Hoe één Korea uitgroeide tot twee staten en aartsvijanden

Rita De Meyer
| 0 reacties
Hoe één Korea uitgroeide tot twee staten en aartsvijanden
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Hoe één Korea uitgroeide tot twee staten en aartsvijanden
 
Noord- en Zuid-Korea plaatsten zich beiden voor de laatste acht in de Aziatische zone op weg naar het WK voetbal 2006 in Duitsland. De 8 laureaten komen in twee groepen van vier. De nrs. 1 en 2 van elke groep stoten door naar het WK. De nrs. 3 van spelen een play-off waarvan de winnaar ook richting Duitsland mag. De verliezer van dit duel krijgt zelfs nog een herkansing, tegen een team uit de Concacaf-zone. Dat Zuid-Korea zich bij deze laatste 8 landen schaarde is geen verrassing. De aanwezigheid van buur en aartsrivaal Noord-Korea is dat wel. Op 8 september 2002 speelden beide landen na 12 jaar nog eens tegen elkaar in de Zuid-Koreaanse hoofdstad, uitslag: 0-0. Het was een wedstrijd op leven en dood. Ondanks het grote verschil op de FIFA World Ranking speelde Noord-Korea een puike partij. Maar niet alleen de FIFA Ranking toont een groot verschil tussen beide Korea’s. Beide landen zijn nog steeds gescheiden door een 240 km lange muur van 5 tot 8 meter hoog. Een muur die het symbool van het kwaad is, ook nog in de 21ste eeuw. We frissen u geheugen op.
 
Na de Tweede Wereldoorlog verdeelden de Verenigde Staten en de Sovjetunie de wereld in terreinen van politieke invloed: het communisme en de Westerse wereld. Ook Korea was tijdens WO II bezet gebied, door de Japanners. In totaal stond Korea 35 jaar lang onder de kolonisatie van het Japanse keizerrijk. Bij de teruggave van Korea door de Japanners vormde zich aan de 38ste breedtegraad een haag van Russische en Amerikaanse troepen om de overgave te vergemakkelijken. De Sovjetunie controleerde het noordelijke deel, de Verenigde Staten het zuidelijke deel. Na de verdrijving van Japan wou Korea terug uitgroeien tot een zelfstandige natie. In 1947 liepen echter alle onderhandelingen tussen de Sovjetunie en de Verenigde Staten muurvast. De Verenigde Naties wilde algemene verkiezingen, maar die kwamen er niet. In 1948 werd Zuid-Korea als onafhankelijke staat uitgeroepen. Even later werd ook het communistische noorden onafhankelijk: Noord-Korea. Zuid-Korea bleef gesteund door de Verenigde Staten (president Truman), net als Noord-Korea door de communistische grootheden Sovjetunie (Stalin) en China (Mao). Zowel Noord- als Zuid-Korea wilde hun stuk “verloren” land terugwinnen met militaire acties.
 
Noord-Korea: schurkenstaat
 
De USA versterkte hun troepenmacht in Zuid-Korea maar al in 1948 keren twee compartimenten van het Zuid-Koreaanse leger zich tegen Amerika. In deze context begint de Koreaanse oorlog. Er ontstaat een steekspel tussen de twee staten. Tot op heden is onduidelijk wie als eerste begon. De Amerikanen drongen tot diep in Noord-Korea door en naderden de grens met China. Voor China het sein om in actie te schieten. Zij wilden absoluut geen Amerikaanse soldaten aan hun grens. USA negeerde de waarschuwingen en botste op hevig verzet van China dat de Amerikanen terugdrong naar Zuid-Korea. Na veel getouwtrek werd pas in juni 1953 een wapenstilstand overeengekomen. Een officieel vredesverdrag werd nooit getekend, zodat beide landen nog steeds in staat van oorlog zijn. Pas op 12 juni 2000 hebben Zuid- en Noord-Koreaanse leiders voor het eerst met elkaar gepraat na de oorlog van 1948-1953. President Kim Jong Il van Noord-Korea wordt door de VS afgeschilderd als een dictator. De Koreaanse oorlog maakte vier miljoen slachtoffers.
 
Hoe staan Noord- en Zuid-Korea er anno 2004 voor? We zetten wat cijfertjes op een rij. Noord-Korea heeft een oppervlakte van 120.000 km², het zuiden is kleiner met 98.000 km². De bevolkingsdichtheid in Zuid-Korea is wel groter. Er wonen 48,5 miljoen mensen tegenover 22,6 miljoen in het noorden. De Noord-Koreaanse hoofdstad is Pjongjang met 3,4 miljoen inwoners. De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul telt 10,3 miljoen inwoners. Zuid-Korea blinkt uit op welvaartsgebied. Het Bruto Nationaal Product in Noord-Korea bedraagt 757 euro per inwoner, in Zuid-Korea is dat maar liefst 8.910 euro. Dat komt doordat het zuiden openstaat voor de Westerse wereld en ook die mentaliteit heeft. Noord-Korea is bijna volledig afgesloten van de buitenwereld. Het land heeft een avondklok. Vanuit de ruimte is Noord-Korea ’s avonds en ’s nachts het donkerste land ter wereld. De overheid regeert met de harde hand. Er is bitterweinig geweten over Noord-Korea. Er is een vermoeden dat het land nucleaire wapens maakt. De VS onderhoudt geen import of export met het noorden, maar wel met het zuiden. Noord-Korea wordt beschouwd als een slapende reus en één van de gevaarlijkste landen ter wereld.
 
Duizenden jaren cultuur en geschiedenis leeft gescheiden
 
Vijftig jaar na de oorlog is de situatie aan de grens nog steeds gespannen. 37.000 Amerikaanse soldaten houden de wacht. VS beschuldigt Noord-Korea ervan de mensenrechten te schenden en noemt hen openlijk een schurkenstaat. Noord-Korea ontkent dit en verkondigt anti-Amerikaanse gedachten. Noord-Korea heeft het vierde grootste leger ter wereld met 1 miljoen militairen. Alleen China, de VS en India doen beter. Recentelijk gebeurden er nog altijd accidenten aan de grens. In ’99 vochten marineschepen van Noord- en Zuid-Korea in de Gele Zee waarbij één Noord-Koreaans schip zonk in de territoriale wateren. Ook wordt er geregeld geschoten in de gedemilitariseerde zone. In het noorden is er geen neutrale verslaggeving. Zij spreken steeds van geen slachtoffers of spreken helemaal niet. In juni 2002 kwamen nog eens zes Zuid-Koreaanse mariniers om het leven. De VS inspecteert geregeld de Noord-Koreaanse strategische punten met spionagetoestellen. Onlangs naderden Noord-Koreaanse Mig-29 toestellen tot op 15 meter van een Amerikaans toestel in de lucht en dwongen het tot landen. Maar de Amerikanen konden ontkomen dankzij de 38ste breedtegraad.
 
Totdat Zuid-Korea en Noord-Korea in 1948 twee onafhankelijke staten werden, vormden beide delen één land: Korea. Een homogene natie, met een groot grondgebied werd in twee verdeeld door de vete tussen de Sovjetunie en de VS. De huidige machthebbers staan op hun strepen. Maar de bevolking verlangt vurig naar één natie, zeker het arme noorden. Duizend jaar cultuur en geschiedenis is gescheiden. Sinds 1948 heeft de wereld twee Korea’s en de USA en Rusland en de plaatselijke leiders houden het liever zo.
 
Tijdens het WK-voetbal 2002 in Japan en Zuid-Korea hoorden Zuid-Koreaanse soldaten dat de buren ook naar de radioverslagen van Zuid-Korea luisterden. Maar de Noord-Koreaanse president kreeg hier lucht van en verbood de radiotoestellen. Toch werden er al heel wat pogingen ondernomen voor één vredevol Korea. Zo dacht het organisatiecomité van het WK eraan om Noord-Korea bij het kampioenschap te betrekken. Op de Olympische Spelen stapten beide naties onder één vlag. Maar schijn bedriegt. De internationale druk biedt geen echte oplossingen. Op het WK-voetbal in 1966 behaalde Noord-Korea z’n grootste internationale succes. Het drong door tot de kwartfinales en won in de 8ste finales met 4-1 van Italië. Portugal was echter in de volgende ronde te sterk. Zuid-Korea haalde z’n grootste succes op het WK in eigen land. Het haalde de halve finales en werd uiteindelijk vierde.
 
De VS en Rusland zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van twee onafhankelijke Koreaanse staten. We vertelden al dat de USA en Rusland na WO II de wereld verdeelden in gebieden met een bepaalde politieke sfeer. Amerika staat voor kapitalisme. Rusland voor communisme. In een kapitalistisch land probeert men winst te maken, ieder voor zich. De overheid bemoeit zich niet echt met de economie. In een communistisch land is alles van de staat en die probeert het zo eerlijk mogelijk te verdelen, al is dat natuurlijk een fabeltje. Rusland (Sovjetunie) overwon Duitsland in WO II vanuit het oosten. Daarbij kwam het door tal van andere landen. Na de oorlog was de Sovjetunie niet geneigd weg te trekken in die landen en het bleef er grotendeels de baas, zoals bv in Polen, Oost-Duitsland, Tsjechië, Hongarije, Roemenië, Bulgarije enz… De Duitse hoofdstad Berlijn werd in vier delen verdeeld: Frans, Brits, Russisch en Amerikaans. In principe lag Berlijn helemaal in Oost-Duitsland, maar de VS drukten hun wil door. Veel Oost-Berlijnen wouden de stad ontvluchten naar het westen. De Russen tolereerden dit niet en lieten de Berlijnse Muur bouwen in 1961 onder leiding van president Chroetsjov. Het hele oosten stond onder Russische invloed. Amerika domineerde het westen met het fameuze Marschall-plan. De West-Europese landen waren verzwakt door de Tweede Wereldoorlog en konden zo herstellen. Amerika verplichtte hen in en uit te voeren met hun. Het “Oostblok”, dat onder Russiche invloed stond, kreeg die steun niet en verarmde. De Marshall-plannen waren vooral gericht tegen het communisme en voor de eigen Amerikaanse economie. Zo creeërde USA een eeuwig schuldgevoel in West-Europa. Daarmee is de Amerikaanse invloed momenteel nog steeds zo groot. Behalve Korea veroorzaakte de strijd tussen het communisme (Rusland) en kapitalisme (USA) ook nog problemen in Vietnam en Cuba. In de praktijk bestaat de Koude Oorlog, de oorlog tussen Amerika en Rusland, nog steeds. Rusland en de VS zijn het nog vaak oneens bij het oplossen van conflicten of oorlogen.
 
Digest
 
Noord-Korea (communistisch)
Oppervlakte: 120.540 km²
Inwoners: 22,69 miljoen
Hoofdstad: Pjongjang
President: Kim Jong Il (dictator)
 
Zuid-Korea (westers)
Oppervlakte: 98.480 km²
Inwoners: 48,59 miljoen
Hoofdstad: Seoul
President: Roh Moo-hyun (verkozen president)

Auteur: Ward Bollen
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties