Analyse Jaaranalyse: deel 1
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Het nieuwe jaar is net ingezet. Een ideaal moment om eens te kijken wat er vorig jaar precies gebeurd is op voetbalgebied. Vanaf vandaag krijgt u bij Voetbalkrant in vier delen een terugblik op het voorbije voetbaljaar. De belangrijkste voetbalmomenten in binnen- en buitenland, de niet-kwalificatie van de Rode Duivels voor het WK in Duitsland, de Europese prestaties van de Europese topteams en de opvallendste voetbalmomenten. Vandaag beginnen we met de maanden januari, februari en maart.
Januari
Jupiler League
De gebeurtenis van de maand voor voetbalminnend België was ongetwijfeld de uitreiking van de Gouden Schoen aan Vincent Kompany. De jonge verdediger van Anderlecht haalde de 51e Schoen onbedreigd binnen. Hij had een voorsprong van maar liefst 403 punten op topschutter Luigi Pieroni. Het was de bekroning voor een fantastisch jaar van het goudhaantje van Anderlecht. Ondertussen informeerden al enkele absolute topploegen naar de voorwaarden van de Rode Duivel. Deze zomer verkast hij wellicht voor vele miljoenen naar een Europese topclub. Een nieuwe ster aan het Belgische voetbalfirmament was alvast geboren.
In de vaderlandse competitie hielden de Belgische toppers op speeldag 20 ondertussen een doelpuntenkermis. Zowel Anderlecht, Standard als Club Brugge verpletterden hun tegenstanders, respectievelijk Beveren (5-2), Cercle Brugge (4-0) en Oostende (7-3). Club Brugge telde op die manier al negen punten voorsprong op het nummer twee Anderlecht, dat wel nog een match tegoed had. Oostende telde slechts negen punten. Vijf punten minder dan Brussels en zes minder dan Bergen. De degradatiestrijd leek tussen deze drie ploegen te gaan.
In de zaak omtrent de ontplofte bal bij Anderlecht – La Louvière in november, besliste het Beroepscomité van de Voetbalbond dat de match moest worden herspeeld. Uiteindelijk zou er toch geen re-match plaatsvinden.
Tweede klasse
In de Belgische tweede klasse telde Zulte-Waregem een voorsprong van vijf punten op Geel, het nummer twee in de stand. Antwerp volgde al op zeven punten. Onderin het klassement leek Wezet al heel vroeg veroordeeld tot de derde klasse. De Walen telden eind januari al zeven punten achterstand op Eendracht Aalst.
Beker van België
In de Belgische beker stond in de achtste finales de topper tussen Genk en Anderlecht op het programma. De Limburgers wonnen op eigen veld met 2-1. Bekerwinnaar Club Brugge plaatste zich heel gemakkelijk ten koste van derdeklasser Olympic Charleroi, 4-0. Standard kwam op Sclessin niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Charleroi. Defays trapte de Karolo’s vanaf de stip verrassend naar de volgende ronde. Lierse vernederde Eupen met 0-7. Ook Gent, La Louvière, Lokeren en Germinal Beerschot plaatsten zich.
Buitenland
De Rode Duivels in het buitenland zochten andere oorden op. Wesley Sonck verliet Ajax. Hij kon er nooit echt z’n stempel drukken. Na een discussie met trainer Koeman na een wissel waren zijn dagen daar geteld. Hij tekende een contract bij het Duitse Borussia Mönchengladbach, dat op dat moment moest vechten tegen de degradatie. Ook Bernd Thijs en Filip Daems kwamen de Duitsers versterken.
Ook Thomas Buffel liet Nederland voor bekeken. Hij moest wedijveren met Salomon Kalou voor een basisplaats en verloor het gevecht. Hij trok uiteindelijk naar het Schotse Glasgow Rangers.
In Duitsland stond alles in januari in het teken van het omkoopschandaal rond scheidsrechter Robert Hoyzer. De Duitse referee werd ervan verdacht gegokt te hebben op een match die hij zelf floot, Paderborn – HSV. Bij de bezoekers kreeg Mpenza rood. Paderborn kreeg twee strafschoppen cadeau, waardoor de match eindigde op 4-2. Uiteindelijk gaf Hoyzer toe banden te hebben met het Kroatische misdaadmilieu. Enkele collega’s van Hoyzer en spelers bleken ook betrokken te zijn, onder andere de kapitein van Paderborn. Hoyzer werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2.5 jaar.
Februari
Jupiler League
Februari 2005 was een zwarte maand voor Anderlecht. Aan het begin van de maand werd Hugo Broos ontslagen, maar dat leidde niet meteen tot succes onder Vercauteren. Op het veld van AA Gent en Lierse kwam het niet verder dan een gelijkspel. Thuis tegen KV Oostende was de afgang compleet met een 0-1 nederlaag. Ook Club liet thuis tegen Charleroi twee punten liggen, maar de kloof leek toen al onoverbrugbaar. Bij stadsgenoot Cercle werd moeizaam met 1-2 gewonnen, waardoor de kloof met de naaste achtervolger groeide tot veertien punten. Ondertussen kropen de laatste drie langzaam naar de rest toe. Laatste in de stand, Brussels, telde nog slechts drie punten achterstand op Sint Truiden en Germinal Beerschot.
Marc Wilmots van Sint Truiden en Emilio Ferrera bij Brussels werden ondertussen wel ontslagen. Robert Waseige werd aangeduid als opvolger van Ferrera.
Tweede klasse
In februari werd door Zulte-Waregem de basis gelegd voor de titel. De voorsprong op Geel groeide uit tot tien punten. Roeselare klom op naar plaats drie op twaalf punten van Zulte-Waregem. Wezet bleef onderin op zeven punten hangen van Union. Aalst en Eupen telden op hun beurt één punt meer dan de voorlaatste in de stand.
Europees
De zestiende finales van de Uefa Cup betekenden het einde voor alle Duitse ploegen. Schalke, Stuttgart en tweedeklasser Aachen werden uitgeschakeld door respectievelijk Shakhtar Donetsk, Parma en AZ.
Buitenland
In Engeland behaalde Chelsea meteen al een prijs. In een knappe finale werd Liverpool verslagen met 3-2. Ook in de competitie leek niemand Chelsea nog te kunnen stoppen in de rush naar de titel. Het telde toen al een voorsprong van negen punten op Manchester United.
Bij Paris Saint-Germain werd Halilhodzic ontslagen. De Franse club moest de Bosniër maar liefst 3.5 miljoen euro schadevergoeding betalen.
Ronald Koeman bood eind februari z’n ontslag aan bij Ajax na de nederlaag tegen Auxerre in de Uefa Cup. Hij werd opgevolgd door Danny Blind.
Maart
Jupiler League
Half maart verloor blauw-zwart de topper tegen Racing Genk in het Fenix-stadion met 2-1. De kloof was op dat moment nog steeds acht punten. De 26e speeldag kwam Club niet verder dan 0-0 thuis tegen Lokeren. Hierdoor kwam Anderlecht terug tot op zes punten en leek er toch nog wat spanning te komen bovenin. Onderin was de rode lantaarn nu voor Bergen. Het telde een achterstand van twee punten op Brussels en vier punten op Oostende. Sint Truiden en Moeskroen hadden toen zes punten voorsprong op Bergen. De degradatiestrijd leek nog heel spannend te worden.
Tweede klasse
Met nog zes speeldagen te gaan was de voorsprong van Zulte-Waregem nog steeds tien punten op Geel. Roeselare volgde al op zeventien punten. De titel kon de jongens van Dury dus nog moeilijk ontglippen. Wezet bleef onderin hangen op vijf punten van Aalst.
Beker van België
In de kwartfinales van de beker won Lierse van Charleroi. Lokeren kegelde AA Gent uit de beker. De andere twee partijen stonden pas in april op het programma.
Rode Duivels
Eind maart stond voor de Rode Duivels de dubbele confrontatie met Bosnië en San Marino op het programma. Na de ontgoochelende 1/9 waren twee overwinningen noodzakelijk. Tegen Bosnië kenden de Duivels geen problemen, het werd 4-1. Bij voetbaldwerg San Marino was het een pak moeilijker. Er werd slechts met 1-2 gewonnen. Desondanks was de taak toch volbracht.
Europees
Na een bloedstollende terugmatch schakelde Chelsea Barcelona uit in de achtste finales van de Champions League, ondanks een weergaloze goal van Ronaldinho. AC Milan won een andere topper van Manchester United. Juventus versloeg Real Madrid met 2-0. Bayern plaatste zich ten koste van Arsenal, terwijl Lyon Werder Bremen vernederde met 7-2. Ook Inter Milaan, PSV en Liverpool plaatsten zich voor de kwartfinales.
In de Uefa Cup schakelde het Nederlandse AZ vrij gemakkelijk Donetsk uit na twee overwinningen. Ook Newcastle plaatste zich heel gemakkelijk ten koste van Olympiakos. In het Franse duel tussen Lille en Auxerre won de ploeg van Pieroni nipt.
Buitenland
In de meeste buitenlandse competities leek de titelstrijd al eind maart beslist. Chelsea behaalde een schitterende 77/90, waardoor United een achterstand telde van elf punten. Arsenal volgde op veertien punten. De rest kwam helemaal niet meer in het stuk voor met een achterstand van meer dan 25 punten. Ook in Frankrijk en Spanje telden de leiders Lyon (op Marseille) en Barcelona (op Real Madrid) een voorsprong van elf punten. Ook in Nederland leek PSV al vroeg zeker van de titel. Verrassing AZ was de enige ploeg die enigszins in de buurt kon blijven met een achterstand van zeven punten. Ajax volgde op veertien punten. De Ajacieden leden op eigen veld een smadelijke 0-4 nederlaag tegen PSV, na drie goals van Van Bommel.
In Duitsland en Italië daarentegen was alles nog mogelijk. Bayern München en Schalke 04 stonden broederlijk op plaats één, terwijl Stuttgart en Bremen op respectievelijk vijf en zes punten volgden. Ook Juventus en AC Milan waren gedeeld leider. Het nummer drie, Inter, volgde daar wel al op zestien punten.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief