Column Het gelijk van Orlando
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Het gelijk van Orlando
Tijdens de talloze interviews, in de aanloop naar de topper Racing Genk-Club Brugge, had een Nederlandse voetballer ons gewaarschuwd. Om en rond het Fenixstadion zijn er niets anders dan kebabrestaurants. Het blunderboek van de Belgische scheidsrechters is niet meer bij te houden. En de Belgische competitie moet qua aantrekkingskracht niet onderdoen voor de Nederlandse. Alleen dat de leukste vrouwen uit Nederland komen, daarover wil ik met Orlando Engelaar wel nog eens een boom opzetten.
Nog even stoppen in Rotselaar vooraleer we doorrijden naar Genk. Een aantal politiecombi’s trekt onze aandacht op de parking. Of ze een Brugse invasie verwachten? "Neen", zegt een politieagent, "maar we vrezen een beetje dat Anderlechtfans na hun wedstrijd op Cercle hier ook een tussenstop gaan houden om een confrontatie aan te gaan met supporters van blauwzwart." We maken ons dan maar snel uit de voeten...
Genk binnenrijdend, passeren we eerst de Chinees, maar daar heeft mijn compagnon niet echt zin in. Dus wat verder rijden en daar duiken ze inderdaad op: de kebabrestaurants. Orlando heeft een eerste keer gelijk. Restaurant Hassan dan maar. Op het menu: lamsvlees, groenteslaatje en een groot rond brood. En natuurlijk een goede fles rode wijn van het huis. Drie andere bezoekers horen onze West-Vlaamse tongval. "En wat denken jullie?" wordt er gevraagd. "Dat het een mooie wedstrijd wordt", antwoorden we objectief als we zijn...
Vooraleer we in het Fenixstadion zelf aankomen, moeten we nog voorbij een steward. U kent dat soort wel, ze liggen de hele week onder de sloef bij de vrouw des huizes en mogen één keer om de twee weken de baas spelen. “De persparking, alstublieft?†vraagt mijn chauffeur. Hij doet alsof hij ons niet begrijpt. Nochtans is onze articulatie opperbest. Ik probeer het eens: “De pers-par-king!†Nu heeft hij het wel gesnopen. Een beetje intimidatie tussen Limburgers en West-Vlamingen, het hoort er allemaal bij.
De boertige steward zijn we snel vergeten als we ontvangen worden in de persruimte. Bladeren in het businessblad van KRC Second Half leert ons dat Cercle de minste tv-aandacht tot dusver kreeg van alle ploegen in de Jupiler League. Het gaat om een onderzoek van Sports Marketing Surveys. Wie gaat dan lopen met de meeste televisieminuten? Anderlecht met 21%, Club 15,3% en Standard 14,2%. Interessant voor journalisten die op zoek zijn naar een faits divers rond de wedstrijd.
Geen verrassingen bij beide ploegen, de aangekondigde 22 gaan er straks een leuke partij van maken. Perstribunes bevinden zich normaal in open lucht, niet zo in Genk, waar we achter glas en eigenlijk in de loges de wedstrijd volgen. Links zien we Jos Daerden, hij is al wat gekalmeerd van de avond voordien. Voor ons zit de lokale Jan Wauters, die net als een aantal andere Limburgse collega’s, regelmatig een andere wedstrijd ziet. Maar is dat nu niet het mooie aan voetbal?
De volgende waarheid van Orlando. De Belgische arbiters maken er soms een potje van. De openingstreffer van Timmy Simons wordt niet goedgekeurd, er is de handsbal van Gert Claessens en we noteren ook nog twee strafschopgevallen met Kevin Vandenbergh en Paul Kpaka in de hoofdrollen. Na de match zegt Frank De Bleeckere nog steeds achter zijn beslissingen te staan. Of de bal van Simons dan niet over de lijn was? "Zelfs na het bekijken van de televisiebeelden ben ik niet zeker (sic).' En Claessens maakte toch een beweging met de arm? "Ja, maar voordien werd hij geduwd door Clement." En zo pareerde één van de beste refs in België alle vragen.
Iemand die heel boos was op de leiding, was Gert Verheyen. Een journalist van de VUM-kranten werd afgesnauwd. Voor de VRT-camera wilde hij wel kwijt dat het jammer was dat zo’n goeie wedstrijd wordt bepaald door dergelijke blunders. Maar niet alleen de scheidsrechters maakten fouten, wat gezegd van de lieveling van Trond Sollied - of was het de reporter die het in dat interview enkele weken geleden verkeerd interpreteerde? - David Rozehnal? De tweede goal mag hij volledig op zijn conto schrijven. Hulptrainer Chris Van Puyvelde wond er geen doekjes om: "Dit kan en mag niet op dit niveau." Blijft David het vertrouwen krijgen achteraan bij Club? Het zou toch menig waarnemer aanzetten tot het fronsen van de wenkbrauwen.
Nog een incident achter de coulissen. René Vandereycken wilde Canal+ geen tekst en uitleg verschaffen, want hij had gezien dat Aimé Antheunis en Gunter Jacob – niet meteen z’n twee beste makkers - de analisten van dienst waren bij de betaalzender. Een reactie die ook voorzitter Jos Vaessen niet begrijpt van zijn trainer. Dit zal hoe dan ook een staartje krijgen...
Na een smaakvolle persconferentie - dankzij de broodjes, de wijn en de ongenuanceerde mening van Vandereycken - kunnen we terug naar West-Vlaanderen. Maar niet voor we even halt houden in het Leuvense. Daar praten we nog eens na met de klanten van de cafés op de Oude Markt, die het allemaal hebben gevolgd op Canal+. En zowel Club- als Genkgezinden waren het erover eens. Het was een boeiende partij voetbal met helaas een enkele dubieuze beslissingen van het leidende trio, die de uitslag hebben beïnvloed.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief