Oekraïne verder na strafschoppen

Eddy Leysen
| 0 reacties
Oekraïne verder na strafschoppen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Oekraïne plaatste zich voor de kwartfinales ten koste van Zwitserland, dat in de strafschoppenreeks zelfs niet wist te scoren. Uitblinker was misschien wel de Mexicaanse scheidsrechter Benito Archundia, die aantoonde dat je een fel bevochten strijd met een minimum aan kaarten in goede banen kan leiden. 

Beide coaches kozen voor een sterk gestoffeerd middenveld, zodat de opbouw gekenmerkt werd door heel wat slordigheden. Niet verrassend dat de eerste kans van de wedstrijd een afstandschot was. De Zwitser Raphael Wicky probeerde het vanop een 25 meter na balverlies van Tymoschuk, maar Shovkovskiy bracht knap redding.

Maar ook Oekraïne kreeg enkele mogelijkheden. Oleg Shelayev kopte een vrijschop van de bedrijvige Kalinichenko op de dwarsligger. Ook aan de overzijde bracht de lat redding op een knappe vrije trap van Alexander Frei.

Daarna nam de voormalige Sovjetrepubliek weer even over. Een voorzet van Oleg Gusev bereikte Andriy Shevchenko niet, terwijl Maksim Kalinichenko zijn schietgelegenheid te mooi wilde benutten.

De Zwitsers probeerden het vooral vanop afstand, maar het inzenden van Müller was te zwak, een afzwaaier van Magnin ging ver naast.

In de tweede helft haalde de angst om te verliezen de bovenhand, al begon Oekraïne goed met een kopbal van Vorolin die net naast ging. Diezelfde Vorolin besloot even later in de handen van Zuberbühler. Het aantal kansen was beperkt, al ging een vrije trap van Shevchenko in de muur en even later trapte de gloednieuwe Chelsea-spits net naast.

Het enige wapen van de Zwitsers leken afstandschoten van Cabanas, Müller en Magnin, maar deze misten allemaal richting. Na een hoekschop van Kalinichenko kopte Gusin net naast. Zo was Oekraïne het dichtst bij de overwinning. 

In de eerste verlenging trokken de Zwitsers het spel naar zich toe, ondanks dat Blokhin de licht gedoofde ster Sergei Rebrov in de ploeg bracht. Cabanas was net te klein om een mooie aanval met het hoofd af te ronden, wat later kon Milan-middenvelder Vogel voor het eerst dreigen. Zijn laag schot belandde in de armen van Shovkovskiy.

Ook de tweede verlenging bracht niet het verhoopte doelpunt. De enige goede kans was voor Marco Streller. Hij kapte zich mooi vrij, maar talmde een fractie te lang zodat de sterk verdedigende Gusin er zijn voetje nog kon tussen steken. De Zwitsers bleven voor de meeste dreiging zorgen, maar strafschoppen moesten beslissen wie naar de kwartfinale ging.

In de strafschoppenreeks toonde Oekraïne zich het sterkste. Het begon nochtans slecht voor de geel-blauwen uit de Krim. Superster Shevchenko trapte laag in de hoek, maar doelman Zuberbühler ranselde de bal uit zijn doel. Maar ook de Zwitsers misten, want Streller besloot zwak in de handen van Shovkovskiy. Even later volgde Cabanas zijn voorbeeld en intussen had Barnetta zijn elfmeter op de lat getrapt. Voor Oekraïne faalden Milevskiy (op zijn Panenka's), Rebrov en Gusev niet. 

Zo eindigde het Zwitserse sprookje in Keulen. De ploeg kreeg op het ganse tornooi geen doelpunt tegen, maar slaagde er in de beslissende fase niet in om ook maar één strafschop binnen te trappen. Debutant Oekraïne neemt het in Hamburg in de kwartfinales op tegen Italië.
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties