Het hoe en waarom van de televisierechten

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Het hoe en waarom van de televisierechten
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Belgacom zorgde gisteren (4 mei 2005, red.) voor een historisch moment in de Belgische voetbalgeschiedenis. De telecomoperator bracht een bod van maar liefst 36 miljoen euro uit op de voetbalrechten van de Jupiler League. Een gigantische verbetering tegenover de 15 miljoen euro die het vorige contract opbracht. En het kan nog allemaal veel meer worden, want de huidige rechtenhouders mogen nog een tweede bod doen. Maar hoe zit dat nu allemaal?

Waarom wil Belgacom de rechten?

Het bod van Belgacom is in ieder geval verbluffend. De 36 miljoen euro per seizoen betekent een aangroei van bijna 150% tegenover het vorige contract. Dat leverde 15 miljoen op en was in handen van VTM en Canal Plus langs Vlaamse zijde, en RTBf en BeTV langs aan de andere kant van de taalgrens. Een verbluffende evolutie, die vooral aan Belgacom zelf te danken is. Maar waarom is de telecomoperator, net als concurrent Telenet overigens, zo geïnteresseerd in de rechten, terwijl het niet eens een eigen televisiezender heeft?

Het antwoord is vrij simpel: digitale televisie. Al jaren sleutelen Belgacom en Telenet, in samenwerking met de verschillende zenders, aan deze nieuwe vorm van televisiekijken. De belangrijkste punten van digitale televisie zijn de superieure beeld- en geluidskwaliteit, de grotere hoeveelheid zenders én de interactieve toepassingen, zoals e-banking en pay-per-view. Zowel Belgacom als Telenet willen nog dit jaar de Belgische markt bestormen met hun digitale pakketten. Belgacom zal dat via haar ADSL-telefoonlijnen doen (en in een latere fase via VDSL), terwijl Telenet het gewoon bij de kabel houdt. Het grote nadeel van beide pakketten is wellicht het feit dat ze naar alle waarschijnlijkheid niet overal te verkrijgen zullen zijn. Zo zal Telenet enkel digitale televisie verspreiden in de
MixtICS-kabelgebieden, waarbij bijvoorbeeld de stad Antwerpen uit de boot valt. Het pakket van Belgacom zal dan weer enkel verkrijgbaar zijn voor mensen die dicht genoeg bij de centrale wonen.

Maar waarom zijn Belgacom en Telenet dan zo geïnteresseerd? Wel, dat is vrij simpel. Beide operatoren zullen wellicht met een bijna identiek pakket uitpakken. Om de concurrentie af te troeven, is een extraatje dus altijd welgekomen. Het Belgisch voetbal is daar ideaal voor. Als een klant straks tussen de twee pakketten moet kiezen, zal hij eerder geneigd zijn voor het pakket met het Belgisch voetbal te gaan.

De mogelijkheden van digitale televisie zijn trouwens oneindig. Zo zal Belgacom, moest het de rechten binnenhalen, straks uitpakken met pay-per-view. Via dit systeem kan de kijker vanuit zijn luie zetel kiezen welke van de negen Jupiler League – wedstrijden hij wil zien. Daarvoor zal uiteraard wel een extra vergoeding betaald moeten worden. Vergelijk het met een videotheek, waar je naar toe gaat om een video te halen tegen betaling. Hier gaat het alleen niet over films, maar over voetbalwedstrijden. Bovendien hoef je jouw zetel niet eens te verlaten.

Maar geen nood, niet alles zal straks achter de decoder zitten. De samenvattingen moeten sowieso op een gewoon net te zien zijn. Als Belgacom de rechten behoudt, dan wordt dat de VRT. Beide partijen hebben al een gentlemens agreement. De VRT betaalt Belgacom uiteraard wel een fikse vergoeding voor die samenvattingen. Maar er is meer. De VRT krijgt ook één rechtstreekse uitzending, namelijk op zondagavond om 18u00. Elke week mogen ze de wedstrijd die dan gespeeld wordt op televisie brengen. Bovendien krijgt de openbare omroep ook de rechten voor tweede klasse en de bijhorende eindronde, plus een magazine op maandagavond, dat wellicht te vergelijken is met het Nederlandse Studio Voetbal op de NOS. Al deze dingen zullen dus overal in België, via de gewone televisie te volgen zijn.
Voor de pay-per-viewwedstrijden is dat niet zo. Daarvoor moet je een abonnement nemen op het televisieplatform van Belgacom, iets wat een aardige duit zal kosten. Bovendien moet je jezelf ook een digitale decoder aanschaffen en heb je een ADSL-lijn nodig.

En nu?

Maar dat is allemaal speculatie, want het is nog lang niet zeker dat Belgacom de rechten vanaf volgend seizoen in handen heeft. Tot en met maandag 9 mei krijgen de huidige rechtenhouders de kans om over het huidige bod te gaan. Vooral VTM en Canal Plus kunnen samen nog voor een verrassing zorgen. Volgens insiders bood VTM gisteren 34,5 miljoen euro. Willen ze de rechten alsnog binnenhalen, dan moeten ze minstens 10% boven het bod van Belgacom gaan. Dat komt dan neer op 39,6 miljoen euro. Het is niet duidelijk of Belgacom op haar beurt over een nieuw bod van VTM mag overgaan. Indien dat niet mag, zal Belgacom juridische stappen ondernemen. Ze menen namelijk dat de overeenkomst tussen VTM en de Profliga juridisch onhoudbaar is. Het feit dat Belgacom best over een bod van VTM wil gaan, geeft aan dat de telecomoperator nog genoeg reserves heeft. De kans bestaat dat het bedrag van de televisierechten straks zelfs over de 40 miljoen gaat.

In ieder geval, het is lang niet zeker dat we volgende maandag al een beslissing krijgen. Als Belgacom naar het gerecht stapt, dan staan er ons nog spannende weken te wachten. De sportredacties van de verschillende televisiezenders houden alvast hun hart vast.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties