Een blik op... VfL Bochum

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Een blik op... VfL Bochum
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Standard Luik speelt opnieuw Europees en ontmoet drie jaar na de Europese uitschakeling tegen het Franse Girondins de Bordeaux het Duitse VfL Bochum. In Europese termen kun je haast spreken van een derby. 

Roots in 1848

In het logo van VfL Bochum staat niet toevallig het jaartal 1848. De eerste sporen die zouden leiden naar wat VfL Bochum nu is, vinden we in dat jaar terug. Een lokale krant suggereerde om een grote sportclub op te richten in deze Noord-Duitse stad. Die ploeg kwam er en heette Bochumer TV maar werd wel pas gesticht in 1849. Voetbal werd niet in het sportpakket opgenomen. Dat gebeurde pas in 1911 toen de club zijn intrek nam in het Ruhrstadion. Die tempel is nog steeds de thuishaven van de blauwwitten.

Fusies leiden tot VfL Bochum

In Bochum moest nogal wat gefuseerd worden om uiteindelijk tot VfL Bochum te komen. In 1919 fuseerden Bochumer TV en SuS Bochum en in 1938 werd Vfl Bochum de officiële naam na nog wat fusies met TV 48 Bochum, TuS 1908 Bochum en SV Germania 1906 Bochum. Het duurde dertig jaar eer Bochum ophef kon maken in het Duitse voetbal. Toen het in 1968 wel lukte om te schitteren, deed het dat dan ook in stijl. Het haalde als tweedeklasser de bekerfinale maar daarin verloor het kansloos met 4-1 tegen 1.FC Köln. 

Van 'de ploeg die niet degraderen kon' naar liftploeg
     
Bochum steeg begin de jaren '70 naar de Bundesliga om er een hele tijd lang niet meer uit te degraderen. Telkens konden ze zich nestelen in de rechterkolom van het klassement en altijd net boven de degradatieplaatsen. Zo kreeg de ploeg de naam dat het niet kon zakken. Ondertussen wisselde de club mooie met minder mooie momenten af. Zo was er in september '78 een competitiewedstrijd tegen Bayern München. Bochum liep uit tot 4-1 maar toch wist Bayern nog de match winnend af te sluiten met een 6-5-overwinning. In 1988 haalde Bochum nog eens de 'Pokalfinal' maar het verloor opnieuw. Deze keer bleek Eintracht Frankfurt met 1-0 te sterk. In de jaren '90 begon het dan te liften tussen de 1.Bundesliga en de 2.Bundesliga. In de jongste tien jaar degradeerde de club vier maal maar telkens slaagde het er in om direct terug naar het hoogste niveau te promoveren.

De ontmoeting met Club Brugge

In het seizoen 1996-1997 behaalde VfL Bochum in de Bundesliga zijn beste resultaat ooit. Het eindigde mooi vijfde en mocht Europa in. Daarin schakelde het eerst het Turkse Trabzonspor uit en toen kwam in Genève het duel Club Brugge-VfL Bochum uit de urne. In Brugge werd het 1-0 door een doelpunt van Nordin Jbari in minuut 80. In Bochum echter kende blauwzwart Ã©Ã©n van de zwartste Europese voetbaldagen in de geschiedenis. Spelmaker Dariusz Wosz, nu ook nog actief in Bochum na een intermezzo bij Hertha BSC, speelde Club van het kastje naar de muur en zorgde dat Donkov twee keer kon scoren en ook de toen onhandelbare Russische international Serguei Yuran pikte zijn graantje mee. Wosz bekroonde zijn match ook met een doelpunt. Jbari kon verrassend voor de 1-1 zorgen en Eric Addo kon met een indrukwekkende solo heel de Bochum-defensie oprollen maar zijn inzet strandde tot Brugges ontzetting op de paal. Ging die bal binnen, werd het een totaal andere wedstrijd. In de volgende ronde wachtte Ajax, maar de Amsterdammers toonden zich wel sterker dan VfL Bochum. 

Bochum anno 2004

In het doel staat de Nederlander Rein van Duijnhoven. In de verdediging zijn vooral de Deen Sören Colding en de Sloveen Aleksander Knavs de blikvangers. Standard maakt ook terug kennis met middenvelder Tomasz Zdebel (ex-Lierse en na omzwervingen in Turkije terug in Duitsland). Ook Wosz is terug van de partij maar is niet meer de Wosz van tegen Club Brugge. Ouderdom eist zijn tol, weet u wel. Ook de IJslander Thordur Gudjonsson speelt er op het middenveld. Vooraan moeten de Tsjech Vratislav Lokvenc en de Deen Peter Madsen de netten doen trillen. Maar Madsen is echter out voor de twee duels door een blessure opgelopen afgelopen weekend in de competitiewedstrijd tegen Borussia Dortmund. Vorig seizoen zorgde de Iraniër Vahid Hashemian voor de doelpunten maar hij sprong in het oog van Bayern München en verkaste in het tussenseizoen naar Beieren. Trainer is de excentrieke Peter Neururer die vorig seizoen vooral opviel door zijn dansjes op het veld na een gewonnen wedstrijd.

Meer informatie:

Stadion: Ruhrstadion (32.645 plaatsen)
Kleuren: Blauw en Wit
Trainer: Peter Neururer
Voorzitter: Werner Altegoer

Laatste ontmoeting met Standard Luik:
Eerste ontmoeting

Laatste ontmoeting met een Belgische club:
Uefacup '97-'98: Tweede ronde:
Club Brugge - VfL Bochum     1-0
Vfl Bochum - Club Brugge      4-1    

Erelijst:
Duits Landskampioen:
0 maal
Duits Bekerwinnaar: 0 maal
Duitse Ligabeker: 0 maal

Officiële website: www.vfl-bochum.de

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties