Interview Op de sofa met Roland Duchâtelet

Mario Lelievre
| 0 reacties
Op de sofa met Roland Duchâtelet
Foto: © SC
Word fan van STVV! 480

STVV-voorzitter Roland Duchâtelet verscheen de laatste weken enkele keren in de media met uitspraken als zouden de grote clubs scheidsrechterlijk bevoordeeld worden ten nadele van de kleinere clubs. Ook ging hij tegen de stroom in en zegt dat de inkrimping van de competitie géén goede zaak is terwijl anderen bonzen van grotere clubs dit wel zagen zitten. Duchâtelet werpt zich op als een rebel maar loze uitspraken zijn het allerminst want hierachter zit een ganse studie. Nu de eerste storm hieromtrent gaan liggen is, er hier en daar toch nog wat vragen blijven hangen zijn, gingen wij vragen hoe hij dit alles ziet.

- Voetbal is ook wel een beetje show. Als supporter is het niet fijn als een speler van de tegenstander een shwalbe maakt en daardoor de match verloren gaat. Maar we moeten eerlijk zijn, als wij er door de match winnen, zeuren we niet en lachen in het vuistje. Wat ik bedoel, gaat alles niet te stijf verlopen, gaat het showelement niet verdwijnen uit het voetbal, want voetbal is toch spektakel?

Ik heb de match Anderlecht-Liverpool bijgewoond: een zeer goede match van beide ploegen. Van Liverpool is er één keer iemand blijven liggen. Ze hebben hem met een draagberrie weggedragen. Shwalbes verderven het spel doordat zij de scheidsrechters misleiden, die daardoor soms verkeerde beslissingen nemen waardoor de kans bestaat dat supporters boos worden op de scheidsrechter of op de tegenpartij.

- De topclubs halen gemiddeld 10 punten meer per seizoen doordat ze meegefloten worden door de scheidsrechter. Waar baseert u zich op, waar haalt u die percentages?

We hebben de eerste zeven matchen van het seizoen kritisch bekeken op scheidsrechterlijke vergissingen. Op dat ogenblik hadden van de vier "grote" clubs één club 2 punten cadeau gekregen, de drie andere clubs 4. Dat alles op basis van de videobeelden van de match waarbij het gaat om duidelijke vergissingen.

Ook nu nog zijn er elke speeldag scheidsrechterlijke vergissingen, ook deze laatste. Bijna steeds in het nadeel van de kleine en in het voordeel voor de grote.

Zo werd in de match Anderlecht een doelpunt van Charleroi onterecht afgekeurd waardoor het niet tot 2-2 kwam, waardoor een ander spelverloop zou zijn ontstaan en Anderlecht misschien niet zou gewonnen hebben. Nu werd het 3-1, maar het is normaal dat Charleroi een counter binnenkrijgt als ze alles in de aanval gooien om alsnog te proberen gelijk te maken. Genk kreeg naar mijn mening ook onterecht een strafschop tegen Roeselare na een schwalbe van Beslija. Op de tv-beelden zie je Beslija benieuwd kijken of de scheidsrechter gaat fluiten. Dat had echter geen invloed op de match want de keeper stopte die strafschop. 
Nu, strikt genomen kan de scheidrechter die fase fluiten, omdat de tegenstrever zijn truitje even had vastgehouden. Maar als men moet fluiten telkens spelers elkaars truitje aanraken, dan zou er niet meer gevoetbald worden.

Er zijn 34 matchen in een seizoen. Deel dat door zeven en vermenigvuldig het met veertien.

- U heeft hieromtrent zo'n beetje als eerste uw nek uitgestoken. U stoot de bal nu door naar de Uefa, u verwijst naar de ethische code, vertel daar eens wat meer over.

De Uefa heeft in september een ethische code aan de clubs laten verspreiden, waarin onder meer komedie spelen scherp veroordeeld wordt. In de Engelse competitie, die toch model staat voor het voetbal in de wereld, komen shwalbes nog weinig voor. Op Uefa-niveau zijn er scheidsrechters op topniveau die zich blijkbaar voor een match zeer goed in formeren over de "track record" van de spitsen op het vlak van shwalbes. Dat kwam ook in de match Liverpool-Anderlecht goed tot uiting. Verschillende spelers van Anderlecht speelden komedie, maar de scheidrechter trapte er niet in. Dus ik vertolk eigenlijk slechts de mening van de Uefa, die vooruit wil met de voetbalsport. De "grote" clubs waren in dit geval niet de voortrekkers. In een "poll" van Het Laatste Nieuws krijg ik van twee op drie voetballiefhebbers gelijk, door dit probleem aan de kaak te stellen.


- STVV heeft met Aimé Billen een ex-scheidsrechter die de refs bij elke thuismatch opvangt en begeleidt. Wat vond hij van jouw uitspraken naar zijn collega's toe?

Mijn uitspraken waren gericht op spelers die scheidrechters misleiden. Dat heeft niets te maken met kritiek op scheidsrechters. Ik ben er van overtuigd dat alle scheidrechters het liefst een perfecte match fluiten. Ik ben er daarom van overtuigd dat alle scheidrechters het zeer goed vinden dat iemand de spelers, die eigenlijk vals spelen, dit verwijt maakt. 
Nu krijgen we hopelijk minder scheidsrechterlijke vergissingen, uitslagen die beter de sportieve prestaties weerspiegelen en meer competitie tussen outsiders en de "grote" clubs.

- U zei dat door de shwalbe van Balaban, de wedstrijd tussen Westerlo en Club Brugge moest herspeeld worden. Stel één van de kanaries doet hetzelfde, STVV wint met 1-0 of 0-1 tegen pakweg Genk of bijvoorbeeld in volle degradatiestrijd, ga je de 
wedstrijd dan laten herspelen, of wil je vandaag gewoon iets aan de kaak stellen?

Als dat die shwalbe gebeurde zonder enige aanleiding wel, voor een schwalbe als die van Beslija niet. Maar het was vooral belangrijk dit probleem op tafel te leggen, zodat er iets aan gedaan wordt en dat lukt enkel met concrete voorbeelden en niet met abstracte uitspraken. Dat heb ik inmiddels uit mijn ervaring in de politiek geleerd.

- Is het niet gevaarlijk om als voorzitter van een ploeg je nek uit te steken over zulke dingen?

Zeer zeker. Een insider heeft me gezegd dat ons dit 7 punten gaat kosten. Maar ik geloof dat niet. Integendeel. Als er niets gebeurt, is de handicap van ongeveer 15 punten voor een club als STVV tegenover de "grote" clubs niet te overbruggen en kunnen we nooit ambiëren om kampioen te spelen. Inmiddels is dit seizoen ook niet meer wat ik er van had gehoopt, maar ik begin meer en meer van voetbal te begrijpen en we moeten de ambitie hebben regelmatig die rol van "outsider" waar te maken zoals in het seizoen 2002-2003. Want dat is juist het kenmerk van STVV. Vechtlust en verrassen zoals onlangs tegen Zulte Waregem...

- Er is ook veel te doen rond de inkrimping van de competitie van 18 naar 14 clubs. U was eerst voor dit idee gewonnen, maar na een grondige studie bent u van gedacht veranderd, vertel.

Voorbeelden uit het buitenland waar het al gebeurde, tonen aan dat het een slecht idee is. Ik wens dat in de toekomst alle beslissingen van de Profliga op dat vlak veel beter zouden onderbouwd worden. Zo maar op het gevoel af een voorstel lanceren en proberen door te drukken, dat is niet professioneel, ook al is het goed bedoeld en tot hier toe meestal zo geweest. De "kleine" clubs zijn vragende partij voor beter bestudeerde, onderbouwde beslissingen.

- Michel Verschueren zei ooit: Stakers zijn luierikken. Michel Verschueren is geen politieker, u wel. Er is veel te doen over het brugpensioen, stakingen, her en der... Wat is uw mening over het optrekken van het brugpensioen?

55 jaar geleden, toen het pensioen voor werkenden werd wettelijk gemaakt, was de levensverwachting 65 jaar. Dus ging de gemiddelde Belg dood als hij op pensioen moest, er waren toen weinig gepensioneerden. Nu is de levensverwachting 80 jaar. Als je van 20 tot 50 werkt kun je niet verwachten dat anderen voor u zorgen tussen 0 en 20 én 50 tot 80. Maar nog belangrijker als het brugpensioen is dat we moeten stoppen de kleine zelfstandigen te bestraffen die werk en inkomen geven aan anderen. Ze worden nu bestraft door zeer zware belastingen op arbeid en huizenhoge verplichtingen en risico's gebonden aan het feit dat ze "werkgever" zijn. En werklozen die gaan werken worden nu ook bestraft: ze moeten hun uitkering inleveren en het verschil tussen inkomen uit werk en uitkering dekt soms niet de kosten van verplaatsing, kinderopvang en dergelijke. Daarom is het wenselijk het PWA of het dienstenchequestatuut uit te breiden naar de gehele "buurteconomie". Niet enkel de poetsvrouw, maar ook de tuinman, de klusjesman, de verpleegsters, de horeca...

- Op die korte tijd dat u voorzitter bent van STVV heeft u nu met Herman Vermeulen reeds de tweede trainer onder uw bewind. Kan u een balans of vergelijking opmaken tussen Marc Wilmots en Herman Vermeulen?

Het zijn twee zeer goede trainers, maar wel heel verschillend in aanpak. Marc Wilmots ging meer voor het buikgevoel en nam gemakkelijk risico's, Herman bestudeert alles veel grondiger en gaat voorzichtig, stap voor stap te werk.

- Het gonst van de geruchten over een bouwwerf op en rond Staaien, men spreekt over flatgebouwen, een winkelcomplex en de nieuwe tribune aan de Tiensesteenweg, zitten deze plannen daadwerkelijk in de pipeline of hoever staat de planning voor de tweede fase van de ombouw? 

Er wordt inderdaad over nagedacht en zelfs plannen getekend, maar voordat het financieel plaatje rond is, is dat thema niet actueel.

- Is het niet beter om eerst in de ploeg te investeren en daarna pas in het stadion om zo met goede resultaten meer mensen naar het stadion lokken of zie ik dit verkeerd?

Wij gaan vooral investeren in de jeugd van gans Haspengouw, in samenwerking met de andere clubs van de regio. Dat is de enige manier om op lange termijn aan de bevolking een sterke ploeg aan te bieden met voornamelijk jongens uit eigen streek. Wij maken het ons daarmee niet gemakkelijk, maar dat is een traditie van STVV die ik absoluut wil respecteren. Voetbal, volk en vuur. Dat is het eerste wat Geert Smets me zei toen ik voor het eerst als sponsor optrad. Het stadion vernieuwen is geen prioriteit op zich, omdat we nu mooie tribunes hebben met genoeg zitplaatsen. Als we het doen, zal het zijn volgens een uitgekiend plan dat die tribunes voornamelijk gefinancierd worden door huurders van ruimtes die in dat gebouw worden verwerkt. Het is niet de bedoeling dat de belastingbetaler daarvoor betaalt, dat is tegen mijn principes: de mensen betalen al veel te veel belastingen in ons land en als we die verder willen verlagen, dan moet de overheid zich onthouden van alle mogelijke dingen subsidies. En ook daarin denk ik dat we met STVV het voorbeeld moeten geven.

- Veel STVV-fans klagen over de gebrekkige communicatie van de club richting supporters toe. u als man van de moderne communicatiemiddelen, wat vind u hiervan? Mogen of moeten de fans niet wat meer up-to-date zijn?

Ik ga regelmatig op het forum een kijkje nemen en stel vast dat ze toch behoorlijk goed geïnformeerd zijn. Anderzijds stel ik ook vast dat bepaalde werkzaamheden van de sportieve staf die we geheim willen houden, ook geheim blijven, wat niet steeds het geval is geweest. Als communicatieman zeg ik: je moet niet alles vertellen, en voor wat je vertelt moet je ook de juiste timing kiezen.


(Dit interview werd afgenomen aan de vooravond van de vermeende omkoopaffaire, vandaar dat je hieromtrent geen vraag en antwoord terugvindt.)


Lelièvre Mario.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties