Analyse Topelftal Jupiler League

Jelle Vereecke
| 0 reacties
Topelftal Jupiler League
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Er is weer heel wat geshopt vorige zomer : Anderlecht en Germinal Beerschot gingen naar Argentinië, Standard zocht naar talent in Portugal en bij Genk puzzelden Willy Reynders en Hugo Broos een team ineen. Of deze transfers de clubs iets hebben bijgebracht kunnen we zien aan het klassement, maar welke spelers betekenden de vorige 17 wedstrijden een echte meerwaarde voor de Belgische competitie? Voetbalkrant.com zet de 11 beste spelers even op een rijtje.

DOELMAN
 
Logan Bailly (Racing Genk) : Deze talentvolle Waal mocht het seizoen beginnen als nummer 1 in doel, nadat Jan Moons aan de kant werd geschoven. De ondertussen bijna 21-jarige doelman greep zijn kans met beide handschoenen : hij verbaasde België met zijn schitterende lijnreflexen en de manier waarop hij heerst in het strafschopgebied is indrukwekkend. Enkel op Charleroi ging hij, samen met de hele ploeg, kopje onder. Bailly mag ondertussen aanspraak maken op een basisstek in de nationale ploeg, qua ervaring steken Stijn Stijnen en Silvio Proto immers niet te veel boven Logan Bailly uit.

VERDEDIGERS
 
Jean-Philippe Caillet (Racing Genk) : Genk trok in extremis deze verdediger van Litex Lovech nog aan, en met succes : Caillet ontpopte zich tot een echte leider in de Limburgse verdediging. De 29-jarige Fransman zorgde voor zekerheid achteraan, samen met Bailly, zodat de flanken vrijuit aan aanvallen konden denken. Willy Reynders noemde hem het ontbrekende stukje in de puzzel, Genk haalde dan ook met een perfect uitgebalanceerd team de herfsttitel binnen.
 
Olivier Deschacht (Anderlecht) : De blonde Gentenaar staat altijd ter discussie, desondanks is hij de enige verdediger die bij Anderlecht op een constant niveau speelt. Op links komt hij beter dan voorheen aanvallend uit de verf en centraal in de verdediging zorgt hij voor zekerheid. Hij wordt onbegrijpelijk uit de nationale ploeg geweerd, die het heel slecht doet. Velen beweren dat het gebrek aan echte flankspelers in de ploeg een grote reden is; de inbreng van Deschacht op links en Cornelis op rechts kan de simpele oplossing zijn. Olivier Deschacht speelde alleszins heel sterk bij zijn club en is ondertussen één van de echte leiders bij de landskampioen.
 
Oguchi Onyewu (Standard) : De Amerikaan is nu al 2,5 seizoen een absolute sterkhouder in de Luikse verdediging. Hij is een sterke atleet met een goede fysiek en een sterk kopspel. Zijn inworpen zorgden voor veel gevaar, in Brugge kunnen ze ervan meespreken. De Amerikaan is nog maar 24 jaar, maar kon al op belangstelling van Real Madrid rekenen, zij het als promotiestunt om de Amerikaanse markt te veroveren. Onyewu wil echter iets maken van zijn carrière en ziet meer in een overgang naar de Premier League, een competitie die hem op het lijf geschreven is. Guchi nam al uitgebreid afscheid van zijn fans in Luik en bedankte Standard voor het vertrouwen.

MIDDENVELDERS
 
Lucas Biglia (Anderlecht) :  De landskampioen trok deze zomer drie nieuwe Argentijnen aan, waarvan Biglia duidelijk het meeste bijbracht. Hij werd overgenomen van Independiente, net als Nicolas Frutos, na zijn mooie prestaties op het WK voor min-20-jarigen als captain van het Argentijnse elftal. Biglia is net als Yves Vanderhaeghe zeer werkkrachtig, maar krijgt doorgaans de voorkeur op de oud-krijger dankzij zijn technische bagage en inzicht. De 20-jarige Argentijn zorgde ervoor dat de landskampioen ging voetballen, meer dan die andere aankoop, Mbark Boussoufa. Biglia kan een wereldtopper worden, maar moet eerst nog even rijpen bij Anderlecht.
 
Marouane Fellaini (Standard) : Deze slechts 18-jarige Belg ontpopte zich de voorbije seizoenshelft tot een mature leider op het middenveld van Standard. Fellaini is met zijn grote gestalte (1,94 meter) ongelooflijk sterk in de duels en op stilstaande fases. Technisch kan er nog wat aan bijgeschaafd worden, maar hij heeft alles om een vaste waarde te worden in een Europese club van niveau en bij de nationale ploeg. Chelsea trok al aan de mouw van de jonge Belg, maar voorlopig blijft Fellaini verderspelen in Luik.
 
Nebosja Pavlovic (AA Gent) : De misschien wat verrassende naam in het topelftal, maar deze Serviër zorgde er mee voor dat Gent op hetzelfde niveau speelt als de tweede ronde van vorig jaar. Hij vangt het vertrek van Wouter Vrancken schitterend op : hij knapt goed het verdedigende werk op het middenveld op en duikt ook nog geregeld op in de zestien, waar hij zeer sterk is met het hoofd. Samen met De Beule, Grégoire en Stoica vormt hij een sterk middenveld, het geheim van Georges Leekens.
 
Tom Soetaers (Racing Genk) : Soetaers, ondertussen 26 jaar, heeft al bij toppers als Anderlecht en Ajax gespeeld, maar men verweet hem daar een gebrek aan regelmaat in zijn prestaties. Dit seizoen speelde Soetaers echter voortdurend op een hoog niveau en zorgde op de linkerflank voor constante dreiging. Hij gaf acht doelpunten aan en scoorde er zelf vijf, waaronder enkele beauty’s. Voert, samen met Chatelle op de rechterflank, perfect het plan van Broos uit.

AANVALLERS
 
Patrick Ogunsoto (Westerlo) : Westerlo staat bekend om zijn sterk geheel, maar het is even bekend dat ze enkel renderen met een goalgetter vooraan. Met Ogunsoto hebben ze die dit jaar alweer gevonden. De Nigeriaan, afkomstig van het Griekse Ergotelis, stond in de belangstelling van verschillende Belgische clubs, maar enkel Helleputte ging tot het uiterste om hem binnen te halen. Ogunsoto valt op door zijn snelheid, maar ook door zijn benen, die ietwat raar gevormd zijn. Ze hebben hem toch niets in de weg gelegd om twaalf keer de weg naar doel te vinden en daarmee voorlopig topschutter te zijn, samen met Mohammed Tchité.
 
Adekamni Olufade (AA Gent) : AA Gent staat voorlopig op een verrassende derde plaats, maar als je de ploeg van Leekens even analyseert, zie je dat dit geen toeval is. Gent zocht lang naar een goalgetter om naast de Ier Foley in de spits te zetten en vond die uiteindelijk in de persoon van Adekamni Olufade. De Togolees mocht weg bij Rijsel en bood zich aan bij ex-club Lokeren, maar die wouden zijn hoge loon niet betalen. De Waaslanders kregen ongelijk, want bij rivaal Gent zorgde hij voor negen doelpunten in dertien wedstrijden. Olufade is bliksemsnel, heeft een goede techniek en is een echte afwerker.
 
Mémé Tchité (Anderlecht) : Anderlecht kocht serieus in vorige zomer : Hassan, Boussoufa en Biglia zijn echte kleppers, maar het is uiteindelijk de laatste transfer die voor doelpunten zorgde de afgelopen seizoenshelft. Mohammed Tchité komt van Standard en werd beschouwd als luxe-invaller bij het begin van het seizoen. De Congolese Belg speelde echter alle matchen in de competitie en is medetopschutter met twaalf doelpunten. Als je daar nog eens zijn acht assists bijvoegt, is hij de meest belangrijke aanvaller van de Jupiler League op dit moment. Mbo Mpenza en Serhat Akin kunnen ondertussen alleen maar hopen op speelkansen.        

Klik hier voor het flopelftal van de Jupiler League
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties