De floppers van eerste klasse
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Afgelopen zomer mochten we enkele spelers verwelkomen waarvan verwacht werd dat ze een toegevoegde waarde konden bieden aan de Belgische competitie. Anderen verhuisden dan van de ene naar de andere Belgische club omdat ze vorig seizoen het beste deden vermoeden. Maar soms kwam het niet uit en Het Laatste Nieuws maakte een overzichtje van de floppers:
Joos VALGAEREN: van Celtic Glasgow naar CLUB BRUGGE
De Kempenaar keerde na drie jaar Roda JC en vijf jaar Celtic inclusief een Uefabekerfinale terug naar België. Club Brugge meende een toptransfer te hebben gedaan, maar kwam bedrogen uit. Hij zet bij de West-Vlamingen zijn blessureeks verder. Hij speelde drie wedstrijden in competitieverband, maar een toonbeeld van defensieve standvastigheid was hij toen allerminst.
Marius NICULAE: van Sporting Lissabon naar STANDARD
Voor zijn komst naar België scoorde hij maar veertien keer in vier jaar Sporting Lissabon. Bij de nationale ploeg was hij wel iets trefzekerder. De Rouches waren er van overtuigd dat hij zeker meer zou scoren in België, maar niets van dat. In zes competitiewedstrijden scoorde hij nog niet en nu blijkt dat de competitieleider met Mémé Tchité al de gedroomde goalgetter in huis had.
Marius MITU: van Lierse SK naar RSC ANDERLECHT
Het rugnummer 99 van de Pallieters en de koning van de assists, maar bij Anderlecht is de Roemeen duidelijk een vergeten speler. We kunnen enkel maar hopen dat er bij de Brusselaars geen 98 wachtenden voor hem zijn voor een duur plaatsje in het eerste elftal. Mitu speelde welgeteld 23 minuten in de heenronde maar scoorde wel één keer. Had Anderlecht hem nu echt nodig of was het de concurrentie verzwakken?
Sezer ÖZTURK: van Bayer Leverkusen naar GERMINAL BEERSCHOT
Bij de bekerwinnaar waren ze er van overtuigd dat ze een goudhaantje in huis hadden. De 20-jarige middenvelder had een goed WK voor spelers onder de 20 jaar in Nederland achter de rug en ook Hans-Peter Lehnhoff had hem aangeprezen. Maar het goudhaantje viel door de mand en om niet te eindigen als kerstkalkoen werd zijn contract na de laatste competitiematch van de heenronde ontbonden.
Nenad MLADENOVIC: van Metalurg Donetsk naar AA GENT
Er moeten wereldwijd zo'n 9 Ã 10 Mladenovic'en rondlopen als voetballer, maar deze is zeker niet de beste van het lot. De aanwerving van deze falende Servische spits (10 matchen, 0 goals) werkte het vertrek van belofte Tim Matthys (17 matchen, 4 goals) in de hand en deed vragen rijzen over het transferbeleid van AA Gent in het tussenseizoen.
Goran TOMIC: van Austria Salzburg naar LIERSE SK
De gewezen spits van Salzburg is de exponent van het mislukte transferbeleid van rode lantaarn Lierse. Ondertussen werd zijn driejarig contract bij de Pallieters al ontbonden nadat hij maar 68 minuten in actie kwam. Na zijn avonturen in de Kroatische, Griekse, Italiaanse en Oostenrijkse topklasse, zal hij in België snel vergeten zijn.
Ivica ZULJEVIC: van NK Medimurje naar EXCELSIOR MOESKROEN
Vorig jaar werd Zuljevic tweede in de topschutterstand van Kroatië met twaalf doelpunten. Moeskroen dacht dus een potentiële topper in huis te hebben gehaald, maar al na dik een maand hield hij het in Henegouwen al voor bekeken en keerde hij om familiale redenen terug naar Kroatië. Zuljevic zei bijna tegen niemand iets. Andere goalgetters spreken met hun voeten, hij blijkbaar niet.
Brendon SANTALAB: van KV Oostende naar ST.-TRUIDEN VV
De 23-jarige Australiër maakte vorig jaar indruk bij degradant KV Oostende. Herman Vermeulen raakte onder de indruk van de spits en nam hem mee naar Limburg. De blonde surferboy mag zich dan geregeld weren als een duivel in een wijwatervat, in de Hel van Staaien aardt hij niet. Hij scoorde nog maar één keer in negen wedstrijden.
Azmir BEGOVIC: van FC Portsmouth naar AA La Louvière
Deze 18-jarige doelman van de Canadese beloften werd weggehaald uit Engeland. Niet om er meteen te staan, maar wel om in te springen als het nodig was. De twee optredens van deze doelman waren allerminst een succes. In zijn debuut tegen Genk ging hij één keer in de fout en op Roeselare kende hij met twee blunders al helemaal zijn dagje niet. Begovic is sindsdien de vaste nummer twee op Tivoli, maar o wee als er met Michael Cordier iets gebeurt.
Gonzague VANDOOREN: van Standard Luik naar RC GENK
Acht jaar eersteklasse-ervaring heeft Vandooren al en ondertussen is hij aan z'n vierde club toe. Na zijn verrichtingen bij Moeskroen, Lierse en Standard versierde hij een transfer naar Genk. Wij vragen ons af welke kwaliteiten al die clubs hem toedichten? Vandooren was bij Standard vaak de ideale twaalfde man. Trainer Hugo Broos gaf de linkspoot vertrouwen maar het onvermogen van de speler en enkele vervelende blessures gooiden roet in het eten. Na de winterstop mag Vandooren bewijzen dat die mening fout is.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief