Tijd voor die Europese glorie

Dave Sentobin
| 0 reacties
Tijd voor die Europese glorie
Foto: © SC
Word fan van Barcelona! 3032

Woensdag doet Barcelona een gooi naar de beker met de grote oren. Het is geleden van 1997 dat de Catalaanse club nog eens een Europese beker veroverde. In 1997 won Barça de Europacup-II finale van PSG. Vijf jaar eerder had Koeman met een prachtige vrije trap de toenmalige Beker der Landskampioenen aan FC Barcelona bezorgd. Veertien jaar later kunnen de blaugranas nog eens hopen op die hoogste Europese glorie. VK blikt op de Champions League-finale vooruit met een overzicht van drie jaar voorzitterschap van Laporta. Drie jaar Laporta is uiteraard ook drie jaar Rijkaard.

Na drie jaar aan het roer van de Catalaanse club nam Joan Gaspart in februari 2003 vroegtijdig ontslag als voorzitter. De ploeg eindigde twee jaar op rij op een teleurstellende vierde plaats en in zijn laatste jaar eindigde de club zelfs op een beschamende zesde plek. Midden juni 2003 wordt Joan Laporta verkozen als nieuwe voorzitter van de club met 55% van de stemmen. Laporta was een jonge succesvolle advocaat en een Catalaanse nationalist. De jonge Catalaan was omringd door belangrijke mensen: Johan Cruijff, Sandro Rosell (hoge piet bij Nike) en Txiki Begiristain.

Moeilijke start
 
Laporta haalde de vrij onervaren Nederlandse coach, Frank Rijkaard, naar Catalonië. De ex-Ajacied was eigenlijk derde keuze, want Hiddink en Koeman bleken te duur voor het in geldnood verkerende Barcelona. Het grote Barcelona zat immers in geldnood na de koopmanie van de vorige voorzitter. Maar liefst twaalf spelers kregen de bons en zes nieuwe krachten werden aangetrokken. Rafa Márquez, Gio Van Bronckhorst en uiteraard Ronaldinho maken nu nog deel uit van de kern.
 
Het eerste seizoen van Rijkaard en Ten Cate, zijn assistent-coach, begon zeer matig. Na de heenronde stond de Catalaanse club op een teleurstellende twaalfde plaats op 18 punten van aartsrivaal Real Madrid die toen aan de leiding stonden. De socios eisten het ontslag van de Nederlandse trainer, maar Laporta hield voet bij stuk. Dankzij een indrukwekkende terugronde werden de blaugranas toch nog vice-kampioen achter Valencia. De Catalanen wonnen de clásico op het veld van Real met 1-2. Dankzij de spectaculaire remonte – 17 overwinningen in de laatste 20 wedstrijden – kregen de fans weer hoop. Ronaldinho was vanaf dan het uithangbord en de ster van Barcelona en van de Spaanse competitie.
 
Kritiek
 
Toch was er ook kritiek op Laporta. Zo had hij de prijs van de abonnementen opgedreven hoewel hij tijdens zijn campagne had beloofd dat niet te doen. De voorzitter verdedigde zich door te zeggen dat die verhoging nodig was om de club terug gezond te maken. Bovendien werd hem verweten dat hij veel te veel een hoofdrol opeiste en te veel in de media kwam. De voorzitter slaagde er wel in het geweld in het stadion aan banden te leggen. De harde kern van Barça, de Boixos nois, werden streng aangepakt.
 
Na de geweldige terugronde van het seizoen 2003-2004 was het duidelijk dat Barça de te kloppen ploeg ging worden voor het daaropvolgende seizoen. Er vertrokken weer 16 spelers in Barcelona, waaronder Luis García (Liverpool). Er werden ook zeven belangrijke spelers aangekocht: Eto’o, Deco, Edmilson, Giuly, Belletti, Silvinho en Larsson. In het tussenseizoen kwam ook nog Maxi López. Ondanks de zware blessures (Gabri, Motta, Edmilson en Larsson) stonden de Catalanen bijna het hele seizoen aan de leiding in de Primera División.
 
Kampioen
 
Na zes jaar zonder Spaanse titel behaalde de Catalaanse club eindelijk nog eens de titel. Het voetbal van Rijkaard en Ten Cate werd in alle media geroemd: snel en aanvallend voetbal met als uithangbord Ronaldinho. Bovendien had de club eindelijk de topschutter te pakken die ze al jaren zocht. Eto’o scoorde 24 doelpunten. Naast de titel was Víctor Valdés de minst gepasseerde doelman van de Spaanse competitie en werd Dinho verkozen als FIFA World Player 2004.
 
Toch was het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Chelsea schakelde Barça verdiend uit in de achtste finales van de Champions League na twee prachtige wedstrijden en Barcelona kwam in de Spaanse beker ook niet ver en werd uitgeschakeld door het kleine Gramanet.  Bovendien boterde het al even niet meer zo goed tussen voorzitter Laporta en sportief directeur Rosell. In juni nam Rosell met vier andere bestuursleden ontslag. Ze verweten Laporta dat hij niet meer dezelfde persoon was als twee jaar geleden. De supporters vreesden een vertrek van hun sterspeler Dinho, want hij was een goede vriend van Sandro Rosell. Maar de Braziliaanse balkunstenaar bleef toch in Barcelona.
 
In de aanloop naar het seizoen 2005-2006 deed Barça geen opvallende aankopen. Mark Van Bommel en Santi Ezquerro kwamen beiden gratis over van hun clubs PSV en Athletic Bilbao. De heenronde was ook de bevestiging van het jonge Argentijnse talent, Lionel Messi. De ploeg won de Spaanse supercup, maar begon aarzelend aan het seizoen. De ploeg haalde amper vier punten uit de eerste vier wedstrijden. De ploeg herpakte zich snel en stond al gauw mee aan de leiding in de Primera División. Eto’o werd voor het derde jaar op rij verkozen als beste Afrikaanse voetballer en Ronaldinho werd opnieuw gekozen als FIFA World Player.
 
Barcelona kreeg weer af te rekenen met vele blessures. Begin december raakte Xavi zwaar geblesseerd. Na een vrij snelle revalidatie van vijf maanden, was de Catalaanse spelverdeler de laatste competitiewedstrijden van Barça terug present. Andere geblesseerden waren Motta, Edmilson, Márquez, Oleguer en natuurlijk Messi. De jonge Argentijn en Xavi zijn opgenomen in de kern voor woensdag. 
 
Champions League-finale
 
In januari behaalden de blaugranas een nieuw clubrecord. Het team van Rijkaard behaalde 18 overwinningen op rij in de Spaanse competitie, beker en Champions League. In het kampioenenbal ging het de ploeg voor de wind. De ploeg schakelde achtereenvolgens Chelsea, Benfica en AC Milan uit. Op 3 mei werd de ploeg dan eindelijk Spaans kampioen op het veld van Celta de Vigo. Woensdag hopen Laporta, Rijkaard en Ten Cate na drie jaar hard werken eindelijk die belangrijke Europese titel te pakken. In Parijs wachten de mannen van Arsène Wenger Barcelona op. 
 
 
DE STERREN
 
Ronaldinho
 
Naam: Ronaldo De Assis Moreira
Geboortedatum en –plaats: 21/03/1980 in Porto Alegre, Brazilië
Lengte en gewicht: 178 cm / 71 kg
Positie: aanvaller
Loopbaan: Barcelona (2003 - …)
PSG (2001-2003)
Grêmio Portoalegre (1998-2001)
 
Eto’o
 
Naam: Samuel Eto’o Fils
Geboortedatum en –plaats: 10/03/1981 in Nkon, Kameroen
Lengte en gewicht: 180cm / 75kg
Positie: aanvaller
Loopbaan: Barcelona (2004-…)
Mallorca (2000-2004)
Real Madrid (1999-2000)
Espanyol (1998-1999)
Leganés (1997-1998)
 
Messi
 
Naam: Leonardo Andrés Messi Cuccitini
Geboortedatum en –plaats: 24/06/1987 in Santa Fe, Argentinië
Lengte en gewicht: 169 cm / 67 kg
Positie: aanvaller
Loopbaan: Barcelona (2003-… )
 


Deco
 
Naam: Anderson Luís de Souza
Geboortedatum en –plaats: 27/08/1977 in S. Bernardo do Campo, Brazilië
Lengte en gewicht: 174 cm / 73 kg
Positie: middenvelder
Loopbaan: Barcelona (2004-…)
Porto (1999-2004)
Salgueiros (1998-1999)
Alverça (1997-1998)
 


ENKELE WEETJES
  • Ronaldinho is pas de derde duurste aankoop van de Catalaanse club. Barça betaalde 27 miljoen euro voor de Braziliaan aan de Franse club, Paris Saint-Germain. Javier Saviola en Marc Overmars waren nog duurder dan Dinho. Overmars kwam in 2000 voor 32,2 miljoen over van de Londense club Arsenal. Een jaar later werd el conejito (het konijntje) voor 35,9 miljoen euro van River Plate overgenomen.
  • Raf Willems (DS, 11 mei 2006) nam het Barça-model van Joan Laporta op als mogelijk model waarin het voetbal de wereld een beetje kan redden. Hij prees de strikte boekhoudkundige limieten van de club. Slechts 55 procent van de totale inkomsten belandt op de rekeningen van de spelers. Verder was hij ook vol lof over de directe supportersdemocratie en de combinatie van de eigen Catalaanse identiteit met kosmopolitisme en vrijheid. Andere modellen waren het Celtic-model, het Nederlandse model, het Duitse model, …
        
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties