Analyse Flopelftal Jupiler League
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Sommigen denken nu spontaan aan Lierse, maar de meeste jongens in Lier streden van ganser harte. Hofleveranciers zijn Anderlecht, Club Brugge en Lokeren. Anderlecht en Club Brugge omdat ze een brede kern met goede spelers hebben, Lokeren omdat het mislukte in zijn top-5-ambities en zelfs op een degradatieplaats staat. Er was veel keuze om verschillende redenen, maar Voetbalkrant.com presenteert u uiteindelijk dit flopelftal van de eerste 17 wedstrijden van het seizoen 2006-2007.
Doelmannen
Davy Schollen (Anderlecht) : Anderlecht heeft 4 keepers in zijn A-kern. Silvio Proto en Jan Van Steenberghe waren immers de hele heenronde out. En dus zocht de landskampioen een bijkomende doelman, indien er ook met Daniel Zitka iets zou mislopen. Het werd Davy Schollen, ex-Genk en NAC. Men had waarschijnlijk stilletjes gehoopt dat hij niet aan de bak zou moeten komen, maar helaas : Schollen moest Zitka enkele keren vervangen door de vele wedstrijden die Anderlecht moest spelen. Met Schollen tussen de palen was het echter bibberen van de eerste tot de laatste minuut voor de Sporting-fans, de Belg stapelde de kleine en iets grotere foutjes op.
Verdedigers
Olivier De Cock (Club Brugge) : Sinds Emilio Ferrera in Brugge het voor het zeggen heeft, gaat het van kwaad naar erger voor de 31-jarige rechtsachter. In de voorbereiding schoof Ferrera zelfs Dufer naar achter om De Cock daar te kunnen vervangen en uiteindelijk trok Club nog Brian Priske aan. De Deen speelde niet meteen op niveau, maar van de optie Olivier De Cock wou Ferrera niet meer horen. Priske herpakte zich wel en Olivier De Cock mag inpakken, want op de rechtsachter krijgt nu ook nog het jonge talent Lutun de voorkeur. Een zware klap voor Olivier De Cock, al zijn hele leven bij Club Brugge.
Sydney Kargbo (FC Brussels) : De centrale verdediger uit Sierra Leone speelde een tijdje degelijk bij Brussels, maar hij kon het niet laten om voortdurend vuile fouten te maken. Maar in het bekerduel tegen KV Kortrijk ging de jonge verdediger helemaal over de schreef. Hij vloog met zijn twee voeten vooruit richting de tegenstander en ging niet eens naar de bal, Kargbo vloog over de bal en op de schenen van de tegenstander. Rood was een nog veel te lichte sanctie en dus schorste voorzitter Johan Vermeersch de Afrikaan dus heel terecht tot de winterstop voor deze vreselijke tackle. Kargbo verontschuldigde zich later nog aan de supporters, kinderen en tegenstander, maar zo’n tackle uitvoeren mag zelfs niet in de gedachten van een voetballer opkomen.
Rogério Matias (Standard) : Standard dacht Philippe Léonard niet langer nodig te hebben op de linksachter en dus vertrok de Waal na veel commotie naar Feyenoord. Op die linksachterpositie dacht Standard het vanaf de competitiestart te gaan doen met Rogério Matias, een speler met 5 caps voor Portugal achter zijn naam. Matias ging echter volledig de mist in : zijn positiespel was rampzalig en Standard kende een slechte seizoensstart… De rol van het Standard-bestuur mag echter ook niet vergeten worden : Léonard was niet goed genoeg voor hen, maar er werd geen beter alternatief gevonden. Naar de winterstop toe depanneerde Frédéric Dupré zijn team nog het beste links achteraan.
Ivan Gvozdenovic (Club Brugge) : De Serviër moest weer aan de bak op de linksachterpositie nadat de Canadese Pool Michaël Klukowski opnieuw geblesseerd raakte. Gvozdenovic behoort nu al sinds 2003 tot de kern van Club, maar in die periode kon hij nog nooit echt overtuigen. Dit seizoen liep het zelfs nog slechter dan voorheen, Gvozdenovic liet soms meters ruimte in zijn rug voor de tegenstander, wat tot veel gevaar en tegendoelpunten leidde. De Serviër liet ook weinig creativiteit blijken in zijn aanvallende acties en bracht zo het team weinig bij.
Middenvelders
Besnik Hasi (Lokeren) : De middenvelder beschikt over tonnen ervaring : hij heeft nog bij clubs als Genk, 1860 München en Anderlecht gespeeld en verzamelde al tientallen caps voor Albanië. Lokeren haalde hem tijdens de vorige winterstop weg bij de landskampioen, maar vorig seizoen rendeerde hij nog niet echt goed bij de Waaslanders. De Albanees vroeg echter wat tijd en beloofde er dit seizoen te staan. Hij begon dan ook aardig aan het seizoen, maar zijn goede periode was vlug voorbij. Ondanks zijn ervaring en klasse strooide Hasi de slechte passes in het rond en vervulde hij zijn verdedigende taak niet zoals het moest. Ook in de opbouw liep het bijgevolg desastreus voor de Lokerse middenvelder. Lokeren moet stilaan gaan inzien dat deze Besnik Hasi de motor niet zal doen aanslaan.
Christian Leiva (Anderlecht) : Hij werd binnengehaald als spelverdeler en breker op het middenveld om zo zijn jongere landgenoot Biglia leiding te geven. Het is echter Lucas Biglia die de leiding over het Brusselse middenveld heeft overgenomen en Leiva speelde slechts enkele minuten mee. Anderlecht had vertrouwen in de Argentijn, maar hij bleek totnogtoe geen meerwaarde en kan dus bij een goed bod weg. De Brusselaars hopen echter dat hij nog laat zien wat hij waard is en alsnog zijn plaats in het elftal verdient. Leiva zelf wil echter niet langer van op de bank toekijken.
Marco Nys (STVV) : De snelle linkerflank is geen onbekende in het Belgisch voetbal en zeker niet in het Astridpark. In het seizoen 2004-2005 ging Oostende in een tumultueuze wedstrijd winnen op Anderlecht; het was Marco Nys die uit een scherpe hoek mooi scoorde voor de kustploeg. Toen Oostende verdween uit eerste klasse, vertrok Nys naar de Limburgse Kanaries. Hij speelde er vorig seizoen mee in slechts de helft van de wedstrijden en dit seizoen trad hij nog maar 7 maal aan in het team. De 27-jarige Belg was helemaal niet tevreden meer in Limburg en verliet dan ook onlangs de club. Er is ondertussen interesse voor hem uit tweede klasse.
Kevin Roelandts (Club Brugge) : De ondertussen 24-jarige Belg speelt, net als Olivier De Cock, al zijn hele leven voor Club Brugge. Al sinds 2002 behoort Roelandts dan ook tot de A-kern van de West-Vlamingen. In die periode deed hij in 49 wedstrijden mee, maar dwong hij nooit definitief een basisplaats af en dus stond hij bekend als vaste invaller. Ondanks ook de kansen dit jaar, greep Roelandts zijn kans niet en nadat hij in de pers kritiek uitte op rechtsachter Brian Priske, werd hij verwezen naar de B-kern. Roelandts mag weg tijdens de winterstop, net als De Cock en Dufer.
Aanvallers
Patiyo Tambwé (Lokeren) : Lokeren verloor vorige zomer bijna zijn hele scorende vermogen : Aristide Bancé, Hakim Bouchouari en Goran Drulic gingen ergens anders hun geluk zoeken. De Waaslanders wouden echter totaal niet weten van een scoringsprobleem bij aanvang van het seizoen : Goran Maznov werd weggehaald bij een pas gedegradeerde Turkse tweedeklasser, maar het was vooral de Congolese international Patiyo Tambwe die voor de doelpunten zou zorgen. De 22-jarige spits scoorde vorig seizoen aan de lopende band bij de reserven, maar bij het eerste elftal mislukte hij totaal : in 15 competitiewedstrijden scoorde hij geen enkele keer, enkel in de verloren bekerwedstrijd tegen Antwerp kreeg hij de bal tegen de netten. De spits liet echter al zijn goede techniek en snelheid zien, wat misschien toch nog iets belooft voor in de toekomst. Maar op dit moment moet Sporting dringend op zoek naar een nieuwe scorende spits.
Klik hier voor het topelftal van de Jupiler League
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief