Apen niet toegelaten

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Apen niet toegelaten
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Opschudding afgelopen zondag in het Regenboogstadion. Zulte-Waregem verdediger Stefan Leleu schold zijn tegenstander Patrick Ogunsoto uit voor ‘monkey’. Een week eerder riep scheidsrechter Saadouni tijdens dewedstrijd SV Roeselare – FC Brussels op vraag van een speler van Brussels op om te stoppen met racistische spreekkoren.* Ondanks alle inspanningen van de Belgische Voetbalbond (KBVB) blijft racisme een plaag in en rond de Belgische voetbalvelden.
 
Patrick Ogunsoto,de Nigeriaanse spits van Westerlo, voelt zich zwaar beledigd en stapt naar de Belgische Voetbalbond. Die startte vorige maand, in samenwerking met het ‘Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR)’, de campagne ‘Hang de aap niet uit’.  De campagne lijkt op het eerste zicht dus weinig succes te hebben, maar bij het Centrum zijn ze tevreden. “De meeste reacties zijn positief. Een minderheid reageert negatief. Ze vinden het te betuttelend en vrezen een deel van hun vrijheid te verliezen. Het is een goede zaak dat de media er aandacht voor heeft. Er zijn nu niet meer gevallen van racisme, de mensen reageren nu alleen sneller dankzij de campagne. Je mag niet verwachten dat het ineens stopt en verdwijnt”, zegt een woordvoerder van het CGKR.
 
Maar wat als zelfs de spelers het voorbeeld niet geven? Zullen enkele affiches en tv-spots de supporters dan wél kunnen sensibiliseren? “De campagne is naar iedereen toe, dus niet alleen naar de supporters. Spelers die over de schreef gaan moeten ook bestraft worden. Maar we mogen niet overdrijven en bepaalde personen viseren. Het belangrijkste is dat we duidelijk maken dat bepaalde handelingen niet getolereerd worden. Het is niet onmenselijk dat iemand eens iets verkeerd zegt uit frustratie. We vragen dan ook geen stadionverboden. We willen dat de mensen gaan nadenken over het probleem en dat er een discussie op gang wordt gebracht.”
 
Niet alleen in ons land is er racisme te bespeuren in de voetbalwereld. Het is een kankergezwel dat zich uitbreidt over heel Europa. In Spanje is Barcelona-spits Eto’o week na week het slachtoffer van racistische supporters De Kameroener wordt door de fans van de tegenstander regelmatig getrakteerd op oerwoudgeluiden. Vorig seizoen mocht Real Zaragoza 9.000 euro ophoesten voor het wangedrag van zijn supporters.
 
In Italië heeft Lazio Roma een bedenkelijke reputatie op het gebied van racisme. De fanatieke aanhang van de club, de Irridicubili, staat bekend om haar fascistische sympathieën. Paolo Di Canio, lid van de Irridcubili en ex-speler van de Romeinse club, helpt de club alvast niet om positief in het nieuws te komen. De 38-jarige Italiaan groette afgelopen seizoen de supporters met een fascistengroet. Een actie die hem een boete van 10.000 euro opleverde.
 
De fans van Kroatië moeten niet onderdoen voor Di Canio. Tijdens een oefenwedstrijd in het Italianse Livorno vormden de Kroaten een ‘levende’ swastika. De Europese Voetbalbond (UEFA) kon er niet mee lachen en houdt de Kroaten extra in het oog. De wereldvoetbalbond FIFA voerde zelfs een regel in die in extreme gevallen toelaat om een ploeg punten af te trekken of te weren uit internationale competities.
 
Over het kanaal oogt de situatie iets beter. De laatste jaren is er bij de Engelse voetballiefhebbers minder racisme. “Er is in Engeland veel campagne gevoerd”, verklaart het CGKR de positieve trend. “De Engelse autoriteiten treden repressief op door het uitschrijven van boete’s voor racisme. Er ontstaat er een polarisatie tussen voor- en tegenstanders. De groep tegenstanders wordt steed kleiner en gemarginaliseerd zodat ze zich na een tijd vragen beginnen stellen bij hun eigen gedrag. De resultaten zijn duidelijk: het racisme in Engeland is verminderd.”
 
Op korte termijn wordt er altijd veel over een campagne gesproken, maar hoe moet het verder als na enkele maanden de aandacht wegdeemstert?. “’Hang de aap niet uit’ is een eerste aanzet. Achter de schermen gebeurt er nog veel meer. We leiden stewards en politiemensen op hoe ze in bepaalde situaties moeten handelen. De campagne is maar één punt van een groot project.” De KBVB kan dat project mee helpen verwezenlijken als ze de zaak-Ogunsoto kordaat maar rechtvaardig aanpakt. Doen ze dat aan de Houba De Strooperlaan niet, dreigen ze zichzelf voor aap te zetten.


* Scheidsrechter Saadouni gaf toe dat hij zelf niets gehoord had. Ook uit de geluidsopnamen van Belgacom TV kon niets worden opgemaakt.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties