Analyse Analyses 2006/2007 - Union St-Gilles

Joeri De Ren
| 0 reacties
Analyses 2006/2007 - Union St-Gilles
Foto: © SC
Word fan van Union SG! 274

1. Inleiding

Royale Union Sint-Gillis is één van de oudste en meest succesvolle clubs uit de vaderlandse geschiedenis. Ooit domineerde deze club de elite van ons voetbal en wisten ze titel na titel te behalen. Wie de top wou behalen diende eerst voorbij Union te geraken ! Ondertussen is die glorie van weleer allang beland in de vergeelde annalen van de voetbalgeschiedenis en zijn de levende getuigen van de hoogconjunctuur zeer schaars geworden. De blauw-gelen bloeiden de laatste jaren enigszins terug op en spelen alweer een tijdje terug in tweede klasse. Vorig jaar leek Union te groeien wedstrijd na wedstrijd, tot de winterstop. Na de 'koude-pauze' en de verkoop van topschutter Malki bleek de ploeg onthoofd en diende er nog gevochten te worden tegen de degradatie.

2. De Ploeg

RUSG kreeg dit seizoen een nieuw gezicht. Op het middenveld was er sprake van een ware revolutie en ook in andere linies was er de nodige activiteit. Tubeke haalde maar liefst vijf spelers weg bij de Brusselaars die ook hun vaste keeper Coppens zagen vertrekken. Andere (eerder) vaste waarden die nieuwe horizonten opzochten waren Walschap, Gursever, Charlot, Van Damme, Longrie en Messeaux. Union leek onthoofd, maar haalde plots Buelinkx, Tankary en Stassin. Hiermee lijkt het aanvallende probleem van vorig jaar opgelost en van Stassin wordt verwacht dat hij het nieuwe middenveld meer evenwicht en creativiteit brengt. Tenslotte bleef er met Duchatelet, Nicaise, Keromest en Peeters een pak kracht en ervaring behouden. Het blijft natuurlijk koffiedik kijken wat betreft de verdedigende sterkte. Vorig jaar werden veel goals geslikt en de verdediging is niet sterk vernieuwd. Natuurlijk kan een sterke aanval eenvoudigweg zorgen voor veel verminderde druk op de achterhoede.

3. Geschiedenis

De vereniging werd opgericht in 1897 en behoort met zijn stamnummer 10 tot het selecte kransje van de oudste ploegen van ons land. Van bij het ontstaan van onze competitie tot eind jaren ’50 en begin jaren ’60 behoorde de club tot de absolute top in België. Zeker tijdens het interbellum domineerden de Brusselaars met een ongeziene kracht het klassement. Union won 11 titels en 2 bekers en voegde hier nog talloze tweede plaatsen aan toe. Nadien ving de periode van laagconjunctuur aan. De trotse club die zoveel successen kende in de Belgische competitie en die nog duels won in voorloper van de Uefa-Cup tegen AS Roma, Marseille en Zagreb gleed langzaam weg in de vergetelheid. Net als vele andere oude clubs bleek ook Union niet opgewassen tegen de effecten van de professionalisering.

In 1949 zakte de ploeg een eerste keer terug naar tweede klasse na maar liefst 48 jaar onafgebroken eersteklassevoetbal. Union krabbelde terug overeind en kon gedurende de jaren ’50 de schijn nog even ophouden. Zoals eerder gezegd wonnen ze enkele duels op Europees vlak en waren ze nog steeds een geduchte middenmotor, maar in de jaren ’60 zakten ze regelmatig weg naar tweede klasse. Sinds 1973 zijn ze definitief verdwenen vanop de eerste rij van het Belgisch voetbal. Uiteindelijk belandde de ploeg in de jaren ’70 zelfs in bevordering en elk decennium slagen ze erin terug tot in tweede te geraken, maar daar blijkt de groei steeds weer te stokken.

Union kan nog steeds aanspraak maken op het record wat het aantal opeenvolgende wedstrijden zonder verlies in de Belgische Eerste klasse betreft. In de seizoenen 1933-1935 zette de club maar liefst een reeks van 60 wedstrijden zonder nederlaag neer. De ploeg van toen wordt nog steeds ‘Union 60’ genoemd.

4. Infrastructuur

Aanvankelijk speelde Union op verschillende locaties. In 1919 werd het nieuwe stadion, het Dudenpark, ingehuldigd. Reeds in 1925/26 werd het gerestaureerd en uitgebouwd en in 1932 werd het herdoopt in het Stade Joseph Marien. Het stadion veranderde sindsdien niet meer ingrijpend. Momenteel is de officiële capaciteit 6000 plaatsen, waarvan een 2000-tal zitplaatsen. Het stadion, en dan vooral de hoofdtribune, waren in hun tijd een pareltje van voetbalarchitectuur. Bijzonder was dat het stadion gebouwd werd in een natuurlijke kom en dat het gedomineerd werd door een grote villa die tevens het clubhuis was dat de kleedkamers bevatte. De spelers dienden via een lange trap af te dalen naar het speelveld.

5. Prognose

De ploeg is sterk vernieuwd en er is ook een volledig nieuwe bestuursploeg aangesteld die gezorgd heeft voor een bijkomende financiële injectie. De ploeg lijkt dus meer dan ooit herboren en klaar om ook binnen de tweede klasse aan groei te gaan denken. Met de sterke aanvallende nieuwkomers kan het normaal ook geen probleem zijn om het behoud te verzekeren. Een plaats in de middenmoot zit er zeker in en dat maakt dat mits wat geluk en een sterke periode Union één van de verrassingen zou kunnen worden – zoals Hamme vorig jaar – die onverwacht een periodetitel kan wegkapen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties