Interview Boussoufa van Ajax tot Anderlecht

Thomas Dubois
| 0 reacties
Boussoufa van Ajax tot Anderlecht
Foto: © SC
Word fan van Anderlecht! 4216

Mbark Boussoufa is de nieuwe Gouden Schoen. Voor weinigen een verrassing. Al lang werd hij getipt als dé topfavoriet. Ondanks z’n nog vrij jeugdige leeftijd, 22 jaar, heeft de Nederlandse Marokkaan al heel wat woelige watertjes doorzwommen. Kjell Debacker sprak een tijdje geleden met de balvirtuoos over het verleden én over de toekomst.

Door Kjell Debacker

Waar zette de kleine Mbark Boussoufa zijn eerste voetbalpassen?
Op de pleintjes. Lekker op straat voetballen met de andere kinderen. Vanaf toen wist ik al dat ik verliefd zou worden op het spelletje.
 
Net zoals Orlando Engelaar, Edgar Davids en Patrick Kluivert dus. Waar ging dat straatvoetbal dan precies door?
Meestal Amsterdam. Rotterdam ook. De belangrijkste steden van Nederland dus. Ook in Utrecht voetbalden de kinderen op pleintjes. Ik deed dat natuurlijk in Amsterdam, want daar woonde ik.
 
Wat was je eerste voetbalclub?
Mijn eerste club was Middenmeer. Dat was een kleine amateurclub. Later speelde ik nog voor Fortius, Ajax Amsterdam, FC Chelsea en AA Gent.
 
Hoe kwam je uiteindelijk bij Ajax terecht?
Ik werd gescout met de jeugd van Fortius. Al in mijn eerste wedstrijd merkten mensen van Ajax me op. Ze wilden me dolgraag bij de club hebben. Ik ben dan ook naar Ajax getrokken. Dat was een heel leerzame ervaring.
 
Ajax was de ideale ploeg: dicht bij huis, een vertrouwde omgeving. Had je het naar je zin bij de club?
Ik had het zeker naar mijn zin bij Ajax. Het is je jeugd, je groeit op en dan mag je nog bij zo’n grote club spelen. Dat vind je als kind allemaal leuk natuurlijk.
 
Had Ajax grote plannen met Mbark Boussoufa?
Ajax heeft grote plannen met elke jeugdspeler die tekent bij de club. Ik zat wel altijd bij de betere en ik stootte ook altijd door naar het volgende team. Maar ja, op het laatste lukte het niet meer zo best tussen mij en de trainer (Danny Blind). Ik besloot dus om te vertrekken.
 
Je vertrok dus naar de Engelse ploeg Chelsea. Hoe ging dat precies in zijn werk?
Dat kwam door mijn zaakwaarnemer. Hij wist dat ik weg wou dus ging hij een beetje op zoek. Chelsea kende mij nog van een jeugdtoernooi waar ik in gespeeld had. In één van die wedstrijden scoorde ik ook een doelpunt. Ze herkenden me wel, maar wisten niet meteen wie ik was, ze wilden me eerst nog zien op stage. Toen heb ik een week stage gelopen en die wilden me gelijk hebben.
 
Hoe reageerde je familie op je vertrek naar Engeland?
Mijn moeder vond het niet zo leuk dat ik zo ver weg zou zijn. Zelf besefte ik ook nog niet echt wat het zou zijn om naar het buitenland te gaan, tot het moment daar was en toen pas zag ik het hé. Maar uiteindelijk liep het goed af. Het was leerzaam voor mij. Mijn ouders hebben het dan ook goed opgevangen.
 
Hoe beviel het leven in Londen je, want ik kan me voorstellen dat het als jonge gast geen pretje is om gescheiden te leven van je familie?
Dat viel eigenlijk wel mee. Ik was vrij jong, maar ik wilde bijleren en het was ook mijn eigen beslissing dus ik stond er ook de volle honderd procent achter. Met de kleine nadeeltjes leerde ik leven en die nadeeltjes zijn dan in feite allemaal voordelen geworden. Ik moest gewoon even wennen. Nadat dat gebeurd was vond ik het wel heel leuk wonen daar.
 
Woonde je daar toen alleen?
De eerste drie maanden leefde ik in een hotel tot ik achttien werd. Daarna mocht ik op mezelf gaan wonen.
 
Wat was de reden van je vertrek na twee jaar Chelsea?
De nieuwe Russische voorzitter Roman Abramovic trok zoveel dure spelers aan en daardoor kwam ik niet aan spelen toe bij het A-elftal. Dat was voor mij ook het signaal om te vertrekken, want als profvoetballer is het heel belangrijk om te kunnen voetballen.
 
Hoe komt een speler die bij Ajax Amsterdam en FC Chelsea speelde, toch twee Europese grootmachten, dan vorig jaar terecht bij KAA Gent?
Ik wou weer terug naar Nederland of België omdat ik wist dat ik daar de kans zou krijgen om in het eerste elftal te spelen. Uiteindelijk is dat België geworden. AA Gent was de eerste ploeg die mij contacteerde en toen heb ik gelijk getekend. Ik wou zo snel mogelijk spelen. De competities waren overal al begonnen, dus voor mij was het de prioriteit om zo snel mogelijk mijn lot aan de club te verbinden. Dat is dan gelukkig ook gebeurd.
 
Kende je de club al vooraf?
Ik had er wel al eens van gehoord, maar niet dat ik het echt van dichtbij volgde hoor.
 
De naam van de trainer, Georges Leekens, zei die je wat?
Die kende ik van de tv natuurlijk, hij kwam vrij vaak in het nieuws. Hij was ook trainer van de Nederlandse club Roda JC geweest.
 
Hoe beviel het spelletje van AA Gent jou, want je speelde daarvoor in twee verschillende voetballanden? Wat vond je met andere woorden van het niveau?
Het viel mee. De eerste competitiewedstrijd had ik het heel zwaar. Ik had al een paar maanden niet gespeeld in de zomer en had dus ook niet veel wedstrijdritme. Maar fysiek lukte het best en ik paste me vrij snel aan. Het was geen slecht niveau, zelfs beter dan de reserveploeg van Chelsea.
 
Op welke positie speel je zelf het liefst?
Achter de spitsen, vrije rol. Daar kan ik me het meest uitleven. Mijn voetbalkwaliteiten komen daar ook het meest aan beurt, techniek en vista. Dat is dus de ideale positie voor mij.
 
Wat is je grootste gebrek als voetballer?
Misschien mijn fysiek. Gelukkig ben ik beweeglijk genoeg, waardoor ik die ultieme fysieke paraatheid niet broodnodig heb.
 
Je bent een held voor velen. Word je herkend op straat?
Ja hoor, maar dat vind ik leuk. Mensen spreken me ook vrij vaak aan. Daar heb ik geen problemen mee.
 
Welke competitie zou geschikt zijn voor een speler van het kaliber Boussoufa?
Ik heb altijd gezegd dat als ik op de top van mijn kunnen ben, ik graag in de Spaanse competitie zou vertoeven.
 
Zou een terugkeer naar Ajax jou niet kunnen bekoren?
Dat weet ik niet, dat zou ik dan moeten zien. Maar dat is nog allemaal ver weg, ik weet niet of dat mogelijk is. Ik zou het op het moment zelf moeten kunnen bekijken als de situatie zich voordoet.
 
Een poos geleden hakte je ook de knoop door. Je verkoos de Marokkaanse nationaliteit boven de Nederlandse. Waarom?
Ik wil voor mijn vaderland spelen. Het is altijd een droom van me geweest. Nederland is natuurlijk heel mooi, maar ik wil al van kleins af aan voor Marokko spelen. Dat wil ik heel graag. Het is mijn vaderland en ik droom er gewoon van om met de Marokkaanse nationale ploeg op een Wereldkampioenschap of een Afrika Cup te spelen.
 
Is de band met Marokko even groot als met Nederland, want je bent tenslotte een geboren Amsterdammer?
Ik heb veel voeling met Marokko. Ik ben thuis ook zo opgevoed. Ik woonde wel in Amsterdam maar we spraken thuis altijd Marokkaans. De familie was ook altijd heel dichtbij. Dat Marokkaanse gevoel is er zeker. We gingen ook zeker om de twee jaar naar Marokko op reis.
 
In oktober was het ramadan, een tijd van vasten voor de moslims. Net zoals andere voetballende moslims (Bouchouari, Aliyu Datti) vastte je ook mee. Ondervond je hinder?
Ik had geen enkel probleem. Je weet wat je doet en waarom je het doet.
 
Hoe vaak zie je je familie?
Als ik vrij ben probeer ik naar Amsterdam te gaan. Soms is dat moeilijk omdat ik dan moe ben en dat ik dan liefst thuis blijf om een dag te rusten. Als je veel gaat reizen wordt het natuurlijk moeilijker om te recupereren.
 
Is het winnen van de Gouden Schoen belangrijk?
In mijn jeugd was ik al vaak bij de beste spelers of net niet. Ik hou me er zelf niet zo mee bezig, maar het is natuurlijk wel leuk als je tussen al die namen staat. 



Auteur: Kjell Debacker


Lees ook: 
Blik op: Mbark Boussoufa, één en al genieten
Column: Gouden Schoen kleurt wel heel paars



Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties