'Een BeNe-Liga wordt onvermijdelijk'

Mathias Dumarey
| 0 reacties
'Een BeNe-Liga wordt onvermijdelijk'
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Nu men in België stilaan werk begint te maken van het bouwen van nieuwe stadions, zegt de Nederlandse economisch geograaf Sjef Van Hoof dat een BeNe-Liga op termijn onvermijdelijk zal worden vanuit financieel oogpunt.

"De Belgische competitie staat voor een duidelijke tweesprong. Als de top-6 naar Nederlands voorbeeld begint te groeien, kijkt die uit naar een nieuwe competitievorm. Dan zal de rationaliteit van een Belgisch-Nederlandse competitie de emotionele argumenten overwinnen", aldus Van Hoof in de krant Het Volk.

Het probleem is dat er in België maar een zevental steden of gebieden zijn die echt een topclub kunnen dragen. Concreet gaat het daarbij om Brussel, Gent, Brugge, Luik, Charleroi, Limburg (Genk) en Antwerpen (Germinal Beerschot of een fusieclub). "De sponsors zullen het idee van een BeNe-Liga zeker zien zitten. Banken als Fortis en Dexia zijn in de hele Benelux actief. Fortis (dat naast Anderlecht ook Feyenoord sponsort), zal Nicolas Frutos veel liever in De Kuip zien spelen dan in Westerlo. Frutos in de Kempen laten spelen komt eigenlijk neer op pure kapitaalsvernietiging", aldus Van Hoof.

Van Hoofs Belgische collega Trudo Dejonghe beaamt deze stellingname. "Vlaanderen begint aan een inhaalbeweging. Onze stadions dateren van voor de jaren '90 en werden gemaakt om één keer per twee weken in te voetballen. Daarom zijn ze niet meer dan klantonvriendelijke betonnen bunkers", aldus Dejonghe die sporteconoom is aan de Lessius-hogeschool in Antwerpen.

Voorts voegt hij er nog aan toe dat een stadion verbouwen of uitbouwen alleen maar interessant is als de vraag het aanbod overstijgt. "Dat is nu alleen maar het geval in Anderlecht en Club Brugge, waar thuiswedstrijden regelmatig uitverkocht zijn en de clubs dus bij elke thuiswedstrijd winnen. Ook in Gent is er nog een marge. Daar komt nu 8.000 man kijken. Bij Lierse en STVV had de vernieuwing van het stadion weinig impact", gaat Dejonghe verder.

Of nieuwe of gerenoveerde stadions het Belgisch voetbalniveau gaan optillen, is Dejonghe sceptisch. "Grotere en modernere stadions wekken de interesse van de sponsors, maar ik denk dat een wetsvoorstel ter bescherming van de jeugd veel meer bijdraagt tot de kwaliteit van ons voetbal dan nieuwe stadions", besluit Dejonghe. [AN]    

    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties