Analyse Winteranalyse Cercle Brugge
Foto: © SC
Word fan van Cercle Brugge! 608
De samenwerking met Blackburn Rovers wordt inmiddels herbekeken. Spelers Watt en Weaver, die door Blackburn Rovers uitgeleend aan Cercle, komen niet tot spelen toe, ook omdat het middenveld, met sterke (eigen) spelers als Viaene, Meyssen, Sovic, Vlachos en Miskovic, het heel aardig doet. Het is dan ook waarschijnlijk dat Cercle Brugge voor andere spelers wil opteren, mogelijks om de verdediging, waar het niet zo goed loopt, te versterken.
Voorbereiding Seizoen
Cercle Brugge begon in augustus aan zijn tweede seizoen in eerste klasse. Velen waarschuwden voor het ‘moeilijke 2de jaar’, dat voor vele clubs ofwel bevestiging betekent, ofwel het verval, terug naar tweede.
Maar Cercle Brugge blijkt een paar duidelijke keuzes te hebben gemaakt, en vooral de trainerswissel is een veel besproken en gedurfde zet. Harm Van Veldhoven, kampioen met FC Brussels in tweede klasse, wordt aangetrokken om Cercle Brugge weer te doen voetballen, het soort voetbal waarvoor supporters naar de stadions komen.
In zijn intenties gesterkt krijgt Harm maar liefst 6 spelers bij: 3 aanvallers, 2 middenveldspelers en 1 verdediger.
In de aanval kwam Dieter Dekelver met Harm Van Veldhoeven erbij van FC Brussels, Darko Pivaljevic verliet het naar 2de klasse gedegradeerde FC Antwerp, en Paulus Roiha komt van bij onze noorderburen, van FC Utrecht.
Het middenveld wordt versterkt met Slobodan Slovic (Borac, Servië-Montenegro), en Nenad Miskovic (Partizan Belgrado). In de verdediging komt Tom Van Mol de rangen versterken.
Daarbovenop kondigt Cercle Brugge een samenwerkingsverband aan met Blackburn Rovers. Jerome Watt (Verenigd Koninkrijk) en Paul Weaver (Schotland), beide veelbelovend talent in hun respectieve nationale jeugdploegen, worden aan Cercle Brugge uitgeleend.
Verloop Seizoen
Cercle start de competitie aardig met gelijkspel tegen Lokeren en een wel heel nipt verlies in La Louvière, de revelatie in het van het seizoen. Het verliest van Standard Luik, maar wint daaropvolgend zowel in Westerlo als thuis tegen Germinal Beerschot.
Harm Van Veldhoven slaagt in zijn opzet. Zelf de grootste sceptici moeten toegeven dat Cercle met aanvallend en soms heel mooi ogend voetbal het een stuk beter doet dan verwacht.
Van de buren, Club Brugge, krijgt het een 5-0 om de oren, maar de daaropvolgende wedstrijd worden de zaken opnieuw rechtgezet: 2-0 winst tegen Bergen.
De daaropvolgende 3 wedstrijden krijgen toeschouwers maar liefst 18 doelpunten te zien. Van Anderlecht wordt met 5-2 verloren, thuis wordt met Sint-Truiden de vloer geveegd (5-1), een week later wordt het treuren in Beveren: 5-1. Maar opnieuw wordt prima gereageerd, want tegen Gent en Oostende wint Cercle opnieuw, tegen Lierse haalt het een gelijkspel binnen.
Door een gebeurtenis ver van de voetbalvelden vandaan komt een keerpunt in het tot dan succesvolle verloop van de competitie. Nele Deboeuf, de vriendin van Cercle-kapitein Denis Viaene, verliest de strijd tegen leukemie en overlijdt. Het volledige team lijkt danig aangeslagen door de gebeurtenis die hun kapitein treft. Een week voor het overlijden verliest Cercle in de beker van het bescheiden Olympic Charleroi met penalties. Kapitein Viaene was er toen al niet bij.
Cercle Brugge verliest vervolgens 4 wedstrijden op rij. Tegen Charleroi (5-1) en Moeskroen (6-0) krijgt het opnieuw rammel, maar erger is de onmacht tegen Brussels, waarvan het thuis met 1-2 verliest.
Cercle Brugge pakte tot dan maar liefst 41 doelpunten tegen op 16 wedstrijden, 29 daarvan buitenshuis. Verdedigend loopt het niet, zeker niet in vergelijking met vorig jaar, alhoewel buiten nieuwkomer Van Mol de verdedigende kern niet werd gewijzigd.
Harm Van Veldhoven grijpt in tegen Genk, en verwijst keeper Begeyn naar de bank, ten voordele van Peter Mollez. Ook verdediger Tom Van Mol en middenvelder Slovic starten op de bank. Het haalt echter niet zoveel uit. Ook van het matige Racing Genk verliest Cercle met 2-1.
De volledige kern lijkt inmiddels aan rust toe, en de winterstop lijkt dan ook geen minuut te vroeg te komen. Cercle Brugge staat inmiddels nog steeds comfortabel met 20 punten, op een 13de stek, ver weg van de twee laatste plaatsen. Die zijn voor Oostende (8 punten) en Bergen (6 punten). Als de winterstop de rust terug in het team kan brengen, blijft Cercle goed op weg naar een zorgeloos seizoen.
Spelers en Transfers: Analyse
In de aanvallende lijn hebben de inkomende transfers hun waarde bewezen. Van 26 doelpunten nemen Paulus Roiha er 6, Dieter Dekelver er 5 en Darko Pivaljevic er 3 voor hun rekening. Ook Stijn De Smet, jeugdtalent en ook bij de U19 van onze Rode Duivels geselecteerd, alsook Andreas Vlahos, vorig seizoen uit Australië overgenomen, scoren er beide 3.
Op het middenveld wordt Slobodan Slovic, een bonkige, balvaste speler, een vaste waarde, hij speelt 16 van de 17 wedstrijden mee. Het klikt er goed met Harold Meyssen, die vorig seizoen overgenomen werd van Standard Luik maar toen teveel ondergeschikt aan Vital Borkelmans speelde. Dit jaar komt Harold als heer en meester op ’t middenveld naar voor.
In de verdediging lijkt het niet zo te lukken. Cercle pakt na 17 wedstrijden 43 doelpunten, geen enkele eersteklasser doet hen dit na. Een totaal ander beeld in vergelijking met vorig jaar, toen Cercle zowel geroemd als gevreesd werd om zijn stugge verdediging.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief