Wie pakt de Gouden Schoen?
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Woensdag wordt in het casino van Oostende de 53e Gouden Schoen uitgereikt. Sommigen maken gewag van een Zilveren Schoen omdat niemand echt het hele jaar 'outstanding' was. Enkelen speelden wel een half jaar hun beste voetbal. De topfavoriet is ongetwijfeld Mbark Boussoufa. De Nederlandse Marokkaan speelde een schitterende heenronde voor AA Gent. Hoewel hij in de terugronde bij Anderlecht zijn stempel niet kon drukken lijkt hij toch de te kloppen man. Daarnaast zijn er nog een aantal schaduwfavorieten: Frutos, Tchité, Balaban, Geraerts of Onyewu. Wij zetten voor jullie de vijftien belangrijkste namen op een rij.
Logan Bailly (doelman, 27/12/1985, Racing Genk)
Logan Bailly verdedigt sinds begin dit seizoen het Genkse doel. Daarvoor werd oudgediende Jan Moons opzij geschoven. Bailly verving Moons met brio. Hij toonde zich ontzettend sterk op hoge ballen en stond met veel présence en branie te keepen. Dat Genk na de heenronde het kleinste aantal tegendoelpunten slikte mag voor een groot deel op het conto van de jonge doelman geschreven worden. Aangezien Bailly pas sinds dit seizoen de nummer één is zal hij niet meedoen voor de overwinning. Het is sowieso al heel moeilijk voor een doelman om de hoofdprijs in de wacht te slepen. De laatste keeper die de Gouden Schoen pakte was Michel Preud’Homme in 1989. Toch zal Bailly veel punten pakken in de terugronde en verdient hij dus een vermelding.
Bosko Balaban (aanvaller, 15/10/1978, Club Brugge)
Bosko Balaban is de volgende in het rijtje. De Kroatische aanvaller kwam in 2004 bij Club Brugge terecht na een mislukt avontuur bij Aston Villa. Bij Club toonde hij zich meteen een goeie voetballer, maar ook een moeilijk karakter. Balaban is een, op zijn zachtst gezegd, grillige spits. Sommige matchen is hij subliem, andere partijen is hij helemaal onzichtbaar, tot grote frustratie van de Brugse aanhang. Balaban heeft een fantastische trap in de voeten en scoort dan ook vaak uit vrije trap. De Kroaat zorgde al voor heel wat belangrijke doelpunten. In deze heenronde was Balaban alweer goed voor elf goals. Zijn grilligheid zal hem echter parten spelen bij de verkiezing van de Gouden Schoen. Bovendien was hij vorig jaar in de terugronde nergens. Tot Jan Ceulemans werd vervangen door Emilio Ferrera en hij op zijn beste positie mocht voetballen. In de laatste vier partijen scoorde hij nog vijf keer. Voor de Gouden Schoen lijkt hij niet meer dan een outsider.
Mbark Boussoufa (middenvelder, 15/08/1984, AA Gent/Anderlecht)
Mbark Boussoufa is de topfavoriet om het gouden hebbeding mee naar huis te nemen. De Nederlandse Marokkaan speelde vorig seizoen een sublieme terugronde. Vooral de partij tegen Club Brugge, waarin hij drie keer scoorde, staat bij iedereen nog op het netvlies gebrand. Vorig seizoen was Boussoufa de draaischijf van een uitstekend presterend AA Gent. Hij scoorde, liet scoren en deed het Belgische publiek genieten van enkele fantastische technische hoogstandjes. Deze zomer kon hij dan ook een transfer afdwingen naar het Astridpark. In de heenronde haalde hij echter nog niet zijn beste niveau. Bij Gent draaide alles rond Boussoufa, bij Anderlecht is dat niet het geval. De kleine balgoochelaar heeft nog wat extra tijd nodig om zich aan te passen. Toch is er niemand die op zo’n uitstekende jaarhelft kan terugblikken als Boussoufa. Hij is dus de te kloppen man.
Sergio Conceiçao (middenvelder, 15/11/1974, Standard)
Nummer vier in het rijtje is Sergio Conceiçao, de winnaar van vorig jaar. ‘El Maestro’ is nog steeds de grote bezieler van Standard. De Luikenaars met of zonder Conceiçao is een wereld van verschil. Hij zorgt voor assists, bespeelt de scheidsrechter en het publiek en vuurt zijn eigen troepen aan. In de terugronde van vorig seizoen deed zijn vurig karakter hem echter de das om. Na een rode kaart in het bekerduel tegen Zulte Waregem duwde de Portugees zijn shirt in het gezicht van scheidsrechter Peter Vervecken. Conceiçao werd geschorst en ook begin dit seizoen moest hij daar nog de gevolgen van dragen. Dit incident zou hem wel eens heel zwaar kunnen aangerekend worden. Ondanks de irritante trekjes blijft Conceiçao één van de beste voetballers op de Belgische velden.
Nicolas Frutos (aanvaller, 13/05/1981, Anderlecht)
Nicolas Frutos werd vorig seizoen tijdens de winterstop binnengehaald door Anderlecht. De Argentijnse reiger werd in het begin op hoongelach getrakteerd, maar dat verstomde snel. In de veertien partijen die hij vorig seizoen nog speelde scoorde hij negen keer. Onder andere Club Brugge werd gevloerd dankzij twee goals van de Argentijnse spits. Frutos was dan ook één van de grote bezielers achter de landstitel van de Brusselaars. Net als Jan Koller is Frutos, ondanks z’n lengte, nog een meer dan behoorlijke voetballer ook. Dat bewees hij onlangs nog in de bekerpartij tegen Dender, toen hij scoorde met een bal achter het steunbeen. Het grote minpunt van Frutos is zijn blessuregevoeligheid. Dit seizoen kwam hij nog maar weinig aan spelen toe. Hij scoorde wel vijf keer, maar trad te weinig aan om echt mee te doen voor de Gouden Schoen. Toch zal hij ongetwijfeld in de topvijf eindigen. Zowel Anderlecht als de Belgische voetbalsupporters zullen nog veel plezier beleven aan deze reus … indien hij fit kan blijven.
Karel Geraerts (middenvelder, 05/01/1982, Standard)
Karel Geraerts speelde zeer degelijk en regelmatig in 2006. De middenvelder van Standard is een werkpaard die ook zeer vaak op de juiste plaats staat in de grote rechthoek. Hij pikt op die manier regelmatig zijn doelpuntje mee. Dit seizoen scoorde hij al zes keer. Dankzij zijn goede prestaties werd hij opgeroepen voor de nationale ploeg en kan hij rekenen op heel wat belangstelling. Onder andere Anderlecht en Club Brugge zouden al interesse getoond hebben. Maar ook buitenlandse clubs zien de 25-jarige speler wel zitten. Eind dit seizoen is hij transfervrij en keert hij Standard meer dan waarschijnlijk de rug toe. Ook Geraerts stak er allicht niet genoeg bovenuit om kans te maken op de Gouden Schoen. Toch zal deze oerdegelijke middenvelder wel bovenin het klassement terug te vinden zijn.
Bart Goor (middenvelder, 09/04/1973, Anderlecht)
Iemand anders die weinig opvalt, maar zeer belangrijk is voor zijn ploeg, is Bart Goor. Onlangs werd de kapitein van Anderlecht door ploegmaats Biglia en Frutos naar voor geschoven als kandidaat-winnaar. Zo ver zal het allicht niet komen, maar het toont wel het belang van Goor aan voor de Brusselaars. Ook Goor moet het vooral hebben van zijn enorme werkkracht. Hij scoort bovendien elk seizoen enkele doelpunten met zijn fantastische linker en vooral naast het veld is hij een belangrijke schakel in de jonge ploeg die Anderlecht is. Om de Gouden Schoen te winnen viel hij niet genoeg op tussen de Boussoufa’s, Hassan’s, Biglia’s en Frutos’en van deze wereld, maar hij verdient wel een plaatsje in deze selectie van outsiders.
Oguchi Onyewu (verdediger, 13/05/1982, Standard)
Voor Oguchi Onyewu wordt het mogelijk de laatste kans om deze prijs in de wacht te slepen. De centrale verdediger van Standard vertrekt hoogst waarschijnlijk nog deze winter naar het buitenland. Onyewu is een belangrijke schakel in de defensie van Standard gebleken, die ijzersterk is in duel. Bovendien kan hij ook aanvallend voor gevaar zorgen met het hoofd. Een clash met Onyewu heeft Johan Boskamp trouwens de kop gekost als trainer van Standard. Onlangs werd de achterspeler verkozen tot Amerikaans voetballer van het jaar. Of hij ook in België de hoogste onderscheiding zal krijgen valt nog af te wachten. Toch moet Onyewu, die naar voor werd geschoven door ploegmaat Conceiçao, zeker bij de eerste vijf kunnen eindigen in dit referendum.
Tom Soetaers (middenvelder, 21/07/1980, Racing Genk)
Tom Soetaers heeft deze nominatie vooral te danken aan de fantastische heenronde die hij, samen met zijn club Racing Genk, afwerkte dit seizoen. De linkerflankspeler was één van de grote bezielers van dit succes. De Limburgers staan dan ook helemaal verdiend bovenin het klassement. Soetaers scoorde en liet scoren, dat bewijzen zijn vijf doelpunten en acht assists. Om mee te spelen voor de hoofdprijs zal het wellicht niet voldoende zijn. Toch zou één van de beste spelers van competitieleider Genk niet misstaan in de top-10.
Stijn Stijnen (doelman, 07/04/1981, Club Brugge)
Stijn Stijnen kende een uitstekend 2006 in doel bij Club Brugge. Na de blessure van Proto werd hij zelfs gebombardeerd tot doelman van de nationale ploeg. Vorig seizoen keepte Stijnen een fenomenale partij in de thuismatch tegen Juventus. Vanaf de 23e speeldag kreeg hij uiteindelijk definitief zijn kans na een blessure van Butina. Hij toonde zich een heel secure doelman. Man tegen man is Stijnen meer dan waarschijnlijk de beste doelman die er in België rondloopt. In de lucht en meevoetballend moet hij echter nog progressie boeken. Om als doelman kans te maken op de Gouden Schoen moet je op alle vlakken uitblinken. Toch zou een plaats in de toptien verdiend zijn voor één van de meest regelmatige spelers van Club Brugge.
Mémé Tchité (aanvaller, 31/01/1984, Standard/Anderlecht)
Mémé Tchité verraste deze zomer vriend en vijand door Standard om te ruilen voor Anderlecht. Vorig seizoen scoorde de genaturaliseerde Belg al zestien keer voor de Luikenaars. Na de winterstop viel hij wel stil met amper vier doelpunten. Dit seizoen vond de aalvlugge spits zijn neus voor doelpunten terug. Hij deed twaalf keer de netten trillen en is daarmee medetopschutter. Onder andere zijn fantastische omhaal in de laatste minuut tegen Brussels toonde zijn grote klasse aan. Ondanks het feit dat hij vorig seizoen in de terugronde niet vaak meer tot scoren kwam is hij toch één van de belangrijkste schaduwfavorieten.
Kevin Vandenbergh (aanvaller, 16/05/1983, Racing Genk)
Kevin Vandenbergh is, ondanks de kritiek, een typische sluipschutter. De laatste vier seizoenen scoorde hij voor Genk respectievelijk 17, 11, 15 en 12 doelpunten. Ook dit seizoen zette hij al negen keer de netten bol. In de vorige jaargang was hij in de terugronde goed voor vijf doelpunten. Net als Balaban bij Club Brugge moet Vandenbergh het niet van zijn werkkracht hebben. Hij is levensgevaarlijk in de grote rechthoek en moet dan ook afgerekend worden op de doelpunten die hij maakt. Om kans te maken op de hoofdprijs had hij allicht nog een paar keer meer moeten scoren. Toch hoort ook hij in dit lijstje van vijftien.
Wouter Vrancken (middenvelder, 03/02/1979, AA Gent/Racing Genk)
Wouter Vrancken is het prototype van de waterdrager. Hij maakte in 2004 de overstap van Sint-Truiden naar AA Gent en vooral vorig seizoen liet hij zich in positieve zin opmerken. Hij werkte zich de naad uit het lijf en bovendien had hij met Boussoufa de ideale aangever om zelf enkele doelpunten te maken. Dankzij zijn goede prestaties kon hij een transfer naar Racing Genk afdwingen. Ook daar deed hij het in de heenronde weer naar behoren. Samen met De Decker vormt hij een ijzersterke tandem centraal op het middenveld van de competitieleider. Net als bij Geraerts geldt dat Vrancken te weinig opvalt om een gooi te kunnen doen naar de hoofdprijs. Toch verdient hij een plaatsje tussen de beste voetballers van 2006.
Sven Vermant (middenvelder, 04/04/1973, Club Brugge)
Begin vorig seizoen werd Sven Vermant door Club Brugge teruggehaald. De speler had er enkele jaren opzitten bij Schalke 04 en moest het vertrek van Simons helpen opvangen. Na een moeilijk begin ontpopte Vermant zich in 2006 tot de motor en de rustbrenger op het middenveld. Vermant was samen met Stijnen de speler bij blauw-zwart die week na week op een zeer degelijk niveau voetbalde. In zijn nieuwe rol als controlerende middenvelder is hij valt hij minder op dan vroeger. Daarom is hij niet minder belangrijk voor zijn ploeg. Dit seizoen kreeg hij, na het afhaken van Verheyen, dan ook de kapiteinsband. Ondanks het hoge niveau dat hij haalde dit jaar, zal hij zich niet kunnen mengen in de strijd voor de hoofdprijs. Toch verdient ook hij, dankzij zijn regelmaat een plaats in deze top-15.
Daniël Zitka (doelman, 20/06/1975, Anderlecht)
Daniël Zitka tenslotte kwam na de komst van Silvio Proto nog weinig aan spelen toe bij Anderlecht. Nadat die laatste een zware blessure opliep eind vorig seizoen kwam Zitka terug onder de lat te staan. Hij deed zijn werk voortreffelijk en hield Anderlecht in de heenronde meermaals recht. Proto zal van goede huize moeten komen om deze Zitka van onder de lat te krijgen. Een kanshebber is Zitka niet, aangezien hij slechts één ronde meespeelde bij de Brusselaars. Toch moet hij in de tweede stemronde hoog kunnen eindigen.
Tenslotte is er nog een speciale vermelding voor Gert Verheyen en Pär Zetterberg. Beide grootheden in het Belgische voetbal sloten hun carrière af op het hoogste niveau. Met Verheyen verdween het laatste echte boegbeeld van Club Brugge. In zijn laatste seizoen scoorde hij nog zeven keer voor blauw-zwart. Nu is hij trainer van de beloften van Club. Zetterberg mocht zijn carrière beëindigen met een landstitel. De Zweedse middenvelder drukte zijn stempel nog met acht doelpunten en elf assists. Hij werd scout bij Anderlecht.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief