The day that football died
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Op 29 mei 1985, 20 jaar geleden, vond het Heizeldrama plaats. Nog nooit was de finale van een Europacup I zo weinig betekenisvol als op deze zwarte dag voor het voetbal. 39 Doden en meer dan 400 gewonden is de trieste balans van de wedstrijd die nooit gespeeld mocht worden…
De aanleiding
De voorbode voor het Heizeldrama is volgens sommige voetbalkenners de wedstrijd tussen AS Roma en Liverpool in 1984. De Italianen waren zeker van hun stuk en AS Roma zou de wedstrijd winnen, maar Liverpool trok na strafschoppen aan het langste eind. De Britten trokken zingend door de Italiaanse hoofdstad en dansten in de Trevi-fontijn maar de houding van de Italianen was veel minder vredelievend.
Britse supporters mochten hun hotels niet meer in, de politie greep niet in bij pesterijen van Italianen en viel de supporters van Liverpool zelfs aan, scootergangs vielen de Britten aan,… Een dertienjarige jongen werd – alleen al in zijn gezicht – 200 keer gehecht.
Taxichauffeurs hadden hun handen vol met supporters van Liverpool naar de luchthaven en de Britse ambassade te brengen.
In de jaren ’80 was er in Engeland wel vaker supportersgeweld. Chelsea, Milwall en West Ham telden de meeste hooligans in Londen en vaak kwam het na de wedstrijd tot een confrontatie tussen de supportersclans van de clubs. Ook Liverpool kende al eens problemen met hooligans, maar het Heizeldrama was niet zomaar supportersgeweld. Dit had niets met voetbal te maken…
Voor de wedstrijd
Het Britse FC Liverpool nam het in de finale van de Europacup I op tegen het Italiaanse Juventus Turijn. Duizenden reguliere en valse tickets werden bij de voorverkoop aan Italianen verkocht waardoor zij in vak Z terechtkwamen. Vak Z grensde aan vak Y, waarin zich de fanatieke supporters van Liverpool bevonden.
Italiaanse fascisten begonnen omstreeks half acht de supporters van The Reds uit te dagen en kleine relletjes ontstonden. Britse hooligans lieten zich niet onbetuigd en vielen de Italianen aan. De nietsvermoedende supporters van Juventus in vak Z werden tegen de betonnen afsluitingen gedrukt, die bovendien nog bewaakt werd door de politie. Ontsnappen was onmogelijk, waarop regelrechte chaos ontstond.
De wedstrijd
De supporters, ordediensten en organisatie wisten niet wat er gebeurde of wat er moest gebeuren. Na lang beraad werd de wedstrijd toch gespeeld om ergere incidenten te voorkomen. Michel Platini maakte het enige doelpunt op het uur waardoor Juventus met 1-0 won. De Fransman verklaarde achteraf diep geschokt te zijn.
Na de wedstrijd
Na de wedstrijd werden de gevolgen pas goed duidelijk; 39 doden en meer dan 400 gewonden. Lijken werden afgevoerd, gewonden werden verzorgd, supporters – de wanhoop nabij – op zoek naar hun zoontje,… De Uefa strafte de Belgische voetbalbond en Liverpool. De Britten werden uitgesloten van alle Europese competities voor drie seizoenen en tot 1995 mochten er in België geen internationale finales meer gespeeld worden.
Veertien van de 25 Britse supporters die in beschuldiging gesteld werden, kregen in april 1989 een gevangenisstraf van drie jaar (waarvan de helft voorwaardelijk). De andere elf werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijzen.
Ook Albert Roosens, oud-secretaris generaal van de KBVB kreeg zes maanden voorwaardelijk en rijkswachtkapitein Mahieu negen maanden, eveneens voorwaardelijk. De Belgische staat, de stad Brussel en de Uefa werden buiten vervolging gesteld.
In 1994 werd het Heizelstadion verbouwd en werd het omgedoopt tot Koning Boudewijnstadion.
Nu
Op 29 mei 2005 zal er aan het Koning Boudewijnstadion een monument met 39 lichtstralen ingewijd worden. “Zet stil die klokken†noemde Frans ontwerper Patrick Rimoux het.
32 Italianen, 4 Belgen, 2 Fransen en 1 Brit lieten het leven op deze 29 mei 1985, die in het geheugen van elke voetballiefhebber gegrift zal blijven… Als een pijnlijk litteken dat altijd zal herinneren aan de gevolgen van hooliganisme.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief