Lijnrechter: de onmogelijke job
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Ook al staan vloeken op de lijnrechter? Doe het niet, want de arme man kan er niets aan doen wanneer hij verkeerd vlagt. Het is immers wetenschappelijk bewezen dat het fysiek onmogelijk is te beoordelen of er sprake is van buitenspel.
Dat zegt toch Spaans medisch specialist Francisco Belda Maruenda in het British Medical Journal. De arts uit Murcia zegt dat het menselijk oog niet alle noodzakelijke bewegingen kan verwerken die nodig zijn om te zien of er sprake van buitenspel is.
Er moeten immers minstens vijf dingen tegelijk in het oog worden gehouden: twee spelers van de ene ploeg, twee van de andere én de bal. Volgens de Spanjaard zal in de toekomst dan ook technische hulp noodzakelijk zijn om met recht een aanval af te kunnen vlaggen.
Oud topscheidsrechter Jeff Winter zei in een reactie dat de wetenschapper misschien wel gelijk heeft maar dat menselijke fouten nu eenmaal bij het spelletje horen. "Wat gaan 22 spelers en 70.000 toeschouwers doen als elke keer het spel stilgelegd moet worden bij een discutabele beslissing?"
De buitenspelregel werd in 1866 ingevoerd, drie jaar nadat de eerste officiële regels waren opgesteld. De laatste ernstige wijziging gebeurde in 1925, toen de regel werd versoepeld. Voor ’25 moesten er zich immers drie verdedigers tussen de aanvaller en de achterlijn bevinden om niet offside te staan. En laat ons niet vergeten dat er toen géén sprake was van camera's.
En tot slot, als u besluit toch op de lijnrechter te blijven vloeken: ook u bent fysiek niet in staat uit te maken of een situatie buitenspel is of niet.
En tot slot, als u besluit toch op de lijnrechter te blijven vloeken: ook u bent fysiek niet in staat uit te maken of een situatie buitenspel is of niet.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief