Analyse Anderlecht: wachten op champagnevoetbal

Greg Docx
| 0 reacties
Anderlecht: wachten op champagnevoetbal
Foto: © SC
Word fan van Anderlecht! 4208

Na 17 speeldagen van de heenronde 2006-2007 bekleedt Anderlecht de 2e plaats in de rangschikking van de voetbalcompetitie. Een plaats die de troepen van Frank Vercauteren niet kunnen opeisen door het geleverde spel, maar wel door de individuele klasseflitsen die net iets té veel moesten ingeroepen worden om alsnog 3 punten mee te graaien in bepaalde wedstrijden.

Vooraf

Er was nog geen seconde gevoetbald of de voorbeschouwingen waren duidelijk: Anderlecht zou de reus van de competitie worden en de tegenstand zou enkel de kruimels gegund worden die de recordkampioen af en toe zou laten liggen. Zelden waren de voetbalkenners en analisten het zo met elkaar eens, maar later zou blijken dat ze zich zelden ook allemaal zo vergist hadden.

Transfers

Dé voornaamste reden van de hooggespannen verwachtingen voor Anderlecht, is zonder twijfel het aankoopbeleid geweest. ‘Anderlecht koopt niet meer om zomaar te kopen’ liet manager Van Holsbeeck in de loop van vorig seizoen nog optekenen. En zo geschiedde, een intens scoutingsysteem werd opgezet, vooral in Zuid-Amerika. Nooit eerder gaf een Belgische (top)club zoveel geld uit aan transfers: niet minder dan 11 miljoen euro liet Anderlecht over de toonbank rollen. Gezien de transferinkomsten en de toekomstige Champions League - gelden werd die som zelfs niet als zwaar overdreven beschouwd.
De aangetrokken namen waren dan ook niet mis: Boussoufa (profvoetballer van het jaar), Biglia (wereldkampioen –20 van Argentinië) en Hassan (beste speler Afrika Cup). Daarbij werd de kern ook nog aangevuld met Pareja en Leiva, de Belgische internationals Schollen en Van Damme, én topschutter Tchité van rivaal Standard. Niet allemaal brachten ze wat van hen verlangd werd, maar de aanpassingsperiode zou na de winterstop toch volledig afgelopen moeten zijn.

De trainer

Frank Vercauteren, een geval apart in het Anderlechtse huishouden. Vercauteren rondde vorig seizoen zijn allereerste volledig seizoen af als hoofdtrainer. De beloning was de kampioenstitel en rechtstreekse plaatsing voor de Champions League. Meer hoeft dat voor een trainer van een Belgische club niet te zijn. Maar iedereen weet dat Vercauteren de perfectie nastreeft, ook als speler was dit al zijn stokpaardje, en dat zorgt meer dan eens voor wrevel bij zowel spelers als supporters. Vercauteren deinst er niet voor terug de grootste vedetten de les te lezen en op de bank te posteren. Nooit had een trainer bij het Anderlecht-bestuur zoveel krediet, getuige daarvan het feit dat hij vorig jaar na een zwakke 2/12 niet werd ontslagen.

Maar dat krediet is bij de trouwe supportersaanhang al lang opgebruikt. Vercauteren voerde in de loop van de heenronde enkele merkwaardige tactische wissels door die tot puntenverlies leidden. Voorbeelden zijn onder andere de wedstrijden tegen Lille, Zulte Waregem, Beveren, Moeskroen en Gent. De irritatie bij het Anderlechtpubliek groeit, niet allen door de tactische blunders, maar ook door het feit dat Vercauteren niet ‘durft’ aanvallen en omdat hij de jeugd weinig kans geeft zich te tonen in het eerste elftal.
Vercauteren kreeg zopas een contractverlenging aangeboden, iedereen is benieuwd of hij de druk en de stress nog een seizoen wil aangaan want Vercauteren uitte dikwijls zijn ongenoegen over het feit dat de supporters en de pers het denken beter te weten.

Opvallendste wedstrijden

Speeldag 1: Sint Truiden – Anderlecht 2-4

Competitiestart voor Anderlecht op Staaien, de plek waar het vorig seizoen voor het laatst verloor. Ook nu lijkt het dramatisch te worden: al na 20 minuten pakt Van Damme rood na een trekfout, Anderlecht haalt de rust nog met 0-0. De tweede helft wordt één van de spectaculairsten van het seizoen. Goor brengt Anderlecht snel op voorsprong maar STVV buigt de achterstand om. Staaien lijkt opnieuw het kerkhof voor de kampioen te worden maar in de slotfase ontbindt Tchité voor het eerst zijn duivels: twee doelpunten en de assist voor de ongelukkige gelijkmaker.

Speeldag 2: Anderlecht – Germinal Beerschot 1-0 

De eerste thuiswedstrijd voor Sporting zou in principe geen problemen mogen opleveren tegen Germinal Beerschot. Tegen de verwachringen in lukt het Anderlecht niet afstand te nemen van een fris voeballend Germinal Beerschot. De voorsprong en winst komt er dan toch na een betwistbaar strafschopdoelpunt van Hassan na een fout buiten de 16 op Boussoufa. Germinal Beerschot schreeuwt moord en brand, Anderlecht komt goed weg.

Speeldag 4: Anderlecht – Club Brugge 1-0

Ook in de uitwedstrijd tegen ‘zwarte beest’ Westerlo loopt Anderlecht geen averij op. Een week later komt de aartsrivaal uit Brugge afgezakt naar Brussel. De Brugse spelers beleven een warm onthaal van de Anderlecht-aanhang. Opnieuw wordt de wedstrijd in de tweede helft beslist met een doelpunt van Tchité na een magistraal nummertje van Hassan. Een gevleide zege, maar de voorsprong op Brugge bedraagt al 6 punten, de Anderlechtsupporters wanen zich nu al onklopbaar en kampioen.

Speeldag 5: Moeskroen – Anderlecht 1-1

Het eerste puntenverlies voor Anderlecht op Le Canonnier na een tegendoelpunt in de slotfase van Custovic, weliswaar na een lichte fout op doelman Zitka. Aanvoerder Goor had Anderlecht kort na rust op voorsprong gebracht. Anderlecht blijft wel ongeslagen co-leider.

Speeldag 8: Anderlecht – Racing Genk 1-4

Dé kraker van de speeldag tussen de twee ongeslagen leiders in een volgepakt Vanden Stockstadion. Anderlecht heeft er een Eeuropese wedstrijd opzitten en begint ongeconcentreerd aan de wedstrijd wat resulteert in een snelle 0-2 achterstand. Genk controleert, Anderlecht kan zijn wil niet opdringen, behalve in de laatste tien minuten van de eerste helft, maar het komt niet tot scoren. In de tweede helft brengt Boussoufa, verrassend op de bank gestart, Anderlecht weer in de partij na een simpele binnenlegger. Genk kan de Anderlechtse storm overleven en scoort in de slotfase nog twee keer via invaller Ljubojevic. Een zeldzame thuisnederlaag voor Anderlecht die verdiend, maar overdreven in score was.

Speeldag 11: Standard – Anderlecht 0-0

Klassieker op speeldag 11. Opnieuw een topper voor Anderlecht na een Europese wedstrijd, maar deze keer laten ze zich niet verrassen. Het is een stevige en aangename topper, alleen de doelpunten ontbreken, ondanks een onterecht afgekeurd doelpunt van Boussoufa en een niet-gefloten strafschop voor Standard. Beide ploegen zijn tevreden met de puntendeling.

Speeldag 13: Gent – Anderlecht 2-1

Tweede verlieswedstrijd voor Anderlecht. Gent wint voor het eerst in elf duels nog eens van Anderlecht. Tegen de gang van het spel in komt Anderlecht op voorsprong via een magische lob van alweer Tchité. Anderlecht kruipt vanaf dan te veel achteruit en bekoopt de defensieve ingesteldheid. Vanden Borre begaat een miniemenfout en via strafschop staat het 1-1 vlak voor rust. Een veel frisser voetballend Gent wordt de verdiende winnaar na een verre knal van Azofeifa. Tijdens de wedstrijd werd Zitka vervangen door Schollen, die niet vrijuit gaat bij het Gentse doelpunt. Nog opvallend was de slechte leiding van scheidsrechter Gumienny, die in totaal twee strafschoppen voor elk had moeten fluiten, maar enkel Gent er 1 gunde.

Speeldag 16: Brussels – Anderlecht 0-1

Na de Champions League - kater tegen Athene staat de derby tegen Brussels op het programma. De wedstrijd is één van de saaisten van deze heenronde, maar wordt beslist door een wereldomhaal van, wie anders dan, Tchité. Wéér bezorgt hij Anderlecht de zege en niet voor het eerst zingen de supporters: ’Merci Standard merci.’

Conclusie

Anderlecht sluit de heenronde af met simpele winst tegen Bergen en Zulte Waregem. Enkel als Anderlecht de hoop van Herman Van Holsbeeck verwezenlijkt door effectief ‘champagnevoetbal’ te gaan spelen, zal niemand hen van de titel kunnen houden.  Het belooft nog spannend te worden. De toekomst zal ons wijzer maken.     
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties