VÃ¥lerenga haalt drie punten binnen

viki meeuwis

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Gisterenavond werd de achtste speeldag in de Noorse Tippeligaen gespeeld. VÃ¥lerenga moest het daarin opnemen tegen de grote rivaal van vorig seizoen. Brann stond tegenover het zwak presterende Tromsø. Als Brann won kon het zich handhaven in de hoogste regionen. Hetzelfde geldt voor Lillestrøm dat Molde op bezoek kreeg.

Start – Vålerenga: 1-2
De partij tussen Start en VÃ¥lerenga gisteren was geen wedstrijd tussen twee mogelijke degradatiekandidaten. Beide ploegen lieten zien waarom ze vorig seizoen voor de titel streden. Start begon het sterkst aan de wedstrijd. Tom Nordlie en zijn team waren er duidelijk op gebrand om hun grote concurrent van vorig jaar te verslaan. Al in de eerste minuut wisten ze te scoren. Alex Valencia speelde de bal verder naar Steinar Pedersen die de bal verder richting doel stuurde. Daar stond Morten Fevang te wachten die de bal eenvoudig binnenkopte. De thuisploeg bleef druk zetten en met de nodige agressiviteit spelen. VÃ¥lerenga leek aanvankelijk machteloos maar op het kwartier keerde het tij. Ronny Johnsen met een lange bal naar Jan Derek Sørensen. Die kon de verdediging van Start op een afstand houden en de bal netjes tussen de benen van keeper Rune Nilssen plaatsen, de gelijkmaker was een feit. Na die koude douche kwam VÃ¥lerenga beter in het spel en begon meer druk te zetten. Beide ploegen speelden goed voetbal op een bijzonder slechte ondergrond, de grasmat in het stadion in Kristiansand is nog steeds van belabberde kwaliteit.
Na de pauze viel het tempo een beetje terug met minder agressiviteit en meer fouten als gevolg. Start was het meest in balbezit maar Sørensen en Daniel Fredheim Holm konden gedurende de tweede helft voor het meeste gevaar zorgen. VÃ¥lerenga speelde in een 4-4-2 formatie dat zijn vruchten afwierp, vooral met Fredheim Holm en Sørensen in de spits. In de 68e minuut kwam er een zwakke pass van Storbæk, met dank aan Aasheim, Sørensen kwam tussen de twee verdedigers opzetten en kon de bal mooi met het hoofd richting doel sturen, het tweede doelpunt voor de bezoekers en meteen ook de overwinning voor VÃ¥lerenga.
Voor zowel VÃ¥lerenga als Start is dit seizoen slecht begonnen en beide weten nu al dat de titel er waarschijnlijk niet meer in zit. Het is zaak voor hen om te proberen om uit de laagste regionen te klimmen.

LSK - Molde 3 - 0
Lillestrøm is de ploeg in vorm dit seizoen en ook in de wedstrijd tegen Molde was dat duidelijk. Molde werd letterlijk verpletterd op Åråsen.
Olivier Occean scoorde zijn eerste doelpunt na 18 minuten op een stilstaande fase. Sundgot kreeg de bal toegespeeld via Christoffer Andersson en legde af voor Occean die de bal eenvoudig binnen te werken had. Het tweede doelpunt kwam er op het half uur met een pass van Robert Koren op de vrijstaande Mifsud die de bal in de verste hoek kon plaatsen. Drie minuten later kwam er een vrije trap van Andersson die een Molde verdediger verschalkte waarna de bal bij Oliver Occean kwam die zijn tweede van de avond binnenwerkte.
Net voor het einde van de eerste helft kon de nieuwe topscorer Øyvind Gram, zich vrijspelen en een schot op doel nemen maar de bal kwam op de  dwarslat terecht. Ook in de tweede helft had Lillestrøm de overhand maar kwam niet meer tot scoren.

Lyn - Ham-Kam 1 - 0
Het waren twee ploegen die beiden niet echt in vorm zijn die elkaar gisterenavond troffen in het Ullevaal Stadion. Beide ploegen hebben uit hun laatste drie wedstrijden slechts een punt kunnen slepen.
De wedstrijd begon goed. Al na drie minuten kon Kevin Larsen de bal naar Jo Tessem passen die de bal makkelijk in doel schoot, de 1-0 was meteen een feit. De rest van de eerste helft zou Lyn de controle houden tegen Ham-Kam waar vooral Marcus Ringberg uitblonk. Na de pauze konden de bezoekers meer druk uitoefenen. Lyn trok zich meer terug en moest het vooral van de counters hebben. Ham-Kam kwam echter nooit dicht in de buurt van een doelpunt.

RBK - Odd 1 - 1
Rosenborg domineerde de wedstrijd in het eigen Lerkendal stadion. De wedstrijd speelde zich merendeels af in de zestien meter van Odd. Het was Odd dat het eerst wist te scoren. In de elfde minuut kon Olof Hviden-Watson via een vrije trap scoren. Desondanks het feit dat Rosenborg makkelijk een tiental kansen bij elkaar speelde, konden ze enkel scoren via een penalty na een fout van Toresen op Frode Johnsen. Iversen zette de strafschop makkelijk om in de gelijkmaker voor Rosenborg.
Het lag vooral aan de inefficiëntie van de thuisploeg dat Odd niet met zware cijfers ten onder ging. Zo kon Thorstein Helstad vroeg in de wedstrijd een schot van dichtbij op doel niet verzilveren. Ook Frode Johnsen kon een kopbal vanop twee meter niet tegen de netten werken. In de laatste fase van de wedstrijd kwam er nog een schot van Per Ciljan Skjelbred vanop twaalf meter dat net over de dwarslat ging.
Odd kon enkel wat greep op de wedstrijd houden in het midden van de eerste helft en in het begin van de tweede. Vooral Fernando De Ornelas kreeg tegen het einde van de tweede helft nog een kans maar de bal ging nipt naast.
Rosenborg staat nu op de vierde plaats met nog altijd negen punten minder dan leider Lillestrøm en zeven minder dan Brann.

Viking - Sandefjord 1 - 0
Viking begon het beste aan de match en binnen de twintig minuten hadden ze al twee prachtkansen kunnen versieren, zonder te kunnen scoren. Op het half uur kwam Johannsen het dichts bij een doelpunt voor Sandefjord. Hij werd door Tegström volledig vrijgespeeld maar de bal kwam in het zijnet terecht. Beide ploegen gingen met een brilscore de rust in.

In de tweede helft waren het wederom Johannsen, Tegström en Andersson die voor Sandefjord de kansen afdwongen maar geen van hen kon er effectief een doelpunt uit puren. Dat deed Toni Nhleko wel. Na 56 minuten won Peter Kovacs een luchtduel met Fredrik Kjølner. De bal kwam bij spitsbroeder Nhleko terecht die de bal voorbij Arnar Førsund speelde en in het doel achter Espen Bugge Petersen zette.
Sandefjord liet van tijd Viking alle hoeken van het veld zien en kon kans na kans afdwingen maar de effectiviteit ontbrak.

Brann - TIL 2 - 1
De thuisploeg was duidelijk de betere ploeg en vooral Robbie Winters en Charlie Miller lieten zich opmerken. Tromsø nam de leiding in het begin van de wedstrijd. Al in de vierde minuut kon Ole Martin Årst scoren. Talebinejad stond vrij op rechts en kon de bal kwam bij Årst terecht die hem makkelijk voorbij keeper Håkan Opdal in doel kon werken. Op het half uur werd Roar Christensen met een rode kaart van het veld gestuurd voor een al te drieste tackle op Erik Huseklepp. Hierna nam Brann de leiding over. De bezoekers trokken zich meer en meer op hun eigen helft terug. Brann speelde goed maar kon slechts een doelpunt voor de pauze behalen via Petter Vaagan Moen
In de 50e minuut kreeg Tromsø een gouden kans. Årst werd vrijgespeeld via Olafur Bjarnason en werd neergehaald in de zestien meter. Hier zou een rode kaart of een strafschop op zijn plaats geweest zijn maar scheidsrechter Brage Sandmoen liet gewoon verder spelen, een serieuze misser van de ref. Tromsø kreeg het deksel op de neus toen Bjarnason een minuut later de gelijkmaker kon scoren.

FFK - Stabæk 2 - 1

Bij Fredrikstad stond Steinar Sørli terug in doel omdat Rami Shabaan geen toestemming kreeg van de FIFA om te spelen. De keeper werd door bondscoach Lars Lagerbäck geselecteerd voor de Zweedse nationale ploeg waardoor hij voor het WK geen wedstrijden meer mag spelen.

Fredrikstad stond lang aan de leiding met een 2-0 voorsprong in een kansrijke wedstrijd maar twee minuten in de toegevoegde tijd kon Inge Andre Olsen de eer redden voor Stabæk via een corner. Het eerste doelpunt kwam er na een kwartier. Simen Brenne dribbelde zich voorbij twee spelers en vond Brian West. West maakte geen fout en stuurde de bal recht in doel. Sørli speelde een goede wedstrijd en stond sterk te keepen. Verschillende keren kon hij het spitsenduo Daniel Nannskog en Veigar Pall Gunnarsson stokken in de wielen steken. Net voor rust kon John Anders Bjørkøy het tweede doelpunt voor Fredrikstad scoren. Stabæk verliest hiermee zijn eerste wedstrijd dit seizoen.