Analyse Sevilla grijpt zijn kans

Tonnelier Caroline
Sevilla grijpt zijn kans

Sevilla heeft zijn kans gegrepen om de koppositie over te nemen van Barcelona.  De winnaar van de Uefa-beker won zijn partij tegen Recreativo Huelva, terwijl Barça niet in actie kwam in de competitie wegens verplichtingen op de Wereldbeker voor Clubs.  Real Madrid pakte eveneens de volle buit op het veld van Espanyol Barcelona.  Valencia boekte een belangrijke zege op het veld van Real Zaragoza en duikt zo opnieuw de top-zes binnen.

Sevilla verloor nog nooit op het veld van Recreativo Huelva en wilde maar al te graag een vervolg breien aan die reeks.  De ploeg uit de Andalusische hoofdstad kwam dankzij Luis Fabiano al vroeg op voorsprong, maar kon daar niet lang van genieten.  Jesús Vázquez bracht een uitstekend voetballend Recreativo op gelijke hoogte.  De thuisploeg speelde het best, maar het was Sevilla dat het meeste geluk kende en efficiënt afwerkte.  Kanouté en Jesús Navas zorgden voor de 1-3 eindstand.  Sevilla neemt de leidersplaats over van Barcelona en kan mits winst komende woensdag als koploper Nieuwjaar vieren.

Real Madrid stond voor een moeilijke verplaatsing naar ploeg in vorm Espanyol Barcelona.  De Madrilenen haalden het eens te meer dankzij hun efficiëntie en een stevige defensieve basis.  Van Nistelrooy zorgde voor het enige doelpunt van de partij en toen Cannavora iets later met rood van het veld werd gestuurd, beperkte de ploeg van Capello zich tot het succesvol verdedigen van die nipte voorsprong.  Real Madrid nadert zo tot op één punt van Barcelona, dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld.

In Madrid stond de derby tussen Atlético en Getafe op het programma.  Beide subtoppers maakten er een aangename en spannende wedstrijd van.  Wedstrijden van Getafe zijn echter een garantie voor weinig doelpunten en dat was vandaag niet anders.  Doelman Abbondanzieri moest zich één keer gewonnen geven op een kopbal van Maniche.  Daar bleef het bij, zodat Atlético over Real Zaragoza naar de vierde plaats wipt.  Getafe is ondanks een dipje nog steeds zevende.

Valencia boekte een belangrijke zege in en tegen Real ZaragozaLos Ché leverden verre van een overtuigende prestatie, maar één halve kans was voldoende voor Angulo om de score te openen.  De thuisploeg slaagde er niet echt in de bezoekende defensie te ontwrichten, zodat Valencia met een overwinning met het kleinste verschil Zaragoza mocht verlaten.  De ploeg van Quiqué Florés duikt opnieuw de top-zes binnen, op twee puntjes van Real Zaragoza.

Osasuna is aan een uiterst opmerkelijke reeks bezig.  De ploeg uit Pamplona klom in enkele weken tijd vanuit de degradatiezone naar de middenmoot en scoorde de voorbije weken aan de lopende band.  Dat was op het veld van Villarreal niet anders.  El Submarino Amarillo kreeg maar liefst vier tegengoals om de oren en ging met 1-4 de boot in. Het was voor Osasuna de eerste zege in El Madrigal en de zesde opeenvolgende overwinning.  De ploeg duikt daardoor zowaar de rechterkolom binnen en heeft nog amper vier punten achterstand op de Europese plaatsen.

Athletic Bilbao doet het de voorbije weken ook uitstekend, wat niet kan gezegd worden van Deportivo.  Het was dan ook niet onlogisch dat de Basken in het onderling duel in El Riazor aan het langste eind trokken.  Javi Martinez was met twee treffers de man van de match.  Voor Depor komt na een goede competitiestart de degradatiezone steeds dichterbij.  Athletic is nog niet weg uit de laagste regionen, maar neemt wel verder afstand van Betis en co.

Die andere ploeg uit Galicië, Celta de Vigo, verkeert ook in geen al te beste vorm.  Tegen Levante kende het wel een droomstart, met een treffer van Baiano in de eerste minuut.  De ploeg uit Valencia herstelde pas in de tweede helft het evenwicht, maar had wel kansen troef om de drie punten thuis te houden.  Levante faalde echter bij de afwerking, zodat het bij een 1-1 gelijkspel bleef.  Celta zakt terug naar de rechterkolom, terwijl Levante maar enkele punten boven een degradatieplaats staat.

Real Mallorca is op eigen veld aan een behoorlijk desastreuze reeks bezig.  Ondanks een goede eerste helft kwam daar tegen Racing Santander geen verandering in.  Op basis van een sterke tweede helft pakten de bezoekers alsnog de overwinning, mede dankzij een late treffer van Balboa.  Zigic dreef met een uitstekende prestatie zijn transferprijs alweer op.  Beide teams blijven met dit resultaat in de middenmoot hangen.

Real Sociedad heeft eindelijk zijn eerste overwinning van het seizoen beet.  Niet toevallig pakte het die tegen mede-degradatiekandidaat Gimnàstic Tarragona.  Een gemotiveerde thuisploeg legde in een dol vierde kwartier de basis voor de overwinning.  In het eerste kwartier na de rust vielen er maar liefst vier doelpunten, waarvan drie voor Real Sociedad.  In een spannend laatste halfuur gaven de Basken de 3-2 voorsprong niet meer uit handen.  Dankzij deze eerste zege laten ze de rode lantaarn opnieuw aan Gimnàstic.