Mexico, waar men al eeuwenlang voetbal speelt
Rubrieken
Oorsprong naam Ligging Regering en politiek Gegevens Mexico Voetbal prehistory Voetbal heden Voetbalgegevens nationaal Wetenswaardig Mexican Wave
Oorsprong naam: De naam ‘Mexico’ vindt zijn oorsprong in de tijd van de Azteken, die ook ‘Mexicas’ werden genoemd. De Azteken waren strijders die van Aztlan kwamen, een plaats die waarschijnlijk in het noordwesten van Mexico lag. Ze settelden zich rond 1325 op een klein eiland in het Texcocomeer in de Vallei van Mexico. Het oude woord voor Mexico, de plaats waar de Mexicas leefden, was “Metztlixcictico†en is samengesteld uit drie klanken in de oude Nahuatl-taal van de Azteken: · ‘Metztli’ betekent maan · ‘Xictlii’ betekent navel of centrum · ‘Co’ betekent plaats Metztlixcictlico betekent dus: plaats in het midden van de maan (of in de navel van de maan). De Azteken noemden het Texcocomeer ‘het meer van de maan’ en in het midden lag Tenochtitlan, hun hoofdstad (nu Mexico-City genoemd). Toen de Spanjaarden in 1519 aankwamen, vonden ze het moeilijk om de hele naam Metztlixcictlico uit te spreken en zo werd het woord verkort tot Mexico.
Ligging Mexico (Spaans: México; officieel: Estados Unidos Mexicanos, = Verenigde Mexicaanse Staten) is een federatieve republiek in Midden-Amerika. Geografisch hoort Mexico bij Noord-Amerika, cultuurhistorisch maakt het deel uit van Latijns-Amerika (Midden- en Zuid-Amerika). De totale oppervlakte, inclusief 5364 km2 eilanden, bedraagt 1.958.201 km2 en is daarmee ongeveer 47 maal groter dan Nederland. Op de wereldranglijst van grote landen neemt Mexico de veertiende plaats in. Mexico is na Brazilië en Argentinië in grootte het derde land van Latijns-Amerika. Mexico grenst in het noorden aan de Amerikaanse staten Californië, Arizona, Nieuw-Mexico en Texas. Deze grens is 3326 kilometer lang waarvan twee derde wordt gevormd door de rivier RÃo Bravo del Norte (Verenigde Staten: Rio Grande). In het zuiden grenst Mexico aan de Midden-Amerikaanse staten Guatemala (962 kilometer) en Belize (250 kilometer). In het westen grenst Mexico aan de Grote of Stille Oceaan (7360 kilometer). In het oosten grenst het land aan de Atantische Oceaan (2600 kilometer). De Atlantische Oceaan heet hier Golf van Mexico en Caribische Zee. Tot Mexico behoren vele eilanden, waarvan Guadalupe, Revillagigedo en Isla de Cedros in de Grote Oceaan, Tiburón, Tres MarÃas en Angel de la Guarda in de Golf van Californië, en het eiland Cozumel in de Caribische Zee de grootste zijn. Er zijn twee grote schiereilanden: Baja California in het noordwesten en Yucatán in het zuidoosten. De hoofdstad van Mexico is Ciudad de México (internationaal Mexico-City genoemd en in het Nederlands: Mexico-Stad). Mexico-Stad ligt op een hoogte van 2200 meter in een vallei die door de Sierra Madre en een aantal vulkanen wordt omringd. Regering en politiek: In theorie is Mexico een democratie met een gekozen president. In praktijk echter werd het land geregeerd door de Partido Revolucionario Institucional (PRI). De PRI had tevens gezag over de werkgelegenheid, de pers en de kleinere partijen. Tijdens de verkiezingen van in 1997 veranderde het. De partij werd beschuldigd van corruptie. President Ernesto Zedillo stond onder druk om de verkiezingen zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Zedillo liet onder zijn partijgenoten een nieuwe kandidaat kiezen. Dit werd Francisco Labastida Ochoa. Zijn opponenten waren Cárdenas (PRD) en Vincente Fox Quesada (PAN). Door een alliantie met de groene partij werd de positie van Fox versterkt. In 2000 werden nieuwe verkiezingen gehouden onder toezicht van locale en internationale waarnemers. Vincente Fox haalde de overwinning. Hij komt op voor de armoede en de werkgelegenheid. Hij wordt alleen in de weg gestaan door politieke corruptie en drugskartels.
Feiten: Officiële naam: Estados Unidos Méxicanos Populatie: 100,350,000 (groei rate 1.53%) Oppervlakte: 1,958,200 km2 Hoofdstad: Mexico City (22 miljoen mensen) Bevolking: ca. 60% mestizo (gemengd Indiaans/Europees) en 30% Indiaans Taal: Spaans en 59 lokale talen Religie: 90% Rooms-Katholiek, 6% Protestant Regering: Federale republiek President: Vincente Fox Quesada
Voetbal Prehistory: Voetballen doen ze al sinds 1200 voor Christus in Mexico. Daar zijn nogal wat aanwijzingen voor omdat de eerste sporen van het balspel dateren van toen. Immers, op vrijwel alle archeologische plekken in Mexico zijn een of meerdere I-vormige velden te vinden, van een meter of 80 lang, waar het balspel gespeeld werd. De exacte regels zijn onduidelijk, maar het komt er op neer dat een rubberen bal met schouders en heupen zo lang mogelijk in het spel gehouden moest worden. Er werd gespeeld tussen twee teams en waarschijnlijk werd de aanvoerder van het verliezende team aan de goden geofferd. Geen wonder dat de Mexicanen gek op voetbal zijn, ze doen het immers al ruim 3000 jaar.
Huidig voetbal: In Mexico hebben clubs en competitie veel aanzien en zit het Aztekenstadion in de hoofdstad bijna wekelijks vol met 115.000 mensen. Het is dan ook een land met een lange voetbalgeschiedenis."El Tricolor" nam al twaalf keer deel aan een WK eindronde. De beste resultaten behaalden de Mexicanen tijdens de zelf georganiseerde WK eindrondes. In 1970 en in 1986 bereikte men de kwartfinales. In 1970 verloor Mexico van de latere finalist Italië en in 1986 bleek Duitsland - dat ook de finale zou halen - na strafschoppen te sterk. In 1930 werd voor het eerst deelgenomen, slechts drie jaar na oprichting van de MFFA. De drie nationale kleuren groen, wit en rood staan respectievelijk voor hoop, oprechtheid en teamgeest.
Momenteel is Ricardo Antonio Lavolpe de huidige bondscoach. Deze kreeg vorig jaar in oktober de voorkeur op de legendarische Mexicaanse oud-spits Hugo Sánchez, Luis Felipe Scolari, die ervoor met Brazilië wereldkampioen werd én Carlos Bianchi, die met het Argentijnse Boca Juniors de laatste jaren grote successen kende. De 51-jarige Argentijn Lavolpe was sinds zijn afscheid als doelman al zeventien jaar actief als trainer in Mexico. Hij trainde veel clubs op een lager niveau voordat hij een kans kreeg bij de grote Mexicaanse clubs. Hij geldt als een groot strateeg die zijn ploeg aanvallend laat spelen. Lavolpe is bij het nationale team de opvolger van Javier Aguirre, die na het WK 2002 bij het Spaanse Osasuna aan de slag ging.
Feiten Federatie: Federacion Mexicana de Futbol Opgericht: 1927 Website: femexfut.org.mx Kleuren: groen shirt, witte broek, rode kousen Clubs: 1.493 Actieve voetballers: 1.100.000 Palmares: Winnaar Gold Cup in 1994, 1996, 1998 en 2003, winnaar Confederatiebeker in 1999 WK-Verleden: 12 deelnames: 1930 (eerste ronde), 1950 (eerste ronde), 1954 (eerste ronde), 1958 (eerste ronde), 1962 (eerste ronde), 1966 (eerste ronde), 1970 (kwartfinales), 1978 (eerste ronde), 1986 (kwartfinales), 1994 (1/8ste finales), 1998 (1/8ste finales); 2002 (1/8ste finales) Beste WK-Prestatie: kwartfinales 1970 en 1986 Grootste WK-zege: Mexico-El Salvador 4-0 (1970) Grootste WK-nederlaag: West-Duitsland-Mexico 6-0 (1978)
Wetenswaardig: Mexican Wave: Sporthistorici spreken over de 'Mexican Wave', omdat dit fenomeen voor de eerste keer op grote schaal werd waargenomen tijdens het wereldkampioenschap voetbal van 1986 in Mexico. Maar het verschijnsel is ouder, veel ouder zelfs. Op 31 oktober 1981 gingen de mensen ritmisch staan en weer zitten in het Huskey Stadium in Seattle tijdens een American Football-wedstrijd. Maar de oudste waarneming is zelfs van 8 september 1889 (!). Het Amerikaanse blad 'Brooklyn Eagle' schreef toen over een enorme drukte in een stadion, waar de naam niet van gekend is. 'Op de gangpaden naast de stoelen op de onoverdekte tribunes was het zwart van de mensen. De toeschouwers werden samengeperst in een grote onbeweeglijke massa en de enige keer dat ze konden juichen was als iedereen zo opgewonden was dat ze allemaal de handen in de lucht gooiden en iedereen werd gedwongen om te zwaaien. Het zag eruit als een golf op de oceaan van een onweerstaanbare en dolle menigte.'
Mexico steeg deze maand maar liefst 6 plaatsen in de Fifa rangschikking. Dit door het feit dat Mexico overwinnaar werd van de Gold Cup. Momenteel staan ze dan ook op een vijfde plaats. Het is al geleden van Mei 1998 dat Mexico nog in de top 5 van de wereldranglijst vertoefde. |