Rode Duivels winnen verkorte wedstrijd

Anthony Van der Planken
Word fan van België! 2540

René Vandereycken zal zijn debuut als bondscoach niet snel vergeten. Zijn eerste wedstrijd werd immers verstoord door de sneeuw. Na zestig minuten spelen besloot de scheidsrechter het spel stil te leggen. Het stond toen al 0-2 voor de Rode Duivels.

België nam zoals verwacht werd de wedstrijd meteen in handen. Toch was het eventjes wachten op de eerste kansen voor het spitsenduo Kevin Vandenbergh - Luigi Pieroni. Na net geen twintig minuten probeerde Pieroni het eens, maar de aanvaller zag zijn inzet gestopt worden door doelman Gillet. Verder bleef het spel ondermaats. De Rode Duivels slaagden er - net als Luxemburg - niet in om kansen te creëren. Net toen iedereen zich wilde neerleggen bij de 0-0 ruststand, trof Vandenbergh raak. De kwieke aanvaller werkte een voorzet van Peter Van der Heyden tegen de netten. Vandenbergh kreeg meteen daarna nog een goede kans op de 0-2, maar dit keer kende de aanvaller minder geluk.

Tijdens de rust voerde Vandereycken vijf wissels door. Vandenbergh, Mbo Mpenza, Gill Swerts, Silvio Proto en Peter Van der Heyden gingen er af voor Wesley Sonck, Stein Huysegems, Gaby Mudingayi, Anthony Vanden Borre en Geert De Vlieger. Onder hun impuls gingen de Rode Duivels beter voetballen. Lang duurde dat echter niet, want iets na het uur besloot scheidsrechter Einwaller om de wedstrijd wegens de hevige sneeuwval stil te leggen. Ondertussen had Pieroni wel al de 0-2 aangetekend.

Een spijtige zaak natuurlijk, maar Vandereycken kan -in tegenstelling tot zijn voorgangers- wel terugkijken op een geslaagd debuut bij de nationale ploeg.