De inworp

Steven Bologne
| 0 reacties
De inworp
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Gefronste wenkbrauwen in de tribunes van AA Gent zaterdagavond. Steve Cooreman slaagde erin om met een inworp rechtstreeks te scoren. Scheidsrechter Petitjean keurde het doelpunt af, maar is dit wel terecht?

Steve Cooreman van AA Gent verschalkte vorig weekend doelman Mardulier van Lierse met een inworp. Het doelpunt werd zoals regel 15 het voorschrijft afgekeurd. Een inworp is immers een manier om het spel te hervatten, maar waaruit niet gescoord kan worden. Als Mardulier nu de bal had aangeraakt, dan had het doelpunt wel geldig geweest. Maar wat als Cooreman nu in eigen doel had gegooid? En hoe dient het spel hervat te worden?

Regel 15:

De inworp
 
Een inworp wordt toegekend;

- wanneer de bal helemaal over de zijlijn is gegaan, hetzij over de grond, hetzij door de lucht. Indien de bal ook nog maar de lijn raakt, is deze nog in het spel.
- vanaf de plaats waar de bal over de zijlijn ging,
- aan de tegenpartij van de speler die de bal als laatste raakte.

Procedure
 
Op het moment van de inworp moet de speler die de inworp neemt;

- met de voorzijde van het lichaam richting speelveld staan,
- met een gedeelte van elke voet op of achter de zijlijn staan,
- beide handen gebruiken,
- de bal inwerpen van achter het hoofd met beide handen en daarboven loslaten.

De inworpnemer mag de bal niet opnieuw aanraken vooraleer deze is aangeraakt door een andere speler. Indien hij die toch eerst aanraakt, dan krijgt de tegenpartij een indirecte vrije trap.
Nieuw sinds dit seizoen is ook dat de afstand tussen inwerpnemer en de tegenstander twee meter moet bedragen. Tot vorig seizoen mocht de tegenstander voor de lijn en de inworpnemer gaan staan.

Wat bij een doelpunt?

In het reglement staat ook dat vanuit een inworp niet gescoord kan worden. Maar hoe wordt het spel nu hervat indien een aanvaller of verdediger de bal in doel werpt?

- Indien een aanvaller de bal in het doel van de tegenstander gooit, zonder dat deze aangeraakt werd door een andere speler, dan is dit doelpunt niet geldig. Het spel wordt dan hervat met een doeltrap door de doelman.
- Indien een verdediger de bal in eigen doel werpt, zonder dat deze aangeraakt werd door een andere speler, dan is dit doelpunt eveneens niet geldig. Het spel wordt dan hervat met een hoekschop voor de tegenpartij.

Conclusie; scheidsrechter Petitjean heeft dus de reglementen juist toegepast door het doelpunt via inworp van Cooreman af te keuren. Dit zijn regelgevingen die door het scheidsrechterskorps goed gekend zijn, maar waarvan publiek en spelers blijkbaar minder goed op de hoogte zijn.


Lees ook: Mardulier is slimmer dan Pfaff >>

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties