Analyse Analyses 2006/2007 - R. Antwerp F.C.

Joeri De Ren
| 0 reacties
Analyses 2006/2007 - R. Antwerp F.C.
Foto: © SC
Word fan van Antwerp! 2835

1. Inleiding 

Ze zijn er trots op in Antwerpen dat de bakermat van ons voetbal te vinden is de Sinjorenstad. Ooit beweerde Goropius Becanus in 1569 dat het aards paradijs in Vlaanderen moest gelegen hebben en meer precies in het oosten van Antwerpen. Hij deed dit middels een lijvig werk: Origines Antwerpianae. Zo beweerde hij zelfs dat Adam en Eva Antwerps spraken. Toen Eva van de appel wilde bijten riep Adam haar toe: "Blefter af stoem waaf", maar het baatte niet want Eva antwoordde: "Och joenge, ge kunt dem boem in. Ik eit wor dak goesting voer ep" De rest van het verhaal kent U.

Wat beteft de bewering dat het Belgisch voetbal zijn bakermat kende in Antwerpen is deze aanspraak dan weer geen grootspraak. Met zijn nu weeral gezegende leeftijd van om en bij de 126 jaar is Antwerp de ouderdomsdeken van voetbalminnend België en dus ook en club met een rijke traditie en bovendien met het record aantal deelnames in ’slands eerste klasse. De laatste jaren was het misschien wat minder op de Bosuil, toch blijft de naam, de club, het stadion en de fans die grandeur uitdragen en belichamen. Zo waren zij ook een van de eerste clubs om een verregaand samenwerkingsakkoord aan te gaan, en dit niet met de minste : Manchester United.

2. De Ploeg

Bij Antwerp was het vorig jaar revolutie. Bijna gans de kern verdween en er kwam een nieuwe groep spelers naar de Bosuil. Dit vertaalde zich in een vrij wisselvallige, zelfs slechte heenronde in de competitie waarbij ze even op degradatie leken af te stevenen. Het roer werd in het winterseizoen omgegooid door de komst van enkele nieuwe talentrijke Mancunians en plots volgde een wonderbaarlijke remonte. Dit jaar bleef alles veel rustiger op de Bosuil. De kern bleef grotendeels behouden en enkel Stankovski, Fedorow, Jacquemyn, Willockx, Yattara en de Engelsen verdwenen. Publiekslieveling en speler van het jaar Lee Martin werd door Manchester uitgestuurd naar Schotland. Eckersley en Ebanks-Blake werden ook naar andere oorden uitgezonden. In de plaats kreeg Antwerp nu spelers uit de – naar verluid – beste lichting jongeren ooit van Manchester. Campbell, Evans en Gibson kwamen de rangen versterken. Dit keer van bij het begin van het seizoen. Ook oud-speler Kirk Hilton werd teruggehaald. Simpson mocht nog een jaartje in leer blijven. Antwerp zocht geduldig naar versterking op de transfermarkt en kwam zo uit bij de jonge keeper Tanghe van Lierse, Sidi Farssi van Geel, Isa Izgi en Cemal Köse. Ook de jongeren De Laet en Baert kregen een profcontract. Antwerp lijkt dus versterkt in de breedte en in de diepte. Tenslotte is er nog het fenomeen Dong, die recent nog schitterde met ManU op toernee begint aan zijn waarschijnlijk laatste seizoen op de Bosuil en wil dit keer afgetekend topschutter worden. Antwerp heeft duidelijk de ambitie om te spelen voor de prijzen.

3. Geschiedenis

Antwerp werd opgericht in 1880 en dit met behulp van een groepje Engelse studenten. Aanvankelijk werd de Antwerp Athletic Club opgericht. Voetbal was slechts een onderdeel van de sportbeoefening van deze vereniging. Er werd ook cricket, rugby en zoveel meer beoefend. Aanvankelijk waren er geen echt georganiseerde wedstrijden. In 1887 groede hieruit de Antwerp Football Club als aparte tak. Twee jaar later volgde de tweede club in dit land : De Brussels Foorball Club. Stilaan kwamen er meer clubs en Antwerp en Brussels zorgden er samen voor dat gesprekken in augustus 1895 ertoe leidden dat de Voetbalbond en de inrichting van het eerste kampioenschap (1895-96) een feit waren. Een grote ramp trof de club echter in mei 1900 toen een afscheuring ervoor zorgde dat een groot deel van de club overliep naar het inmiddels ook opgerichte Beerschot AC. De grote spanning tussen beide clus dateert dus reeds van begin vorige eeuw.

In 1923 werd de Bosuil plechtig ingehuldigd voor maar liefst 40000 toeschouwers. Antwerp werd echter eind de jaren ’20 een jaartje gedwongen elders te spelen door onenigheid binnen het bestuur. In dat jaar werd de eerste landstitel binnengehaald, na een testmatch tegen aartsrivaal Beerschot. Na 1929 haalde Antwerp nog drie titels : 1931, 1944 en 1957. Het werd ook 12 keer vice-kampioen en het won twee bekers. Het hoogtepunt van Antwerp blijft echter de uitzonderlijke Europese bekerfinale in 1993.

Antwerp kende zijn hele geschiedenis lang hoogtes en laagtes, maar speelde bijna altijd in eerste klasse. Na de verloren Europese Bekerfinale ging het stilaan bergaf met de nobele oude club. Het speelt nu voor het derde jaar op rij in tweede klasse en snakt naar de heropleving en de remonte.

4. Infrastructuur

Antwerp speelt op de Bosuil. Ten tijde van de bouw was dit één van de modernste voetbaltempels in Europa. Vele legendarische duels werden hier uitgevochten en voor België-Nederland was de capaciteit inmiddels opgevoerd tot 60000 medio jaren ’50. Inmiddels verloederde het stadion en werd het een te grote kost. IN 2000 sloeg de politiek erin om het EK te mislopen in Antwerpen en dus werd er ook toen niet gemoderniseerd. Langzaam begon de club zelf aan de renovatie en werden de twee bochten vervangen door business seats aan de ene kant en een overdekte zittribune voor 3000 man aan de andere kant. Vorig jaar nog diende Antwerp een plan voor een gloednieuw stadion in met multifunctionele complexen. De stad vond dit echter te zwaar voor de wijk en schoof het plan terug naar het bestuur. Vandaag kan de Bosuil 16.649 mensen herbergen, waarvan 13.253 op overdekte zitplaatsen, 2.596 op overdekte staanplaatsen en 800 in business-seats.

5. Prognose

Antwerp zal zeker meedraaien bovenaan in het klassement en dient als titelkandidaat te worden beschouwd. Indien de titel toch gemist zou wordend dan lijkt een plek in de eindronde ook waarschijnlijk.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties