Interview 'Duivels kennen erg gebrekkige coaching'

Harald Berings
| 0 reacties
'Duivels kennen erg gebrekkige coaching'
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Morgenavond ontvangen onze Rode Duivels in het eigen Koning Boudewijnstadion Polen, een levensbelangrijke wedstrijd met het oog op kwalificatie voor het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. Wij gingen langs bij Daniël van Hoven, geboren uit een Poolse moeder en een Nederlandse vader, maar sinds 1990 definitief gevestigd in ons noorderbuurland.

Van Hoven werd geboren tijdens een familiebezoek in Den Haag, maar beleefde zijn jeugd in Kraków, één van de grotere steden in Polen. Later trok naar Nederland om er Internationaal en Europees Recht te studeren aan de universiteit van Den Haag. Hij deed er ook ervaring op als sportanker van Unity FM en redacteur van het Haagse Universiteitsblad. Als kenner van zowel het Poolse als het West-Europese en Belgische voetbal is hij de geknipte man om de balans op te maken en vooruit te kijken op de perspectieven van beide landen in groep A.

Polen haalde zeven punten uit zijn eerste vier wedstrijden in deze verraderlijke poule en legde net als België een heuvelachtig parcours af. Waren de reacties in het thuisland na de beschamende openingswedstrijd even hard als in België?
"Mogelijk nog harder. Polen had met Beenhakker meteen een openbaring verwacht. De 3-1 thuisnederlaag tegen Finland was inderdaad een openbaring, maar dan in tegenovergestelde zin."

Waren de verwachtingen dan zó hoog bij zijn aanstelling?
"Nou, de combinatie van een Polen dat zich voor WK 2006 had gekwalificeerd, met een coach Beenhakker die zich met Trinidad&Tobago zelfs wist te plaatsen voor datzelfde toernooi, wekte meteen de indruk dat Polen de 'big push' kon gaan maken, om zich weer voor het eerst sinds 1986 met de Europese top te gaan meten. Daarbij moet je ook het uitwaaieren van Poolse spelers naar Europese (sub)toppers in beschouwing nemen. Dan verwachten de mensen meteen veel, zeker Polen."

Die nederlaag tegen Finland kwam dus als een serieuze ontnuchtering. Daarna volgde een hardbevochten gelijkspel tegen Servië, een zuinige overwinning in Kazachstan en een mooie driepunter tegen Portugal. Had deze groep met een nieuwe coach gewoon wat meer tijd nodig?
"In mijn optiek wel, in de optiek van Beenhakker nog meer: hij heeft de hele voetbalinfrastructuur van Polen gekraakt en vindt het zelfs verwonderlijk dat ze nog steeds in de race zitten. Beenhakker vertrouwt ook op de enkelingen uit het buitenland. Zo zei hij het zelf: 'goede spelers, maar een waardeloos team'. Alleen zijn de Polen wel heel ongeduldig en hongerig naar eindelijk wat succes, dus zoveel tijd heeft hij niet."

Leo Beenhakker haalde, steeds in zijn eigen stijl, mooie resultaten bij zijn vorige werkgevers. Hoe voelbaar is die invloed van Beenhakker bij de Polen?
"Het traditionele selectiebeleid is op de schop. Grote namen tellen niet meer. Je moet gewoon goed zijn op de plek waar je speelt. De Van Basten-methode zeg maar. Verder probeert hij duidelijk Nederlands spel erin te brengen. Hoog tempo, terugvallen op positiespel,… Dat laatste blijkt het grootste probleem."

Is de stijlbreuk met het verleden te groot voor het, als we de clichés mogen geloven, nogal conservatieve Polen?
"Ja, daar hebben ze veel moeite mee. En als de resultaten dan uitblijven, of het beloofde attractieve spel uitblijft, dan gaat het Poolse publiek snel morren. Dit is een typische Oost-Europese ploeg van oorsprong: solide spel vanuit de defensie, venijnig aanvallen en weer terugvallen. Beenhakker probeert het meer ‘allround’ te maken en dat valt zwaar."

Op WK’s is Polen er doorgaans wel bij, maar op Europese Kampioenschappen daarentegen lijkt het maar niet te lukken. Polen plaatste zich nog nooit voor een eindronde voor een EK, kan dat toeval zijn?
"Dat denk ik wel. Van 1970 tot 1986 kon Polen zich goed meten met de Europese top. Het is mij een raadsel dat ze zich in die periode nooit hebben weten te plaatsen. Daarna is het 15 jaar minder geweest en daarom terecht dat we ze nooit op een EK gezien hebben. Maar het wordt wel eens tijd…"

Dat denken we hier in België ook wel intussen. Na jaren zonder afwezigheid op een groot toernooi en een goed WK in Japan en Korea moesten we zowel voor Portugal 2004 als Duitsland 2006 verstek laten. Zit België in hetzelfde schuitje als Polen op dat vlak, of liggen de problemen elders bij ons?
"Ik denk dat het waar is dat ook in België veel goede spelers zijn, die samen maar geen team kunnen vormen. Ook spelen vele Belgen, zowat de helft van de selectie, in het buitenland. En ook daar is er een erg gebrekkige coaching. Met de huidige ploeg kan veel aanvallender worden gespeeld, iets wat Vandereycken blijkbaar niet inziet."

In Nederland speelt intussen een hele karavaan Belgen. Vandereycken heeft daar met Vandenbussche, Léonard, Vermaelen, Simons, Dembele en Huysegems al een deel van geselecteerd. Ziet hij nog iemand over het hoofd?
"Maarten Martens moet hij gewoon oproepen, zeker als Buffel en Defour ontbreken. Tom De Mul doet het erg verdienstelijk in de basis bij Ajax, net als Roy Beerens opkomend talent is bij PSV. Het komt allicht nog te vroeg voor die tweede maar Tom de Mul is zeker een aanwinst. Vandereycken moet zeker ook de ontwikkelingen van Jan Vertonghen (Ajax) in de gaten houden."

Philippe Léonard werd in de klassieker tegen Ajax (met Tom De Mul als rechtstreekse tegenstander) wegens een slechte prestatie al na dertig minuten naar de kant gehaald. Begrijp je dat zo iemand verkozen wordt boven jongere, constant presterende, spelers als Deschacht of Pocognoli?
"Ik heb de thuiswedstrijd van Anderlecht tegen Milan gezien in de Champions League en ik vond Deschacht het zeker niet onverdienstelijk doen. Hoe dan ook, met Phillipe Léonard is een klinkende overeenkomst met de oude Poolse manier van selecteren gevonden. Hij is op leeftijd, speelt amper en als hij speelt, doet hij dat niet goed. En toch zit hij bij de nationale selectie. Dat is dus een dergelijke grote misser, voortbordurend op die 'gebrekkige coaching' waar ik het eerder over had."

Een probleem dat Beenhakker in Polen dus wél heeft opgelost?
"Precies, hij haalt veel jongelingen erbij en heeft dus ook de durf om meer gevestigde namen thuis te laten. Jerzy Dudek, bijvoorbeeld, wordt niet meer opgeroepen en dat geldt ook voor Szymkowiak. Daarentegen haalt hij Golanski, Blaszczykowski en Matusiak er wel bij. Jongelingen, bovendien uit de eigen competitie."

Stelt die nog wat voor nu steeds meer Poolse voetballers naar het buitenland trekken?
"Er steken twee teams boven de rest uit: Wisla Kraków en aartsrivaal Legia Warschau. De rest is van een beduidend minder niveau. Wisla en Legia kunnen zich bij vlagen meten met Europese subtoppers. Wisla plaatste zich voor de groepsfase van de UEFA Cup en kwalificeerde zich een aantal seizoenen geleden zelfs de laatste 16 van dat toernooi."

Wlodek Lubanski, door de Polen verkozen als Meest Verdienstelijke Speler in de afgelopen 50 jaar en nu actief bij de Belgische eersteklasser Lokeren, schat de kansen van beide landen even hoog in een onderlinge confrontatie. Hoeveel kans geef jij een België zonder de geblesseerde Kompany, geschorste Dembele en niet-geselecteerde Buffel tegen Polen?
"In de huidige situatie teert Polen vooral op Sobolewski, de Poolse Timmy Simons zeg maar, en uiteraard dé man in vorm, Ebi Smolarek. Ik denk dat als die twee geneutraliseerd kunnen worden, België een behoorlijke kans maakt. Dan moet het wel meer lef tonen in aanvallend opzicht, want daar loopt het bij de Belgen vaak spaak. Ik zet mijn geld toch maar op een 1-2 voor Polen!"

Een laatste vraag nog: welke spelers moeten Van Buyten en co straks extra in de gaten houden?
"Het spitsenduo is erg goed! Zurawski en Smolarek vormen een goede tandem en dan heeft Polen nog Rasiak en pinch-hitter Frankowski op de bank. Aanvallend zit het goed bij Polen, alleen defensief is het oud, traag en log. Daar moet de kans liggen voor België: aanvallend en met pressie spelen, iets wat hen - gelukkig voor Polen - de laatste tijd niet heel erg goed af gaat."


Harald Berings

    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties