Omkoping door de jaren heen

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Omkoping door de jaren heen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

De afgelopen dagen is er in ons land heel wat opschudding over de gokaffaire die ons voetbal dezer dagen teistert. Toch is het zeker niet de eerste keer dat Belgische clubs zich aan omkoping bezondigen. En ook in het buitenland gingen regelmatig enkele clubs over de schreef. Wij brengen u een overzicht van de meeste opmerkelijke nationale en internationale omkopingszaken in het voetbal.

1965
Tony Kay
, Peter Swann en David Layne , drie voetballers van het Engelse Sheffield Wednesday, worden veroordeeld voor het beïnvloeden van vijf wedstrijden van hun eigen team nadat ze hun geld hadden gezet op de tegenstanders. Ook zeven andere voetballers worden gestraft. De betrokken spelers mogen voor de rest van hun leven niet meer voetballen en krijgen ook gevangenisstraffen van 4 tot 15 maanden. Eén van hen verdwijnt zelfs voor vier jaar achter de tralies.

1972

Het Duitse Armenia Bielefeld wordt veroordeeld voor het regelen van vier wedstrijden in de Duitse Bundesliga.

1980
Italië wordt geteisterd door een gokaffaire. Milan en Lazio Roma moeten het bekopen met de degradatie. De bekendste betrokkene is aanvaller Paolo Rossi. Hij wordt geschorst voor drie jaar. Later wordt de straf van Rossi ingeperkt tot twee jaar. Zo kan hij in 1982 alsnog meedoen aan de Wereldbeker, waar hij zichzelf tot beste speler van het toernooi kroont.

1982

Het Standard van Raymond Goethals is niet gerust in de goede afloop van de titelstrijd en bezondigt zich aan omkoping. De spelers van laatste tegenstander THOR Waterschei krijgen de winstpremies van de Standard-spelers aangeboden. Standard haalt uiteindelijk de titel binnen. Twee jaar later brengt onderzoeksrechter Guy Bellemans tijdens zijn zoektocht naar zwart geld de zaak aan het licht. Standard wordt veroordeeld tot een stevige boete, maar behoudt wel zijn landstitel. Goethals en dertien van zijn spelers worden voor het leven van voetbal in België uitgesloten.

1984

Ondanks de zware straffen voor Standard laat ook Anderlecht zich vangen door de verleiding. Na het 2-0 verlies op het veld van Nottingham Forest in de halve finale van de Uefa-beker “leent” Anderlecht-voorzitter Constant Vanden Stock scheidsrechter Emilio Guruceta-Mura zo'n slorige 25.000 euro. Met succes, want Anderlecht plaatst zich met 3-0 na enkele discutabele beslissingen van de scheidsrechter. Dertien jaar later komen de feiten aan het licht. Anderlecht wordt door de Uefa voor één jaar uitgesloten van Europees voetbal, maar het sporttribunaal TAS oordeelt dat de feiten verjaard zijn. Bovendien maakte de Europese voetbalbond enkele procedurefouten.

In hetzelfde jaar gaat ook Roma-voorzitter Dino Viola over de schreef. Hij benadert de scheidsrechter om Roma een handje te helpen in zijn halve finale tegen Dundee. De Uefa sluit Roma twee jaar later voor vier jaar uit van Europees voetbal.

1993
Op de laatste speeldag van het seizoen laat het Marseille van Raymond Goethals zich betrappen op het omkopen van de tegenstanders van Valenciennes. Voorzitter Bernard Tapie wil zijn spelers immers laten rusten voor de cruciale Champions League – finale tegen AC Milan. De feiten komen echter aan het licht en Marseille moet zijn titel én de Champions League – winst inleveren. Tapie verdwijnt achter de tralies.

1993
Hans Segers
, Bruce Grobbelaar en John Fashanu laten zich meeslepen in een gokaffaire. De drie voetballers beïnvloeden enkele wedstrijden van hun teams in opdracht van een Oosters gokkantoor. Toch komen ze goed weg, want de rechtbank komt niet tot een uitspraak. De Engelse voetbalbond schorst de spelers wel voor zes maanden.

1995

De Uefa sluit Dinamo Kiev uit van Europees voetbal omdat ze getracht hadden scheidsrechter Lopez Nieto voor de Europabekerpartij tegen Panathinaikos om te kopen.

1999
Mark Cox
en Coen Burg worden veroordeeld nadat ze hun club Westerlo hielpen verliezen tegen KV Kortrijk op vraag van een groepje gokkers.

2005

Terwijl Duitsland geteisterd wordt door oneerlijke scheidsrechters en de Kroatische gokmaffia, ontwikkelt zich in de Italiaanse Serie B een heus omkoopschandaal. Genua biedt tegenstander Venezia op de laatste speeldag een som geld aan. Genua wint uiteindelijk met 3-2 en promoveert naar de Serie A. De feiten worden echter ontdekt, waardoor Genua naar de Serie C wordt teruggezet.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties