Analyse Analyse BvB: Een maat voor niets?
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
De1/16de finales van de Beker van België zijn op niets uitgedraaid. Op de stunts van Eupen en Olympic Charleroi na slaagden alle eersteklassers erin om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Zelfs de promovendussen Oostende en Brussels werden uitgeschakeld door de anciens uit de hoogste afdeling. Toeval of haalt de geleide loting dan toch veel spanning weg uit deze bekercompetitie?
Van de toppers kende alleen Anderlecht enige moeite met zijn tegenstander. De landskampioen, die voorlopig in een slechte periode zit, slaagde er niet in om derdeklasser Bocholt makkelijk opzij te zetten. De Brusselaars wonnen slechts met het kleinste verschil op het veld van de Limburgers, die verdienstelijk speelden en zeker niet belachelijk werden gemaakt.
Club Brugge, Standard en Racing Genk kenden van hun kant weinig tot geen problemen met hun opponenten. Club Brugge en Standard hadden wat meer tijd nodig dan Genk, maar toch konden beide ploegen met ruim verschil winnen van respectievelijk Eendracht Aalst en Patro Maasmechelen. De jongens van Vandereycken walsten over hun gouwgenoot Kermt-Hasselt heen. Na een kwartier stond het al 2-0, al had dat ook 4-0 kunnen zijn. De spitsen van Genk slaagden er eindelijk nog eens in om vlot te scoren en de forfaitscore was dan ook een logisch gevolg.
Verder haalden alleen Lokeren, La Louvière en Germinal Beerschot het zonder moeite van hun tegenstander. Al was dat niet altijd met mooi voetbal. De Waaslanders deden het wel op de meest overtuigende manier en stuurde Deinze met 4-1 terug naar huis. Germinal Beerschot en La Louvière wonnen beiden met 2-0 tegen respectievelijk Tongeren en Denderhoutem. De Ratten maakte het verschil al vroeg in de eeste periode. De Wolven maakten de klus af in de slotfase.
In de andere wedstrijden was het verschil telkens zeer klein. De duels tussen de eersteklassers hadden telkens verlengingen nodig om een winnaar aan te duiden. Lierse nam daarin nog makkelijk afstand van Oostende via de ingevallen De Wilde en Tohoua. AA Gent boog tegen Brussels in de reguliere 90 minuten een achterstand nog om via Vrancken. Nordin Jbari schoot de Buffalos in de verlengingen naar de volgende ronde.
In de Waalse duels tussen Sprimont en Moeskroen en tussen WS Woluwe en Charleroi waren het de eersteklassers die zich pas in de slotfase konden kwalificeren. Charleroi was tegen White Star zelfs eerst nog op achterstand gekomen, maar Chabaud en Brogno breiden een verlengstuk aan het bekerverhaal van de Zebra’s. Bij Moeskroen was Michal Zewlakow de reddende engel.
Antwerp maakte van de niet-eersteklassers misschien wel het meeste aanspraak op een ticket voor de 8ste finales maar stamnummer 1 liet vel te veel kansen liggen tegen de Ivoriaanse klas van Helleputte. En in voetbal wordt dat cash betaald. Moussa Sanogo schonk Beveren vlak na de pauze de overwinning.
Sint-Truiden en Bergen kropen door het oog van de naald. De Kanaries hadden zelfs strafschoppen nodig tegen Zulte-Waregem, de leider uit tweede afdeling. Maar als Vandendriessch in de slotfase een torenhoge kans afwerkt had de ploeg van senator Wilmots nooit die kans gekregen. Bergen van zijn kant kwam pas 3 minuten voor tijd langs zij vie Goussé. Op het einde van de eerste verlenging bezegelde Datti het lot van Denderleeuw.
Gelukkig konden Eupen en Olympic Charleroi het bekerweekend nog wat kleur bijbrengen. Eupen, vorig jaar op een zucht van eerste klasse, zorgde met een sensationele 4-2 overwinning tegen Westerlo voor de stunt van het weekend. Al mogen we wel vaststellen dat dit Westerlo niet meer het niveau haalt van de ploeg mét Dosunmu. Zelfs nú nog profiteren de tegenstanders van dit verlies. Al mogen we de prestatie van de ploeg uit de oostkantons ook niet onderschatten.
Ol. Charleroi tot slot schakelde Cercle Brugge uit na de strafschoppen. De thuisploeg kwam op het half uur op voorsprong maar enkele minuten later kon Boi Cercle terug op gelijke hoogte brengen. Cercle speelde een zwakke partij waardoor Olympic zonder problemen de verlengingen en de strafschoppen kon halen. In die strafschoppenreeks bleef de derdeklasser koelbloediger dan groen-zwart.
Tot slot mogen we stellen dat deze bekercompetitie weinig verrassingen in petto heeft. Ook al waren de verschillen meestal klein, uiteindelijk trokken de eersteklassers bijna allemaal aan het langste eind. Volgende ronde kunnen er dus al een aantal mooie affiches op het programma staan, maar de aantrekkingskracht van deze competitie vermindert toch met het verdwijnen van de kleine clubs. En dan kan je je afvragen of een geleide loting wel nut heeft om de Beker van België aan waarde te doen winnen.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief