Herbeleeft Inter gouden tijden opnieuw?

Herbeleeft Inter gouden tijden opnieuw?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Over veertien dagen wordt 's werelds meest prestigieuze clubcompetitie terug op gang gefloten. In aanloop naar het nieuwe Europese seizoen werpt Voetbalkrant.com twee weken lang een blik op de acht poules. Welke club heeft zich deze zomer het meest versterkt? Waar liggen de ambities van de 32 deelnemende teams? Wie maakt het meest kans op de UEFA Champions League 2006-2007?

Vandaag zijn we aanbeland in groep B, waarin zowel Inter als Bayern absoluut groepswinnaar willen worden. Vooral de Milanezen hebben zich deze zomer gevoelig versterkt en lijken eindelijk nog eens mee te kunnen strijden voor de medailles. Kunnen Sporting Lissabon en Spartak Moskou roet in het eten gooien of vertolken zij slechts een figurantenrol? Een blik vooruit naar de vier teams...

Hoewel Inter al decennia lang tot de top gerekend wordt, is het alweer van de gouden sixties geleden dat het de Europese hoofdprijs wegkaapte. Toen veroverden de Nerazurri met het gekende catenaccio Boekarest, Glasgow en Liverpool om vervolgens Benfica Lissabon in de finale met - wat dacht u - een sobere 1-0 huiswaarts stuurde. Intussen telt Internazionale al drie extra Europese trofeëen in haar kast, nadat het in de jaren '90 driemaal de Uefabeker won. Dit jaar lijkt het eindelijk terug mee te kunnen dingen naar de hoofdprijzen. Naar goede gewoonte was het ook deze zomer weer een komen en gaan van spelers in San Siro. Het lijstje van vertrekkers lijkt wel eindeloos: van verdedigers Zé Maria, Favalli en Womé over middenvelders Pizzaro, Zanetti, González en Véron tot de aalvlugge Obafemi Martins. De Nigeriaan vertrok deze week nog naar het Engelse Newcastle United.

De grote leemte werd opgevuld door vijf toppers uit de eigen competitie. Bij AS Roma haalde Inter de Fransman Olivier Dacourt weg. Ook bij Juventus gingen de Milanezen gretig shoppen. Sterspelers Patrick Vieira en Zlatan Ibrahimovic voegden zich bij de kern, waar ook WK-uitblinker Fabio Grosso al aan was toegevoegd. Uit het buitenland kwam één grote naam: na een jaartje Chelsea keerde Hernán Crespo terug naar zijn geliefde Milaan. Tenslotte kwam ook verdediger Douglas Maicon over van AS Monaco. Inter baadt zo in offensieve weelde en dus heeft coach Roberto Mancini met positieve selectieproblemen te kampen: van Crespo, Zlatan, Recoba, Cruz en Adriano moet de Italiaan er minstens twee teleurstellen. Een sterk middenveld, met Figo, Stankovic, Vieira en Cambiasso barstend van ervaring, moet de vlotte schakel vormen tussen de defensie, onze leiding van Marco Materazzi, en het dozijn aan topspitsen.

Daar waar FC Bayern München in eigen land zo gevreesd wordt, werd het dit jaar slechts in de tweede lotingspot van de Champions League gekwalificeerd. De laatste jaren lijkt het niet meer te willen lukken in Europa voor Der Rekordmeister. Sinds het in 2001 de Beker met de Grote Oren won, werd de Beierse club twee keer in de kwartfinales (Real en Chelsea) en evenveel keer in de tweede ronde (Milan en Real) uitgeschakeld. 2002 werd een heuse afgang toen Bayern in een groep met Milan, Deportivo en Lens troosteloos laatste eindigde. Enkel tegen de bescheiden Fransen kon het toen twee keer gelijkspelen. Deze zomer zag Bayern sterkhouder Michael Ballack gratis en voor niets naar het Chelsea van Roman Abramovic vertrekken, nadat voorzitter Franz Beckenbauer talloze vruchteloze pogingen had ondernomen om zijn sterspeler in eigen land te houden. Naast Ballack kan de Duitse kampioen dit jaar ook niet meer rekenen op Zé Roberto. De Braziliaan is einde contract in München en kijkt nog steeds uit naar een nieuwe club. Paulo Guerrero trok dan weer naar HSV.

Als vervanger voor Ballack werd een tijdlang aan Franck Ribéry gedacht, maar tot een transfer kwam het niet. Wel werd Mark van Bommel naar de Allianz Arena gehaald, de Nederlander mocht na één jaar al weer vertrekken bij Barcelona. Een hele tijd leek het erop dat ook Ruud van Nistelrooy Man United voor de Duitsers zou verruilen, maar Van the Man trok uiteindelijk naar Madrid. Dat werd echter ruimschoots goedgemaakt door het aantrekken van Lukas Podolski, het Duitse godenkind van 11 miljoen dat op het WK aan de zijde van Klose speelde. De duurste transfer van Beckenbauer en co is evenwel die van Daniël van Buyten, die zo'n 12 miljoen kostte. Onze landgenoot blonk de voorbije twee seizoenen uit bij Hamburger SV en kreeg deze zomer zijn droomtransfer richting Zuid-Duitsland. Volgens Bayern-coach Felix Magath moet hij met zijn persoonlijkheid het vertrek van Ballack opvangen. Big Dan vormt dit seizoen aan de zijde van de Braziliaan Lucio het hart van de defensie.

Sporting Lissabon kende twee seizoenen geleden zijn recentste hoogtepunt. Het mocht in het eigen Estadio José Alvalade de UEFA Cup-finale speelde tegen CSKA Moskou. De Russen gingen echter met de hoofdprijs lopen, de 60.000 groen-witte fans op de tribunes ten spijt. Sporting slaagde er dit voorjaar in om sterspeler Liédson en doelman Ricardo, op het WK de penaltykiller van Engeland, langer aan zich te binden. Daarnaast versterkte het zich ook met ervaren spelers. Zo haalde het WK-ganger Carlos Paredes (29) transfervrij weg bij Reggina. Rechtsachter Marco Caneira werd voor maar liefst vijf jaar gehuurd van Valencia. Afgelopen seizoen speelde de Portugese international al op huurbasis voor de ploeg uit Lissabon, maar nu mag hij er vrijwel defintief blijven. Valencia beschikt wel over de optie om hem ieder jaar te mogen terugroepen. Dan is er ook nog de Zweed Pontus Farnerud, overkomend van Strasbourg, waar hij zelf zijn contract had ontbonden nadat de Franse club degradeerde. Beto en Sá Pinto (Standard) verlieten dan weer Alvalade. De Portugezen toonden een tijdlang interesse in Oguchi Onyewu, maar nadat die met Standard tegen Steaua Boekarest speelde lijkt een transfer uitgesloten. Sporting eindigde vorig seizoen tweede in de Portugese SuperLiga en was daardoor net als kampioen FC Porto rechtstreeks geplaatst voor de groepsronde.

Spartak Moskou moet zowat de kopie zijn van het Levski Sofia uit poule A. Drie mooie affiches, maar sportief kansloos. Zo lijkt het tenminste... Met de Tsjech Jíranek en het Nederlandse goudklompje Quincy als sterspelers is de Russische club aan een opmars bezig. Het wil het succes van stadsgenoot CSKA Moskou evenaren, en doet daarvoor een beroep op coach Vladimir Fedotov, uitgerekend de recordhouder van zowat alle records bij CSKA. De voormalige topschutter staat ook in de dug-out zijn mannetje: Spartak overleefde al twee voorrondes waarin het achtereenvolgens het Moldavische Sheriff en de Tsjechische kampioen Slovan Liberec uitschakelde. Uitblinkers in de voorronde waren de drie Zuid-Amerikaanse parels van het team, de Braziliaan Mozart en de Argentijnen Rodriguez en Cavenaghi. Ook WK-ganger Kalinichenko, basispion bij Oekraïne, ligt onder contract in de Russische hoofdstad. Bekendste spelers aller tijden zijn wellicht de Russen Dmitri Alenitchev, met Porto winnaar van de Champions League in 2004, en Alexander Mostovoj, die na zijn vijf jaar Spartak vooral naam maakte bij Celta de Vigo. De Tsaar scoorde in het shirt van de Spanjaarden overigens nog tegen Club Brugge (1-1) in de Champions League van 2003.

1. INTERNAZIONALE - Heeft een ijzersterk middenveld vol ervaring, dat een vlotte schakel kan vormen tussen de verdediging en de aanval, waarvoor Inter deze zomer met Zlatan en Crespo twee wereldtoppers binnenhaalde. Zlatan-Crespo-Adriano, Europa's dodelijkste trio?
2. BAYERN MÃœNCHEN - Heeft het verlies van Michael Ballack nog niet kunnen opvangen, Van Bommel is technisch net iets te beperkt om zijn rol op te eisen. Voegde met Podolski en Van Buyten wel twee toppers in wording aan zijn kern toe, en kan misschien wel meestrijden met Inter om groepswinst.
3. SPORTING LISSABON - Letterlijk en figuurlijk nog wat te groen voor de Champions League. Bewees in de Uefabeker te kunnen meestrijden, maar het is maar de vraag of de kloof tussen beide toernooien niet net iets te groot is voor Sporting. Moet met de aanwezige voetbaltechnische kwaliteiten wel Spartak achter zich kunnen houden.
4. SPARTAK MOSKOU - Een zoveelste Oostblok-club die aan haar opmars bezig is. Lijken evenwel nog niet helemaal rijp voor Europa's grootste clubcompetitie, getuige de erg moeizame kwalificatie voor de groepsfase. Knokte zich immers pas op basis van de gescoorde uitdoelpunten voorbij de Macedonische vice-kampioen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties