De zaak-Cruz: weet de voetbalbond het zelf wel?
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
De zaak-Cruz (Germinal Beerschot) is voor de vijfde maal uitgesteld door het Sportcomité van de KBVB. Ook de zaak-Cissé is opnieuw uitgesteld. Cissé (Antwerp) zou zonder licentie hebben gespeeld tegen Aalst. Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met het toekennen van spelerslicenties. Het is ook niet de eerste keer dat er een heuse vaudeville plaatsvindt rond de afwikkeling van dergelijke zaken.
Vorig seizoen waren er in derde klasse zware problemen toen bleek dat Nieuwkerken de Marokkaan Rachid Allachi op had gesteld. In derde klasse is een spelerslicentie voor niet-Europese spelers immers verplicht. Nieuwkerken beweerde dat het de nota van de voetbalbond met deze regel niet ontvangen had.
In eerste instantie legde de KBVB op dat Nieuwkerken alle wedstrijden die het had gespeeld met Rachid Allachi zou verliezen. Dat waren er 27, waardoor Nieuwkerken op de laatste plaats zou eindigen en degraderen. Het probleem was dat Nieuwkerken in derde klasse een topploeg is die zich voor de eindronde geplaatst had. Hierdoor werd de hele situatie in derde klasse een ondoorzichtig kluwen en wist niemand precies wat er moest gebeuren.
Daarbij kwam nog dat ook Meldert een speler zonder licentie had opgesteld. Dat bemoeilijkte de zaak nog verder, omdat Meldert zo laag geklasseerd stond dat het barrages moest spelen tegen een vierdeklasser. Uiteindelijk besliste de voetbalbond geen punten af te trekken bij beide ploegen, omdat dat de zaken te hard door elkaar zou gooien. Ook Kapellen had blijkbaar iemand opgesteld zonder licentie. Daardoor mocht Nieuwkerken aantreden in de eindronde van derde klasse.
In het bondsreglement staat immers dat een ploeg die een speler zonder licentie opstelde, bestraft kan worden met puntenverlies, maar dat een geldboete evengoed mogelijk is.
Het grote verschil tussen deze zaak en de zaak-Cruz is dat Cruz wel een licentie had. Alleen had hij op het moment van de wedstrijd in kwestie geen arbeids- en verblijfsvergunning, waardoor hij eigenlijk geen licentie zou mogen hebben gekregen. Dat beweert Gent althans.
De grote gelijkenis tussen beide zaken is de besluiteloosheid van de voetbalbond. De zaak-Cruz werd al vijf maal uitgesteld omdat men nog niet over alle papieren beschikte. De zaak-Nieuwkerken sleepte ook een tijd aan, een tijd waarin geen enkele derdeklasser precies wist op welke plek in het klassement hij precies stond.
Naast deze besluiteloosheid valt ook de onduidelijkheid op van de reglementen. Zowel Nieuwkerken als Meldert claimden immers dat ze niet wisten dat niet-Europeanen een licentie moesten hebben. Germinal Beerschot beweert dat de bondsreglementen enkel een licentie vragen om in orde te zijn. Gent gaat daar tegenin en zegt dat daarnaast ook een arbeids- en verblijfsvergunning verplicht zijn.
Het is duidelijk dat Germinal Beerschot moeilijk in fout kan worden gesteld als het Sportcomité na zes vergaderingen nog altijd niet kan zeggen wat het reglement is en of de speler nu mocht opgesteld worden of niet.
Het is duidelijk dat Germinal Beerschot moeilijk in fout kan worden gesteld als het Sportcomité na zes vergaderingen nog altijd niet kan zeggen wat het reglement is en of de speler nu mocht opgesteld worden of niet.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief