Column Gaan voor dat WK!

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Gaan voor dat WK!
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Afgelopen week haalde Alain Courtois een oude droom opnieuw vanonder het stof. Courtois, zes jaar geleden nog toernooidirecteur van Euro 2000, wil graag het WK 2018 naar België en Nederland halen. Na de toporganisatie van Duitsland dit jaar kunnen wij maar één ding zeggen: doen!

“Een WK organiseren? Dat kunnen wij toch niet?”, hoor je vaak. Fout! België kan als het echt wil samen met Nederland een prachtig WK organiseren. Maar daarvoor moeten wel alle kopjes in dezelfde richting wijzen. Politici, de voetbalbond, de clubs, de horeca, kortom alle Belgen moeten achter het idee staan en het ondersteunen. Op die manier kunnen we de wereld het beste WK geven dat het ooit gezien heeft.

Maar hebben we in België dan geen andere katjes te geselen momenteel? Zeker, maar dat mag ons niet beletten om te denken aan een groots project als het WK. Een WK kan een stimulans zijn voor de hele Belgische voetbalwereld. Met een WK kan ons voetbal zich eindelijk nog eens positief in het wereldnieuws brengen. En dat op een manier waarin wij Belgen uitblinken: organiseren.

Uiteraard is er nog heel wat werk aan de winkel. Om te beginnen de stadions. Het lijdt geen twijfel dat géén van onze huidige stadions momenteel voldoet aan de WK-vereisten. Zelfs het Koning Boudewijn Stadion, ooit één van Europas meest geroemde stadions, ligt er beroerd bij. Maar dat mag geen rem zijn op de grote WK-droom. Integendeel! Onze stadions moeten sowieso dringend vernieuwd worden, met of zonder WK. De Uefa is immers van plan om binnen enkele jaren enkel clubs met moderne stadions toe te laten tot de Champions League. Als Anderlecht en Club Brugge niet oppassen, mogen ze dus straks vanwege hun stadion niet meedoen aan het belangrijkste clubtoernooi ter wereld. Dat mogen we niet laten gebeuren natuurlijk.

Maar hoe krijgen onze clubs in godsnaam stadions met 50.000 zitjes gevuld? Uiteraard is dit quasi onmogelijk. Enerzijds stelt men in Duitsland vast dat de Bundesliga meer toeschouwers kreeg dankzij het WK, maar anderzijds is 50.000, laat staan 70 of 80.000 een onhaalbaar getal voor Belgische clubs. Uiteindelijk mag ook dit geen rem zijn op de plannen. Ten eerste zal ons land door de co-organisatie met Nederland sowieso slechts vijf nieuwe stadions moeten bouwen. Ten tweede kan men -zoals in 2000 met Charleroi- een deel van de capaciteit van bepaalde stadions na het WK terug afbouwen.

Een tweede heikel punt is de Fifa overtuigen. Voorzitter Sepp Blatter gaf al meermaals aan niets te voelen voor een nieuwe co-organisatie. “Vanaf nu gaat het WK alleen nog maar naar één land”, aldus Blatter. Vreemd, want het is diezelfde Blatter die eerder dit jaar Argentinië en Chili polste om samen het WK 2014 te organiseren. Diezelfde Blatter ook die enkele jaren geleden binnen de Uefa stevig lobbyde om het EK 2008 aan zijn geboorteland Zwitserland en buur Oostenrijk toe te wijzen. Diezelfde Blatter ook die een goede tien jaar geleden samen met enkele andere bobo's Zuid-Korea en Japan haast verplichtte om het WK samen te organiseren.

Blatter haalt vooral de moeilijke organisatie van het WK 2002 aan als argument tegen een nieuwe co-organisatie. Blatter vergeet wel één ding: Zuid-Korea en Japan wilden het WK helemaal niet samen organiseren. De twee Aziatische landen wilden aanvankelijk het WK op hun eentje houden, maar onder zware druk van de Fifa sloegen ze toch nog de handen in elkaar. Zo'n verplichte samenwerking kan natuurlijk nooit goed werken. Des te meer daar Zuid-Korea en Japan elkaar niet kunnen zien of ruiken.

Blatter vergeet ook dat Japan en Zuid-Korea vier jaar geleden met aparte organisatiecomités werkten. Beide landen hadden dus hun eigen toernooidirecteurs, die elk hun eigen politiek en hun eigen plannen hadden. Bovendien communiceerden beide organisaties ook amper tot niet met elkaar. In feite ging het dus om twee aparte organisaties. Daarom ook dat er achteraf vaak nogal smalend werd gezegd dat het eigenlijk gewoon twee aparte WK's waren.

In België en Nederland is dat niet het geval. Na het succes van Euro 2000 willen de twee landen ook voor dit project één gezamenlijk organisatiecomité, net alsof het om één land zou gaan. Om het nogal grof te stellen: Blatter lult dus uit zijn nek.

Als België en Nederland ooit nog een WK samen willen organiseren, dan zal het dus nu moeten gebeuren. Nu, in 2018, want dan ligt de weg open. De Fifa liet al weten dat het WK 2018 sowieso in Europa zal plaatsvinden. Volgens Courtois is er weinig concurrentie. Courtois heeft gelijk, want een hoop landen hebben andere plannen. Engeland organiseert in 2012 de Olympische Spelen, Italië krijgt in dat jaar wellicht het EK. Duitsland (2006) en Frankrijk (1998) hebben pas een WK achter de rug. Portugal organiseerde onlangs nog het EK. Voor de Oostbloklanden is het wellicht nog te vroeg. De Scandinavische landen wilden met drie of vier het WK organiseren, maar daar moet de Fifa al helemaal niet van weten. Blijft nog over: Spanje. En de Benelux natuurlijk.

Het moge duidelijk zijn: het is nu of nooit. En als iedereen meedoet, dan kunnen we het. Dat staat vast.

            
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties