 2 weken later. Club verdedigde met succes zijn voorsprong. Er werd wel met 2-1 verloren in Italië maar de kwalificatie voor de halve finale was een feit.

Opstellingen:

Club Brugge:
Jensen, Bastijns, Krieger, Leekens, Decubber, Volders ( 45' Sanders), Cools, Vandereycken, Van Gool, Lambert, le Fèvre

AC Milan: Albertosi, Anquilletti, Bet, Maldera, Sabadini, Turoni, Benetti, Bergamasschi, Rivera, Scala, Bigon. Invallers: Calloni, Chiarugi

Doelpunten: 4' le Fèvre 1-0, 70' Krieger 2-0

  
III: De Koninklijke te kijk gezet
  

3 november 1976, Club Brugge - Real Madrid 2-0

Na het formidabele seizoen 1975-1976 (Club stuntte in Europa en verloor de finale tegen Liverpool en behaalde daarbovenop nog eens de landstitel) moesten de fans niet lang wachten op een leuk Europees avondje in Olympia. In de tweede ronde van de Europabeker der Landskampioenen werd Real Madrid geloot. De heenwedstrijd werd uitzonderlijk in Malaga gespeeld. De Madrilenen kregen vanwege de UEFA een sanctie naar aanleiding van incidenten tegen Bayern München in de vorige Europese campagne.Club ving de Spanjaarden goed op en creëerde zelf nog de beste kansen. Maar geen van beide ploegen kon echter scoren.

In de terugwedstrijd zat Olympia afgeladen vol. Supporters kropen zelfs tot in de lichtmasten om toch maar een goed zicht op het veld te hebben. Beide ploegen kwamen op het veld met een sterk middenveld en kansen creëren was zeer moeilijk tegen een sterke Spaanse verdediging. Ullrich le Fèvre probeerde het dan maar van op afstand en bracht na een dik kwartier Brugge op voorsprong. Vlak voor rust zat club helemaal op rozen. Een Brugse hoekschop werd vlak voor rust door de Spaanse verdediger Rubinan in eigen doel gewerkt. Real probeerde er nog alles aan te doen om de achterstand om te buigen maar Jensen bewees nog maar eens waarom hij in Brugge tot de dag van vandaag nog zo populair was. Hij hield zijn netten tijdens de tweede helft schoon en Club had de scalp van de 6-voudige Europabekerwinnaar te pakken.

Opstellingen:

Club Brugge:
Jensen, Bastijns, Krieger, Leekens, Volders, Cools, Courant, Vanderecyken, Davies, le Fèvre

Real Madrid : Gonzalez Suarez, Breitner, Camacho, Rubiñan, Sol, Benito , Del Bosque, Martinez , Uria, Guerini, Jensen

Doelpunten: 17' le Fèvre 1-0, 45' Rubiñan 2-0 (e.d.)

  
IV: Op naar een tweede finale
  

12 april 1978, Club Brugge - Juventus Turijn 2-0 (na verlengingen)

Twee jaar na een eerste Europese finale tegen Liverpool had Club Brugge da kans om een nieuwe finale, tegen eventueel Liverpool, te bereiken. In de heenwedstrijd in Turijn met 1-0 verloren. Bettega scoorde op slechts 5 minuten van het einde de winnende treffer. Geen ideale uitgangspositie maar Wembley lag nog zeker binnen het bereik van Ernst Happel en zijn jongens.

Olympia was met 30.000 toeschouwers weer goed volgelopen. Happel startte de wedstrijd zeer aanvallend. Zijn tactiek kende al na 3 minuten succes. Bastijns maakte de voorsprong van de Oude Dame ongedaan. De verdediger tikte de bal na een schitterende pass van Vandereycken voorbij Zoff. De Italianen speelden zeer hard waardoor Leekens en Lambert vroeger naar de kant moesten. Juventus drukte Brugge vast op de eigen helft maar tot scoren kwamen de bezoekers niet.

Ook niet in de verlengingen waar onder ander Bettega alleen op Jensen afging. De Deense doelman bezweek niet onder de druk en hield zijn netten schoon. In de tweede verlenging velde René Vandereycken dan het verdict. Op voorzet van Sörensen trapte hij de bal voorbij de nationale doelman van Italië in doel. Boninsegna claimde in de slotfase nog een strafschop maar scheidsrechter Eriksson weigerde de Italianen een dienst te doen. Club naar de finale in Wembley tegen Liverpool dat Borussia Mönchengladbach uitschakelde.

Opstellingen:

Club Brugge:
Jensen, Bastijns, Krieger, Leekens ( 75' Sanders), Volders, Cools, Vandereycken, Verheecke, Simoen, Lambert ( 46' Maes), Sörensen

Juventus: Zoff, Cabrini, Cuccureddi, Gentile, Scirea, Spinosi, Benetti, Fanna, Furino, Bettega, Tardelli. Ingevallen: Boninsegna, Causio

Doelpunten: 3' Bastijns, 116' Vandereycken

"Ik had er eerst zelf geen vertrouwen in omdat het met mijn rechter was"
 
Vandereycken over zijn schitterende pas naar Fons Bastijns die de score opende
  
V: 10 jaar wachten op Europees succes
  

4 november 1987, Club Brugge - Rode Ster Belgrado 4-0

Het was al 10 jaar geleden dat Brugge nog eens een succesvolle Europese campagne had neergezet. Toen moest het in de Europabeker voor Landskampioenen pas in de finale de duimen leggen voor (alweer) Liverpool. De volgende jaren slaagde stamnummer 3 er niet in om verder te stoten dan de eerste of tweede ronde. De supporters moesten het zelfs 2 seizoenen zonder Europees voetbal stellen. Ook dit seizoen leek het Europese avontuur al vroeg te eindigen. In Belgrado had Beyens de Bruggelingen vlak voor rust nog op voorsprong geschoten. Maar Rode Ster bewees in de tweede periode zijn klasse en stuurde Club Brugge met een zware kater naar België terug. Een 3-1 nederlaag was het verdict.

Ook al was de opdracht aartsmoeilijk, toch was Olympia met 30.000 blauwzwarte fans weer goed volgelopen. Men geloofde volop in een nieuw mirakel. In de eerste ronde hadden de Bruggelingen trouwens een 2-0 nederlaag uit bij Zenith Leningrad in eigen huis met glans rechtgezet. De Russen moesten eraan geloven en werden naar huis gestuurd met een 5-0 blamage. Tegen de Joegoslaven moest dit kunstje herhaald worden.

Vroeg in de wedstrijd mochten de supporters al in een nieuwe stunt geloven. Club was furieus aan de wedstrijd gestart en de eerste kans werd door Kenneth Brylle al afgerond. De bezoekers speelden zeer gemeen met een aantal gele kaarten tot gevolg. Maar Rode Ster liet zien dat het ook voetballend talent in huis had. Stojkovic en Procinetski dirigeerden hun ploeg maar kwamen niet echt tot doelrijpe kansen. Maar Brugge kon hen ook niet echt in de problemen brengen.

Vlak na de pauze was de (virtuele) kwalificatie al een feit. Jan Ceulemans kopt een voorzet van Marc Degryse met een duikvlucht binnen. De supporters waren nog maar amper bekomen van de 2-0 of de derde treffer hing al tegen de netten. Ceulemans liep de linkerflank af en bracht de bal voor doel waar de ongelukkige Radovanovic de bal in eigen doel devieerde. Stojkovic kwam nog dicht bij de 3-1 wat tot verlengingen zou leiden. Maar het was Luc Beyens aan de overkant die de netten nog eens deed trillen en de kwalificatie verzekerde.

Opstellingen:

Club Brugge:
Jensen, Kimoni, Broos, Querter ( 68' Rosenthal), Van Wijk, Beyens, Ceulemans, F. Van der Elst, Creve, Degryse, Brylle.

Rode Ster Belgrado:

Doelpunten: 3' Brylle 1-0, 47' Ceulemans 2-0, 49' Radovanovic 3-0 (e.d.), 88' Beyens 4-0

  
VI: ‘Het’ mirakel van Olympia
  

9 december 1987, Club Brugge – Borussia Dortmund 5-0 (na verlengingen)

Club Brugge – Borussia Dortmund, ofwel de Van der Elst-show genoemd, werd na Zenith Leningrad en Rode Ster Belgrado de derde legendarische avond in een paar maanden tijd. Club startte op een moeilijk bespeelbaar veld alweer als een wervelwind en zag dit na 9 minuten al beloond. Het wonder was in de maak. Jan Ceulemans kopte een voorzet van Ronny Rosenthal overhoeks voorbij De Beer binnen. Het was echter tot 3 minuten na de rust wachten vooraleer Leo Van der Elst met een vluchtschot de tweede bal tegen de netten schoot. De ‘Caje' zette Brugge met een tweede treffer niet veel later op rozen, ware het niet dat scheidsrechter Bridges het doelpunt om een onverklaarbare reden afkeurde.

Om een bijna even onverklaarbare reden kreeg blauw en zwart in de slotfase nog een strafschop toegekend. Leo van der Elst zette feilloos om en bracht de 28.000 toeschouwers in extase. Club probeerde de klus nog te klaren binnen de 90 minuten maar zag voor de tweede maal een doelpunt, ditmaal van Rosenthal, afgekeurd. In de verlengingen bleven ze op hun elan doorgaan. In eerste instantie redde De Beer nog een schot van Beyens maar op de daarna volgende hoekschop moest hij zich gewonnen geven op een vluchtschot van Franky van Der Elst. In de tweede verlenging zette Leo van der Elst zijn tweede strafschop, gefloten na een fout op Rosenthal, feilloos om. De 5-0 eindstand stond op het bord. Dansende en feestende supporters in de tribunes. Club speelde hier misschien wel de meest memorabele match uit zijn Europese geschiedenis.


Club Brugge drong nog door tot de halve finales van de Uefabeker. In die halve finale werden de Bruggelingen op een dramatische wijze uitgeschakeld door Espanyol Barcelona. Na een 2-0 overwinning in eigen huis werd het In Barcelona in de allerlaatste minuut van de tweede verlenging 3-0. Geen derde finale.

Opstellingen:

De 11 die voor het mirakel tegen Dortmund zorgden

Club Brugge: Vande Walle, Mamadou, F. Van der Elst ( 119' Vereycken), Broos, Van Wijk, Ceulemans, L. Van der Elst, Beyens, Creve, Degryse, Rosenthal ( 115' Kimoni)

Borussia Dortmund: De Beer, Kleppinger, Kutowski, Pagelsdorf, Helmer, McLeod, Storck, Luch, Simmens ( 20' Banach), Spyrka, Mill ( 70' Dickel)

Doelpunten: 9' Ceulemans 1-0, 48' L. Van der Elst 2-0, 83' L. Van der Elst (pen.) 3-0, 98' F. Van der Elst 4-0, 107' L. Van der Elst (pen.) 5-0

"Hij zit erin, hij zit erin! en hij telt, en hij telt!"
 
Commentaar van De Saedeleer als Franky van der Elst er 4-0 van maakt
  
VII: Zeven minuten extra tijd
  

18 maart 1992, Club Brugge - Atletico Madrid 2-1

In de heenwedstrijd in Madrid zette Club al een puike prestatie neer. Vlak voor rust stond het zelfs 1-2. Maar deze voorsprong werd na een sterk offensief van de Madrilenen vlak na de pauze omgezet in een 3-2 achterstand. Deze uitslag bood nog alle perspectieven voor de terugmatch in Olympia. De kwalificatie lag zeker nog binnen bereik.

In Brugge tekenden 24.000 trouwe fans present om er weer een memorabele avond van te maken. Iedereen geloofde in een kwalificatie voor de halve finales. Het geloof werd al echter snel de kop ingedrukt wanneer Futre balverlies van Stephane Van der Heyden genadeloos afstrafte. Dat de partij toch nog spannend bleef was te danken aan een uitstekende keepende Dany Verlinden, die twee prachtige vrije trappen van Schüster uit de kruising haalde, en het falen van Toni, die net iets te gemakkelijk dacht te scoren. Club Brugge geraakte maar niet onder de druk van de Spanjaarden, heersend op het middenveld, uit. Tegen het einde van de eerste periode werd Foeke Boot in de ruimte gestuurd. De Nederlander kon alleen nog maar foutief gestopt worden. De Zweedse scheidsrechter Larsson twijfelde geen moment en legde de bal op de stip. Alex Querter, gelegenheidsaanvoerder in afwezigheid van de geschorste Franky Van der Elst, trapte de 11-meter staalhard in het dak van het doel. De Brugse aanhang geloofde er weer in en zag nog net voor de kantwissel een bal van ‘buffel' Amokachi voorlangs gaan.

Na de herneming miste de Nigeriaan nog een tweede reuzekans. De partij kwam wat meer in evenwicht. Verlinden zette zijn kwaliteiten op pogingen van Juanito en Schüster nog maar eens in de verf. Op een Brugse tegenaanval liep Claude Verspaille heel de rechterflank aan flarden en schilderde hij de bal perfect op de voet van ingelopen Booy: 2-1. Club Brugge virtueel in de halve finale! Atletico moest scoren wilde het zich plaatsen voor de volgende ronde. Maar het waren integendeel Amokachi, Booy en Dziubinski die nog de beste mogelijkheden in de wedstrijd kregen. De verlossende derde treffer kwam er evenwel niet. Het was nog bibberen tot Larsson na 7 minuten blessuretijd besliste een eind te maken aan de wedstrijd.

Opstellingen:

Club Brugge:
Verlinden, Verspaille, Cossey, Borkelmans, Creve, Beyens, Staelens, Van der Heyden ( 67' Plovie), Booy, Amokachi ( 80' Dziubinski)

Atletico Madrid : Abel, Tomas ( 64' Aguilera), Solozabal, Juanito, Lopez, Toni, Soler ( 55' Moya), Vizcaino, Schüster, Manolo, Futre

Doelpunten: 9' Futre 0-1, 39' Querter 1-1 (pen.), 64' Booy 2-1

  
VIII: Met Duitsers ben je nooit klaar
  

3 november 1998, Club Brugge - VfB Stuttgart 3-2 (na verlengingen)

Nadat Club in de voorronde van de Champions League op dramatische wijze werd uitgeschakeld door het Noorse Rosenborg met Trond Sollied als trainer. Club werd als landskampioen veroordeeld tot een jaar Europees voetbal in de Uefabeker. In de eerste ronde werd Ujpest Dosza makkelijk opzij gezet. Ckub won in Hongarije met 0-5 en speelde thuis 2-2 gelijk. In de tweede ronde lootte blauwzwart Stuttgart. In het Gottlieb-Daimler stadion behaalden de Bruggelingen een goed resultaat. Het werd 1-1 dankzij een doelpunt van Sven Vermant. Het zag er dus goed uit, maar …

Een uur wachten was het op een eerste doelpunt. De treffer kwam dan nog van verdediger Olivier de Cock. Club bracht nochtans combinatie- en pressievoetbal van de bovenste plank, maar een secuur keepende Ziegler hield zijn netten wel een uur schoon. Op dat moment kopte De Cock een voorzet van Deflandre voorbij hem in de netten. Het zag er goed uit voor Club Brugge. En wanneer Thiam en Djordjevic in minder dan 10 minuten beiden met een tweede gele kaart van het veld moesten geloofde niemand nog in een terugkeer van de Duitsers, die trouwens een erbarmelijke wedstrijd speelden tot dan toe. Frank Verlaat zorgde een kwartier voor tijd voor verbijstering bij alle supporters. Het was de Duitsers toch weer gelukt om terug te komen. De Nederlander kopte een voorzet van de tot dan toe onzichtbare Balakov voorbij Nader. Op naar de verlengingen.

In het slot van de eerste verlenging schoot Claessens de Bruggelingen weer op voorsprong. ‘Over and out voor de Duitsers', moest iedereen toen gedacht hebben. Maar de tweede verlenging was nog maar net op gang gefloten en de gelijkmaker was al een feit. Ongeloof heerste in de tribunes. De wanhoop en de uitschakeling nabij. Met nog vijf minuten op de klok zorgde Aleksander Ilic voor een explosie van vreugde op de tribunes. De Serviër kopte Club Brugge naar de derde ronde van de Uefa-Cup.

Opstellingen:

Club Brugge:
Nader, De Cock, Ilic, Lembi, Addo, Borkelmans, Deflandre ( 80' Fadiga), Van der Elst ( 108' Lesnjak), Anic ( 71' Claessens), Vermant, Jankauskas

VfB Stuttgart: Ziegler, Berthold, Verlaat, Keller, Thiam, Schneider ( 31' Zeyer), Balakov, Lisztes, Djordjevic, Bobic, Akpoborie ( 79' Spanring)

Doelpunten: 60' De Cock 1-0, 76' Verlaat 1-1, 105' Claessens 2-1, 109' Bobic 2-2, 115' Ilic 3-2

  
IX: Van het kastje naar de muur gespeeld
  

22 november 2001, Club Brugge - Olympique Lyon 4-1

Club Brugge denderde als een trein door Europa. In de eerste 3 rondes van de Uefabeker maakte blauw en zwart maar liefst 26 doelpunten, waarvan 18 in eigen huis. Met de loting tegen Lyon begon echter het zware werk voor Sollied en de zijnen. Lyon was een gebuisde uit de Champions League die werden opgevist. Lyon werd in een groep met Barcelona, Fenerbace en Leverkussen als derde met 9 punten uitgeschakeld. Met spelers als Anderson, Carrière en Govou wist Brugge dat het zeker zijn handen zou vol hebben met de vicekampioen van Frankrijk.

Club Brugge startte met volle overgave aan de wedstrijd en zag dit weeral vroeg beloond. Een voorzet van Verheyen door de Franse defensie heen werd door Gaetan Englebert rustig in doel getikt. Er waren nog maar 4 minuten gespeeld. Een droomstart! De bezoekers liepen meteen achter de feiten aan en geraakte niet in de buurt van doelman Dejan Nemec. Op het kwartier kon Simic bijna de score verdubbelen maar de Kroaat kon niet genoeg kracht op zijn kopbal zetten. Na 20 minuten hielp Nemec de bezoekers dan toch aan eerste mogelijkheid. Na slecht ontzetten kreeg Né de bal cadeau. Gelukkig waren de Brugse verdedigers op tijd terug gekeerd om een tegendoelpunt te voorkomen.

In de tweede helft kwamen de Bruggelingen volledig onder stoom, maar Simic vergat enkele malen te scoren. Na alweer een misser van Simic kon Peter Van der Heyden in de herneming wel de oververdiende 2-0 tegen de netten prikken. Club overdonderde Lyon op alle vlakken en de ingevallen Andrès Mendoza maakte er na een flater in de defensie 3-0 van. In de slotfase kwam Lyon zowaar nog dreigen én scoorde zelfs nog tegen. Slecht uitverdedigen van Clement zorgde ervoor dat Luyindula er op een diefje 3-1 van maakte. Een wereld van verschil. Club besloot er nog even volop tegenaan te gaan en uitblinker Tjörven de Brul maakte er in de laatste minuut nog 4-1 van. Slechts 14.670 supporters in de tribune, maar ze maakten er een feest van voor minstens 30.000 man.

Opstellingen:

Club Brugge: Nemec, De Cock, Clement, De Brul, Van der Heyden, Simons, Englebert, Martens, Verheyen, Lange, Simic ( 65' Mendoza)

Olympique Lyon: Coupet, Deflandre, Laigle ( 69' Carrière), Edmilson, Müller, Delmotte, Juninho ( 77' Violeau), Laville, Foé, Andersson, Née ( 69' Luyindula)

Doelpunten: 4' Englebert 1-0, 55' Van der Heyden, 76' Mendoza 3-0, 83' Luyindula 3-1, 90' De Brul 4-1

 


Brugse feestvreugde
na de treffer
van De Brul

 

  
X: Gala-avond in Jan Breydel
  

23 oktober 2002, Club Brugge - Galatasaray 3-1

Club Brugge was, na de uitschakeling van Shakthar Donetsk, voor het eerst in 10 jaar nog eens in de Champions League geraakt. In de eerste 3 wedstrijden behaalde Club slechts 2 punten, al verdiende het thuis tegen Lokomotiv Moskou zeker de volle pot. Tegen de Turken uit Galatasaray moest er dus gewonnen worden. In het Ali Sam Yen-stadion speelden beide ploegen 0-0 gelijk

Club begon nochtans niet sterk aan de wedstrijd. In de beginfase werden ze weggedrukt door de bezoekers die in een verrassende 4-5-1 aan de aftrap kwamen. Sollied moest zijn systeem van een 5-3-2 naar een 4-3-3 aanpassen. Deze aanpassing liet wel toe dat Alin Stoica nadrukkelijker in de wedstrijd aanwezig was. Club begon ook kansen te creëren. Eerst nog via Stoica zelf. Daarna tot 3 maal toe voor Sandy Martens. De eerste twee mogelijkheden werden nog gemist door Brakelnaar, maar de derde, vlak voor rust, schoot hij beheerst naast Mondragon in doel. Een oververdiende voorsprong.

Club ging in de tweede helft op zijn elan door maar zag Galatasaray na onterechte goal, Fabio Pinto stond buitenspel, terug in de wedstrijd komen. Bij Brugge lieten ze evenwel de moed niet zakken en ze legden de pees er weer stevig op. Club rijgde de kansen aan mekaar maar slaagde er maar niet in op voorsprong te komen. Een eerste poging zoefde net naast de paal. Simons kopte net voor Mondragon over en Martens zijn schot spatte uiteen op de paal. Bengt Saeternes schoot onbegrijpelijk de rebound over. Na slecht uitverdedigen van de bezoekers scoorde Verheyen er op een typische ‘Gert Verheyen-manier', op kracht en doorzetting, uiteindelijk toch de 2-1. Heel het stadion op zijn kop, alle supporters door het dolle heen. Het boegbeeld van Club Brugge was nog dicht bij de 3-1, maar Mondragon hield de spanning in de wedstrijd. Het bleek uiteindelijk uitstel van executie. Sandy Martens, die een dijk van een wedstrijd speelde, bracht na een schitterende actie met een doorsteekpass het leer bij Saeternes die in zijn debuut voor Brugge meteen scoorde. Het succes was compleet. Club had uiteindelijk zijn gala-avond waar het zo lang op had gewacht.

Opstellingen:

Club Brugge:
Verlinden, De Cock, Maertens, Simons, Clement, Van der Heyden, Englebert, Stoica ( 84' Spilar), Ceh ( 64' Saeternes), Verheyen ( 89' Smolders), Martens

Galatasaray: Mondragon, Polat ( 46' Felipe), Emre ( 82' Christian), Bülent, Hakan Ünsal, Cihan, Umit Davala, Ergün, Balic, Arif (55'Ayhan), Fabio Pinto

Doelpunten: 45' Martens 1-0, 56' Fabio Pinto 1-1, 72' Verheyen 2-1, 90' Saeternes 3-1

"This i have never seen in Champions League.  3-1 is disaster for football. it shoud have been 8, 9-1."
 
Sollied na de gala-avond tegen de Turken

 

  
XI: De geschiedenis herhaalt zich (bijna)
  

11 augustus 2003, Club Brugge - Borussia Dortmund 2-1
Landskampioen trof het niet met de loting. Borussia Dortmund kwam als tegenstander uit de bokaal. Weinigen gaven Club een kans tegen de sterren van Dortmund. Maar Brugge slaagde er nog maar eens in om de Europese voetbalwereld met verbijstering te slagen.

Club Brugge begon zeer voorzichtig aan de wedstrijd. Een tegendoelpunt kon best vermeden worden. Rosicky dreigde al vroeg voor de bezoekers maar Clement en Ceh waren tijdig terug om te ontzetten. Club schakelde dan resoluut over op de aanval maar Ceh en Mendoza slaagden er niet in de Bruggelingen verdiend op voorsprong te schieten. Aan de overkant moest Verlinden de meubelen redden op een vrije trap van Rosicky. Dany haalde met een prachtige duik de vrije trap van de Tsjech uit de kruising. Club reageerde snel na balverlies van Bergdolmo. Via enkele tussenstations bracht Van der Heyden de bal voor de kooi. Driemaal is scheepsrecht, ook voor Nastja Ceh, en hij kopte de bal voorbij Weidenfeller in doel. Club blijft drukken en de Duitsers zien blauwzwart voor de pauze verdiend de voorsprong verdubbelen via Verheyen. Een sterke Stoica maakte er ei zo na 3-0 van maar zijn bal belande in de tribunes.

Na de herneming was de frisheid bij de Brugse speler na een zinderende eerste helft een beetje weg. De bezoekers kwamen ook veel gretiger uit de kleedkamer. Sammer zag de gretigheid al snel beloond via een treffer van Amoroso. De Braziliaan was goed gevolgd nadat Verlinden een knal van Köller moest lossen. Addo was na een mooie actie dichtbij de gelijkmakker. Gelukkig voor heel Brugge mikte de Ghanees de bal langs de verkeerde kant van de paal. Dortmund nam de voet van het gaspedaal en leek tevreden met deze uitslag. Club van zijn kant slaagde er niet meer in een goede actie op touw te zetten. Toch kwam blauwzwart nog enkele keren dichtbij een derde treffer maar Weidenfeller en Dédé beletten Mendoza en Verheyen het scoren.

Twee weken later verdedigde Brugge deze voorsprong met verve. Er kwamen wel nog strafschoppen aan te pas waarin Butina zich tot held van het Westfalenstadion bombardeerde. Club voor de tweede keer op rij in de Champions League!

Opstellingen:

Club Brugge:
Verlinden, De Cock, Rozehnahl, Clement, Van der Heyden, Simons, Stoica (84' Gvozdenovic), Ceh, Verheyen , Martens (73' Saeternes), Mendoza (84' s Smolders)

Borussia Dortmund: Weidenfeller, Reuter, Wvrns, Madouni, Begrdolmo (46' Addo), Rosicky (85' Ricken), Conceicao, Kehl, Didi, Kvller, Amoroso (70' Ewerthon)

Doelpunten: 32' Ceh 1-0, 44' Verheyen 2-0, 52' Amoroso 2-1
  
XII: Hollandse arrogantie afgestraft
  

9 december 2003, Club Brugge - Ajax Amsterdam 2-1

Club Brugge had al enkele goede wedstrijden gespeeld in deze Champions Leaguecampagne maar de blauwzwarten stonden voor het treffen tegen Ajax wel allerlaatste in hun groep. Winst tegen de Nederlanders gaf zekerheid voor een ticket in de Uefacup en de eerste Europese overwintering in 10 jaar tijd.

Club Brugge startte zoals in de meeste Europese succeswedstrijden als een wervelwind aan de wedstrijd. De Amsterdammers werden op de eigen helft teruggedrukt en vonden geen antwoord op het powervoetbal van de Bruggelingen. Lange en Verheyen krijgen de beste kansen om de score te openen maar de Noor kopt onbegrijpelijk naast en het schot van Verheyen wordt via Escudé in hoekschop gewekrt. Ajax geraakt dan toch even onder de druk van Brugge uit maar het schot van Van der Vaart staat niet goed afgericht. Tot twee maal toe verdwijnt zijn schot buiten het kader. Vlak voor het half uur krijgen de Bruggelingen de voorsprong die ze verdienen. Rune Lange kopt een lange pass van Olivier de Cock voorbij de slecht uitgekomen Lobont. De voorsprong wordt evenwel nog voor de rust ongedaan gemaakt. De door de Brugse fans uitgefloten Wesley Sonck zet een strafschop, gefloten na dom handspel van Van der Heyden zonder problemen om.

In de tweede helft is de partij meer in evenwicht al blijft Club toch meer druk zetten. Langs Brugse kant worden kansen van Martens en Ceh gekeerd door Lobont. Aan de overkant krijgen Sonck en Ibrahimovic de bal niet tussen de palen. De winninggoal van Bengt Saeternes, ingevallen voor Rune Lange, komt er verrassend genoeg op een Brugse counter. Olivier de Cock speelt na een rush over de rechterflank de bal in op Martens. Via Litmanen belandt de bal bij Saeternes die Grygera mooi van zich afhoudt en in de draai de bal tussen de benen van Lobont in doel schiet. Met nog een paar minuten op de stadionklok zet Ajax alles op de aanval. Een tactiek die niet loont want de beste kansen zijn echter nog voor Club. Martens besluit op Lobont en Ceh schiet iets te opportunistisch hoog over doel. Alleen Van der Vaart kon nog dreigen voor de bezoekers maar zijn kopbal werd in 2 keer door Verlinden gepakt.

Door de overwinning van Celta de Vigo in San Siro speelt Club Brugge geen Champions League meer. De Bruggelingen worden wel opgevangen in de Uefacup. De fans lieten het alvast niet aan hun hart komen en gingen al feestend de nacht in.

Opstellingen:

Club Brugge:
Verlinden, De Cock, Simons, Rozehnal ( 78' Smolders), Van der Heyden, Clement, Verheyen, Englebert, Ceh, Martens ( 88' Cornelis), Lange ( 65' Saeternes)

Ajax: Lobont, Grygera ( 85' Van Damme), Heitinga, Escudé, Maxwell, De Jong, Van der Vaart, Sneijder, Sonck, Ibrahimovic ( 71' Litmanen), Mitea ( 78' Soetaers)

Doelpunten: 27' Lange 1-0, 42' Sonck 1-1 (pen.), 84' Saeternes 2-1


Redactie
: Kersten Steurbaut

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties