Column Voetbal, een feest?
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Voetbal een feest?
Voetbal zou een feest moeten zijn voor elk van ons. Helaas is het vaak anders. Afgelopen zondag werd een wedstrijd van United Gent in 4e provinciale gestaakt wegens een vechtpartij tussen spelers, scheidsrechter en supporters. Er waren maar liefs veertien arrestaties en dat in 4e provinciale. Toen de radio dit nieuws afgesloten werd, zei de reporter iet of wat humoristisch dat na de derby tussen KV en Racing Mechelen de politie 35 arrestaties had verricht.
Dat er wat schermutselingen zijn tussen beide rivaliserende supporterskernen na zo’n geladen derby is normaal. Maar de media gaat nu wel die 35 arrestaties overroepen en zodoende het voetbal in een verkeerd daglicht plaatsen. België heeft dan wel in het verleden enkele serieuze gevallen van voetbalgeweld gekend, maar dat is nu toch serieus verbeterd.
De bond zal dit ongetwijfeld wijten aan de invoering van de veiligheidspas. In mijn ogen houdt die juist de neutrale supporter uit het stadion. Neem nu dé derby van België tussen KV en Racing Mechelen. Daar hadden de supporters geen veiligheidspas nodig. Het stadion zat afgeladen vol, hetgeen ook logisch is. Welnu, ondanks de geladen sfeer, de spannende ontknoping, de rivaliteit, … is het toch vrij rustig geweest. Dit was toch de uitgelezen wedstrijd voor hooligans om zich eens uit te leven. Daardoor vind ik die 35 arrestaties een lachertje.
Zonder veiligheidspas en toch relatief rustig. Als we dan nog even terugkijken op de bekerwedstrijden van het weekend daarvoor, dan zien we bij bv Sint Truiden lege tribunes. Volgens de club stonden buiten de stadionpoorten enkele honderden supporters te wachten op een ticketje. Dit kregen ze niet omdat er een fout zat met de veiligheidspassen. STVV moest dan al deze gefrustreerde supporters dan maar naar huis sturen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn. Voetbal is van het volk en moet van het volk blijven zonder al die polemiek. Waarom al die mensen niet zonder veiligheidspas naar binnen sturen. In Mechelen bewezen ze dat het wel kon.
Terug naar de derby. Het stadion was met 13000 toeschouwers volledig uitverkocht, en dat voor een wedstrijd in derde nationale. Daar kunnen veel eerste klassers van dromen. Het had dan ook iets Engels. Voetbal om 2 uur, jammer genoeg niet op zaterdag, supporters kort op het veld, veel gezang, supporters die echt achter hun club staan, het grauwe weer, etc. Dramatiek tot de laatste minuut, dat is wat mensen willen zien. Spelers die tot het uiterste gaan voor hun club, zei het dan met minder academisch voetbal. Dat is denk ik ook het grote succes van het Engelse voetbal. Alles geven van de eerste tot de laatste minuut voor de club. Hier denkt men al te vaak dat al die liflafjes supporters naar het stadion lokken, maar dat is in mijn ogen niet zo.
Neem nu bijvoorbeeld Baseggio. Die jongen kan uitstekend voetballen, maar als je hem over het veld ziet sjokken denk je echt dat hij maar voor z’n geld daar rondloopt, waarmee ik niet wil zeggen dat dat effectief zo is. Maar die indruk wekt hij op. Hij krijgt bijgevolg veel vlugger kritiek dan iemand die een uur alles geeft en daarin nog tien slechte passes geeft.
Wat in mijn ogen nog een grote factor is met het leeglopen van onze voetbalvelden is het feit dat supporters zich niet meer kunnen identificeren met hun club. Er spelen namelijk te veel buitenlanders in onze ploegen. Men kent deze spelers dan ook niet, en bijgevolg ook de club niet. Een voetbalclub moet de afspiegeling zijn van de regio waarin ze speelt. STVV- Anderlecht bijvoorbeeld, was altijd een wedstrijd tussen de boeren en het chique volk. Als de spelers zich van STVV zich nu ook als vedetten gaan gedragen, dan vergooit de club haar eigenheid. En dat is toch hetgeen de supporters aan die bepaalde club bindt.
Ons voetbal moet terug een feest worden zoals in Mechelen. Waarin spelers van beide ploegen 95 minuten tot het uiterste gaan. Alleen zo krijg je spannende en spektakelrijke wedstrijden die mensen terug naar het stadion lokken. En als het dan nog even kan zonder veiligheidspas, zodat voetbal voor zowel spelers, clubs als supporters een feest wordt.
Door Jimmy Wouters
Door Jimmy Wouters
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief