Analyse Maak kennis met Slovenië
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
SLOVENIË
Rubrieken
Slovenië kort
Ligging
Bevolking
Godsdienst
Toerisme
Voetbal in Slovenië
Slovenië wordt vaak ontzien als land om naartoe te reizen in vakanties en dergelijke. Nochtans is het zeker de moeite waard. Het land is rijk aan mineraalrivieren die wereldbekend zijn voor hun helend water. Families, businesslui, patiënten van allerlei ziekten komen ernaar toe om er nieuwe krachten op te doen. De ziel van Slovenië is haar bevolking. Vriendelijk, goedgezind, hartelijk en gastvrij. Ik nodig u uit voor een boeiende reis doorheen het groene hart van Europa.
Slovenië kort
De officiële naam is Republika Slovenija (Republic of Slovenia). Slovenië is een republiek op de Balkan in Centraal-Europa. Tot de onafhankelijkheid in 1991 was Slovenië de noordelijkste deelrepubliek van het voormalige Joegoslavië. Slovenië heeft een oppervlakte van 20,253 km² (0,6 keer de grootte van Nederland, en is daarmee een van de kleinere staten van Europa. Er lopen 1.930.132 mensen rond. De hoofdstad is Ljubljana.
Ligging:
Slovenië grenst in het noorden aan Oostenrijk (330 kilometer), in het oosten aan Hongarije (102 km), in het westen aan Italië (232 km) en in het zuiden en zuidoosten aan Kroatië (670 km). Slovenië heeft verder een kustlijn die grenst aan de Adriatische Zee (46,6 km). Ten zuidwesten van Slovenië ligt het Kroatische schiereiland Istrië dat in het noorden aan Slovenië grenst en verder vrijwel omgeven wordt door de Adriatische Zee.
Bevolking:
Slovenië telde in 2002 ca. 2 miljoen inwoners en de bevolkingsdichtheid bedroeg ca. 100 inwoners per km2. Ca. 90% van de bevolking bestaat uit Slovenen. In het westen, met name in de kustplaatsen woont een Italiaanse minderheid (ca. 3000 personen), terwijl in het uiterste noordoosten, tegen de grens met Hongarije aan, in Prekmurje, een Hongaarse minderheid woont (ca. 9000 personen). Deze minderheden zijn de enige erkende en wettelijk beschermde minderheden en hebben een afgevaardigde in de Nationale Assemblee.
Andere bevolkingsgroepen zijn Kroaten (3%), Serven (2%), Bosniërs (1%) en Macedoniërs. Deze groepen werken soms al tientallen jaren in Slovenië als arbeidsimmigrant of zijn recente vluchtelingen uit andere delen van voormalig Joegoslavië. Deze arbeidsimmigranten kregen na de onafhankelijkheid in 1991 de keuze om wel of geen Sloveens staatsburger te worden. Afstammelingen van Duitse immigranten wonen vooral in Kocevje in het zuiden van Slovenië.
Sloveense minderheden wonen in Italië (ca. 50.000), Hongarije (ca. 5000) en Oostenrijk (ca. 15.000) en in de rest van de wereld wonen ca. 400.000 afstammelingen van Sloveense immigranten. Een grote meerderheid van de ze immigranten woont in de Verenigde Staten en Canada. Cleveland in de Verenigde Staten is de grootste "Sloveense" stad buiten Slovenië. In Nederland wonen nakomelingen van Sloveense mijnwerkers nog steeds in Limburg.
Godsdienst:
De Slovenen zijn voor het grootste deel rooms-katholiek en ca. 70% van de bevolking hangt de leer van Rome aan. De aartsbisschop zetelt in de hoofdstad Ljubljana en verder zijn er de bisdommen Maribor en Koper. Andere christelijke bevolkingsgroepen zijn Servisch-orthodoxen, oud-katholieken en Lutheranen. De Lutherse kerk heeft zijn hoofdvestiging in Murska Sobota in Prekmurje. Het protestantisme dat in de zestiende en zeventiende eeuw veel bijdroeg aan de nationale bewustwording, verdween tijdens de Contrareformatie vrijwel in zijn geheel. Verder zijn er nog enkele kleine groepen joden en moslims.
Als doorgangsland is Slovenië altijd al goed ontsloten geweest. Er zijn zelfs nog meer autosnelwegen in aanleg, vooral naar Oostenrijk. Het Sloveense wegennet heeft een lengte van ca. 15.000 kilometer, waarvan 80% verhard.
Ljubljana, Maribor en Portoroz hebben een internationale luchthaven. De grootste luchthaven van Slovenië, Aerodrom Ljubljana, verwerkt per jaar ongeveer 1 miljoen passagiers en er wordt jaarlijks ca. 10.000 ton vracht afgehandeld. Het vliegveld van Maribor is gespecialiseerd in vrachtverkeer en chartervluchten met toeristen. Het vliegveld van Portoroz wordt vooral gebruikt voor passagiersvervoer, sport, toerisme en zakenvluchten.
Het toerisme, onder meer gericht op het hooggebergte met zijn wintersport en alpinisme, wordt steeds belangrijker. Ook voor cultuur, natuur en geneeskrachtige baden kiezen steeds meer Europeanen voor een vakantie in Slovenië. In 2001 werd Slovenië voor het eerst bezocht door meer dan 2 miljoen toeristen. Met name het aantal buitenlandse toeristen steeg in vergelijking met het jaar 2000 met meer dan 11%. De buitenlandse toeristen kwamen vooral uit Italië, en verder uit Duitsland, Kroatië, Groot-Brittannië, Nederland en Rusland. Populair zijn vakantieoorden in de bergen, vakanties aan zee en kuuroorden.
De overheid ziet economisch grote kansen voor het toerisme en zal van 2002 tot 2006 tenminste 620 miljoen euro investeren in deze sector.
Voetbal in Slovenië:
In Slovenië is er 1 club die er bovenuit steekt, namelijk Maribor Pivovarna Laško. Maribor is de ex-club van Club Brugge-middenvelder Nastja Ceh en staat momenteel op de vierde plaats in de Sloveense nationale competitie.
Hun stadion werd gebouwd in 1952 en biedt plaats voor 10030 supporters. De club speelde 12 keer kampioen. Namelijk in 1961, 1976, 1982, 1984, 1986, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, en verleden seizoen. Ja u ziet het goed, Maribor speelde 7 keer kampioen na elkaar.
Voor meer info kunt u terecht op hun officiële site: www.nkmaribor.com en op volgend e-mailadres info@nkmaribor.com.
Nationale ploeg
De Sloveense nationale ploeg doet het momenteel uitstekend. In de voorrondes voor het WK 2006 in Duitsland hebben ze al twee wedstrijden achter de rug. Ze wonnen de wedstrijd tegen Moldavië met 3-0 en speelden 0-0 gelijk in Schotland. Bondscoach Prasnikar werd ondertussen vervangen door Branko Oblak, ex-speler van onder andere Schalke 04 en Bayern München. Slovenië staat momenteel tweede in hun groep. Zaterdag nemen ze het thuis op tegen Italië.
Auteur: Julie Néman
Datum: 20 september 2003
Bron: www.nzs.si
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief