Sporting Charleroi stelde afgelopen weekend zijn nieuwe shirtsponsor voor, het Italiaanse Errera. Tot ieders verbazing treden de Zebra's volgend seizoen aan met roze reserve-truitjes, een nieuwe trend die komt overgewaaid uit de Italiaanse competitie. Maar is het zo trendy? Neen want de Italiaanse Zebra's speelden meer dan een eeuw geleden al met een roze uitrusting...
Juventus
Dat Engelse clubs steeds een beentje voor hebben is algemeen geweten. Notts County was rond de eeuwwisseling op stage in Turijn. Een speler vergat er zijn wit-zwart gestreepte zebra-shirt. Iemand van een pas opgerichte club nam het mee en ging er trots mee trainen bij zijn clubje dat in een lelijke roze uitrusting speelde. De club in het 'ugly pink' was niets minder dan Juvé.
Manchester United
Man U vliegt na een europese wedstrijd vanuit Belgrado terug naar huis. Boven München komt het vliegtuig in nood en stort te pletter. Na deze treurige gebeurtenis zwoer het Man U bestuur altijd met zwarte kousen te zullen voetballen als teken van rouw.
Hansa Rostock
Hoe het Duitse F.C.
Hansa Rostock aan zijn kleuren kwam is ook een verhaaltje apart… twee broers probeerde tevergeefs een voetbalclub uit de grond te stampen. Ze gingen raad vragen bij hun oom die op een boot woonde in de haven van Rostock. De oom schaarde zich achter de plannen van zijn neefjes… de schoorsteen van de boot had blauw-witte dwarsstrepen… Vandaar trouwens ook de boot in het embleem van Hansa!
Lazio Roma
Lazio betekend Latium, de oude Romeinse naam voor "streek rond de hoofdstad". Niet zo speciaal, de clubkleuren daarentegen wel. Die werden geïnspireerd door de oud-Griekse Olympische spelen.
Barcelona CF
Het blauw en granietrood van Barça heeft helemaal niets te maken met nationalisme of Catalonië. Wel integendeel, want de Football Club
Barcelona werd op 29 november 1899 nota bene opgericht door een Zwitser, Hans Gamper. Hij ging door het leven als Juan Gamper. Het was hij die de clubkleuren koos, blauw en rood. Dezelfde kleuren als Excelsior Zurich, een club die Gamper eerder al in zijn thuisland had opgericht.
Cercle Brugge
Dichter bij huis… de kleuren groen en zwart. Niemand kon een concreet antwoord geven. Maar de volgende plausibele conclusie is: het groen zou afkomstig zijn van de katholieke inslag. Cercle spruit immers voort uit een katholieke school. Veel mensen associeren geel met het katholicicsme, maar geel is eigenlijk de kleur van het Vaticaan. Vroeger droegen de leerlingen van het SFX-instituut (waar Cercle ontstond tussen de lessen door) groene petjes met een geel biesje erdoor. Het groen kom je nog in andere, van oorsprong katholieke instellingen en logo's tegen. Denk maar aan de kleur van de Christelijke Mutualiteit, ABB (ooit nog sponsor van Cercle), het syndicaat ACV, enz... Het zwart moet daarbij als een neutrale kleur aanzien worden.
KVSK United
Toen KVSK United Overpelt-Lommel in 2003 ontstond uit de overblijfselen van KFC Lommelse SK en KVV Overpelt-Fabriek, gingen er op het forum van Lommelse SK stemmen op om als nieuwe clubkleuren te kiezen voor de rood-groene kleuren van het Nederlandse NEC in combinatie met het neutrale zwart. De club besliste er iet of wat anders over en koos voor rood-groen-blauw-wit.
Racing Genk
Deze fusieclub, ontstaan uit FC Winterslag en Thor Waterschei, koos aanvankelijk voor geel-blauw als clubkleuren. Daar de fans dit niet zo zagen zitten omdat aartsvijand nummer 1, STVV, in dezelfde kleuren speelt werden deze al snel veranderd naar blauw-wit. De eerste geel-blauwe sjaals waren al gedrukt en verschenen in beperkte oplagen. Die hards hebben ze als souvenirs diep in hun kleerkasten opgeborgen. Ook het eerste clubembleem was geel-blauw. In het Fenix-stadion zijn alle binnendeuren blauw met gele deurklinken…
Nog meer verhalen over clubkleuren?
mail ze door naar
info@voetbalkrant.com