Column Column: "Gezocht: Koning Eénoog"

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Column: "Gezocht: Koning Eénoog"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het kon een advertentie in de krant zijn: "Marginaal sportland zoekt man/vrouw die sport kan stimuleren. Vereisten: geduldig, doortastend, het lef om heilige huisjes omver te werpen en in staat zijn om rationeel beslissingen te nemen." Met andere woorden wordt er gezocht naar de tegenpool van Vlaams minister van Sport Bert Anciaux. O, ironie...

Gisteren was ik één van de 21.000 getuigen in het Jan Breydelstadion van een wansmakelijke vertoning die blootlegde waar het in ons voetbal allemaal misloopt. Ik kroop in mijn bed nadat ik ook nog eens de beelden had gezien van de wedstrijd in Luik en kon zo de avond beschrijven met één woord: ontluisterend. Na het nationale voetbalteam is nu ook het Belgische clubvoetbal zo levendig als de vis in de Zenne. Laten we beginnen met het positieve want daar zijn we het snelst mee klaar. Belgische spelers zijn krachtig en kunnen fysiek negentig minuten alles geven. Tot daar en nu de rest. De zuiverheid van de passing is al even zuiver als rioolwater, de snelheid van uitvoering als even snel als dat van een slenterende slak en de balcontrole is al even precies als de precisiebombardementen van het Irakese leger. Tot slot is het technisch vermogen van de Belgische voetballer niet beter dan dat van een olifant. Ik kan me niet herinneren dat Peter Van der Heyden of Olivier De Cock er één keer in geslaagd zijn een Spaanse tegenstander voorbij te gaan. En we spreken hier over de betere verdedigers van België. Ik was versteld hoe Zaragoza met bij momenten ééntijdsvoetbal de Brugse verdediging zo makkelijk aan het wankelen kon brengen en constant had ik het gevoel dat als de mannen uit Aragon een tandje zouden bijsteken de Bruggelingen overrompeld zouden worden. Zaragoza deed het niet, Bilbao wel. Resultaat: 1-7. Met kracht en fysiek alleen haal je het niet net zo min je het alleen maar haalt met technisch vermogen.

Het loopt in België eigenlijk al grondig mis in de jeugdopleiding. Iedere Belgische speler beschikt wel over een dosis kracht en fysiek vermogen en een zekere tactische geschooldheid (iets wat ze in Beveren dan weer missen) maar de technische begaafdheid van een Belgische voetballer is op een score op tien niet hoger dan twee. Om techniek te bevorderen moet er al van jongsaf op getraind worden. In Spanje leren ze techniek door wedstrijden te spelen op gemalen steen. Als je je daar niet staande kan houden kom je vol builen, blutsen en gapende wonden terug thuis. Je zou voor minder snel leren spelen en techniek kweken. Wij Belgen kunnen het in de sportzaal proberen om op de korte ruimte te trainen en te spelen in een hoog tempo en dat van duiveltjes tot en met de scholieren omdat techniek er tegen die leeftijd dan stilaan wel moet zijn. Misschien haalt België dan nog eens een halve finale op een WK-voetbal. Iets wat tegenwoordig alleen nog kan op de Playstation.

Marc Degryse, de sportdirecteur van Club Brugge, riep in november om een "sportdictator". Een man of vrouw die het Belgische voetbal en de sport in het algemeen een Franse Revolutie kan bezorgen. Een man of vrouw die niet alleen zijn of haar ideeën kan spuien maar ook kan uitvoeren ongeacht de heilige huisjes die afgebroken moeten worden. Een man of vrouw die de politiek wakker schudt en Vlaams Minister-President Yves Leterme moet doen inzien dat Sport niet zomaar iets is om Bert "ik weet niet welke ministerpost ik hem kan geven dus doe maar sport&cultuur" Anciaux mee op te zadelen. Iemand die de Vlaamse overheid kan aanporren het voorbeeld van de Waalse overheid te volgen: subsidiëren van de sport. Vandaar tegenwoordig de fonkelnieuwe stadions zoals in Bergen. Met andere woorden: we zoeken een Koning Eénoog in het land der blinden (en potdoven). Maar wellicht predik ook ik in de woestijn.

Die Koning Eénoog zal alvast niet uit het glazen huis aan de Houba de Strooperlaan komen waar stroef -en tamheid troef zijn. Michel D'Hooghe, voormalig voorzitter van de KBVB, noemde de huidige voorzitter Jan Peeters "een toffe vent". En dat is nu net het probleem. Jan Peeters mag niet die toffe vent zijn waarvoor hij doorgaat maar moet muren afbreken om ons voetbal te redden. En dat gaat niet lukken met reisjes naar Zuid-Afrika, Egypte en Marokko om de FIFA te rapporteren. Hopelijks zocht hij er nog niet naar een verblijf voor de Rode Duivels. Maar wie moet het dan wel worden? Hallo Robert Vande Walle...

Het Belgisch voetbal en sport in België tout court is een hobby. Enkel topsporters worden min of meer gesteund met mooie bedragen van BLOSO. Maar er zou beter geïnvesteerd worden aan de basis bij de jeugdopleidingen in tal van sporten. Kim Clijsters, Justine Henin en vroeger Eddy Merckx of Freddy Maertens zijn toevalstreffers en absoluut niet de exponent van de Belgische sportopleiding. Ze zijn er gekomen ondanks het BOIC en niet dankzij. Een heel groot vat aangeboren talent, karakter, afkomst en/of financiële mogelijkheden van de ouders hebben voorgenoemden aan de top gebracht.

Tot slot: misschien werd maandag in Koekelberg de enige Koning Eénoog die België in het voetbal had begraven, meer nog, misschien werd het Belgisch voetbal tout court ten grave gedragen.

R.I.P.
Arm België.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties