Column Tribune: Bistiaux moet zwijgen

Jan De Jong
| 0 reacties
Tribune: Bistiaux moet zwijgen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Tribune: Bistiaux moet zwijgen

De persconferentie na Antwerp-Zulte-Waregem, de topper in tweede klasse afgelopen weekend. Eindstand: 1-0, na een goal kort voor het einde van Gomez. Beide trainers, Jerko Tipuric (Antwerp) en Francky Dury (Zulte-Waregem), doorzwemmen zonder morren de vragen die de journalisten op hen afvuren. Tot wanneer de persverantwoordelijke afrondt met: “Zijn er nog verdere vragen?” Francky Dury, altijd groot in de nederlaag en een beminnelijk man die nooit of te nimmer de scheidsrechters in vraag zou stellen, antwoordt: “Ik heb er nog één, aan die mijnheer daar.” Hij wijst Paul Bistiaux aan, de secretaris van Antwerp. “Mijnheer Bistiaux, u vertelde een tijdje geleden dat er in de eindrondes van tweede klasse altijd gesjoemeld wordt. Praktijken die ik persoonlijk niet ken en waarmee ik nooit in aanraking kwam. Maar ik voel mij wel door u geviseerd, u scheert alle ploegen, spelers en trainers over dezelfde kam. Het feit dat u er zogezegd weet van hebt, duidt er wellicht op dat u er zelf al mee te maken hebt gehad.” Bistiaux, die geen micro heeft en wil antwoorden op die aantijgingen, wordt door Antwerpcoach Jerko Tipuric aangemaand niet te reageren. Met z’n wijsvinger op de mond.

Dury was niet een beetje kwaad over de matige leiding van scheidsrechter Johan Verbist. De ref sloot Zulte-Waregem-middenvelder Nathan D’haemers uit, na een tweede overtreding die een tweede gele kaart betekende. Daar kon de bezoekende coach nog mee leven, maar dat de Antwerp-spelers zomaar mochten schoppen en/of natrappen zonder een rode kaart, daar kon hij niet inkomen. Verbist verdenken van partijdigheid, dat ging hem net iets te ver. Maar Zulte-Waregem had de arbiter niet mee, zoals dat dan heet. Zeg maar: Verbist toonde zich een ouderwetse  thuisfluiter.
 
Vraag is: is het wel goed om scheidsrechters die in eerste klasse fluiten, aan te duiden voor wedstrijden, al dan niet toppers, in tweede klasse? Zijn zij daar wel gemotiveerd genoeg voor? Vorig seizoen floot Frank De Bleeckere de match KV Oostende-SV Roeselare, ook een topper in tweede, op een bedenkelijk niveau. Dennis Van Wijk, coach van Roeselare, liet noteren dat hij dan “liever een beloftevolle, jonge en gemotiveerde scheidsrechter had gehad”. En hij voegde daar fijntjes aan toe: “Zijn fouten zou je nog kunnen vergeven.”
 
Subjectiviteit kunnen we ook de collega’s van VTM verwijten. Met verbazing bekeek ik de samenvatting in Goal van de clash tussen de nummers twee en één. Alsof er na de rode kaart van D’haemers maar één ploeg meer op het veld stond, den Anwerp. “Onwaarschijnlijk dat deze partij op 0-0 zou eindigen”, hoorden we Geert Heremans zeggen. Nochtans waren beide trainers het achteraf eens dat deze wedstrijd geen winnaar verdiende. Amper twee kansen aan de overkant van Zulte-Waregem  werden getoond, terwijl Yves Feys best wel meer bedreigd werd in de tweede helft.
 
Maar goed, dit leidt ons af van de grond van de zaak. De aanduidingen van de scheidsrechters. In vierde klasse stond ook een topper geprogrammeerd, die tussen Doornik, tweede in de stand, en leider Gistel. Jerome Efong Nzolo, de enige zwarte scheidsrechter trouwens in de nationale reeksen en wonend in Charleroi, bezorgde heel wat spelers van Gistel een hoop frustraties. Een elleboogstoot op Bart Boussy keek hij door de vingers en op de koop toe bezorgde hij Doornik onverhoopt een punt, door bij een ingebeelde overtreding van Vaneeghen, naar de stip te wijzen. “Je zag dat hij van deze kanten was”, zei speler Koen Brackx na de match. “Iedere betwistbare fase floot hij in het voordeel van Doornik.”
 
Zo ook de strafschop dus. En dat Nzolo zijn sympathie voor Doornik dan nog een beetje wegsteekt na de wedstrijd, neen, zijn goede vriendschapsband met de mensen van de thuisclub onderstreepte hij nog eens door lachend de bestuursleden van Doornik met de voornaam aan te spreken. “Het is toch maar vierde klasse, wie zal daar op letten”, moet de man gedacht hebben. Een polemiek starten dat Waalse refs altijd hun streekgenoten zullen voortrekken, doen we niet. Maar de scheidsrechtersbazen kunnen zich op zijn minst eens beraden over deze kwesties. Want de manier waarop twee ‘brave’ West-Vlaamse clubs afgelopen weekend in de zak werden gezet, kan niet.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties