Voetbalkrant sprak met Filip Van Hulle over Subbuteo
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Zijn er speciale reglementen die ook toegepast worden in het “grote†voetbal, zoals buitenspel, gele en rode kaarten?
Jazeker, Subbuteo hanteert dezelfde spelregels als het voetbal en dat is juist het mooie eraan. Daarin verschilt het ook van de kickerspelen. Je speelt op balbezit en komt al combinerend tot doelpogingen, net zoals in het echte voetbal. Eenzelfde speler mag maximum drie keer de bal raken en mag pas schieten als hij voorbij een getrokken streep op het terrein is. Zodat je echt via passes, combinaties en voetbalinzicht moet scoren. Je kan eveneens buitenspel staan of een fout maken. Het is echt voetbal maar dan in miniatuur.
Het spel is populairder in Wallonië dan in Vlaanderen. Ter vergelijking: Er is slechts één Vlaams club tegenover een dozijn Waalse. Hoe verklaar je dat?
In de jaren ’60 kwam er een revival doordat de producent spelers aanmoedigde om tornooien te organiseren. En dat sloeg ook meteen aan in Wallonië. Onze club is pas twee jaar geleden opgericht, maar het was zeker niet de eerste. Vroeger waren er wel meer Vlaams clubs, bijvoorbeeld die van Antwerpen, Oostende en Beernem, maar zij zijn er midden jaren ’90 mee opgehouden. Door de competities die nu georganiseerd worden, proberen we opnieuw de interesse op te wekken bij de mensen.
Er staan wereldwijd 1114 spelers op de ranglijst en maar 71 vrouwen. Is het dus een mannensport?
Nee, maar het is wel sterk gelinkt aan het echte voetbal, vandaar. Nochtans is één van de toppers in het circuit een vrouw, Delphine Dieudonne. Zij komt momenteel uit voor Bergen. In de open categorie kan ze makkelijk mee met de mannen, ze haalt dan ook de top 30 onder hen. Twee jaar geleden organiseerde ik een tornooi in Blankenberge dat zij won, uitgerekend tegen de toenmalige nummer 1, Eric Verhagen.
Bestaan er in het milieu ook legendarische wedstrijden waar vaak over gesproken wordt?
Er is een speler uit Antwerpen die nu voor Charleroi speelt, Jos Ceulemans. Hij heeft bij de veteranen in het verleden al een paar heroïsche duels uitgevochten met de Nederlander Martyn Bom. Ook tegen Stolwijk was dat vaak het geval.
Eagels Napoli is met verve de beste ploeg van de wereld. Wat kunnen zij dat andere teams niet kunnen?
De behendigheid, de tactiek, het positioneren, de nauwkeurigheid. Zij kunnen op de millimeter spelen. Napels heeft ook de middelen. Ze krijgen veel aandacht door de lokale tv-stations en ze worden zodoende sterk gesponsord. Er zijn veel spelers uit de top-10, zoals de Belg Gil Delogne, die er spelen. Je moet nemen dat de top 100 echt elk weekend Europa rondreist voor verschillende tornooien af te werken. Het is nu zoals in het tennis. Daar heb je ook de grote afspraken zoals Parijs, New York en Wimbeldon. Bij ons ook, maar dan in Barcelona, Brussel en Milaan.
Er valt dus wat de rapen met deze hobby?
Je kan er volgens mij niet van leven. Een speler als Delogne krijgt jaarlijks een twintigtal verplaatsingen gratis aangeboden van zijn club. Dat is ook niet niets natuurlijk. Ook zal hij af en toe wel iets in de hand gestopt krijgen. Maar daarvoor doen ze het uiteraard niet.
Bedankt voor het interview
Voor meer info omtrent het tornooi: http://www.brussels-sc.be/gp/gp2006
Voor meer info omtrent Subbuteo in Vlaanderen: http://users.pandora.be/SCF/
door Jermaine Dewilde [AN]
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief