Germinal Beerschot en de strijd tegen discriminatie
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Donderdagavond breiden Germinal Beerschot en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding een vervolg aan de vergadering van de week voordien, waarin een actieplan werd voorgesteld om de discriminerende spreekkoren en ander verbaal geweld uit het Olympisch Stadion te bannen. Zowel een afgevaardigde van de Koninklijke Belgische Voetbalbond als van het Ministerie van Binnenlandse Zaken eisten voor het eerst hun plaatsje op in de werkgroep. Eén groot minpunt echter: de Voetbalcel van de politie schitterde voor de tweede keer op rij door haar afwezigheid.
Hoofditem op de bijeenkomst was de voorstelling van het stappenplan, zoals dat door het CGKR werd opgesteld en aan onze club voorgesteld.
Doelpubliek van dat stappenplan is zowat iedereen die zich rechtstreeks in een voetbalstadion bevindt: van supporters, personeel en management van de club, over spelers en coaches, tot organisaties, scholen en media. De broodtekst omvat drie luiken. Fase één omvat de ontwikkeling van een antidiscriminatie- en diversiteitsbeleid met een concreet actieplan, waarvoor een termijn van drie tot vier maanden wordt voorzien. In een tweede fase dient dit charter te worden uitgevoerd, waarna - in een derde en laatste fase - het actieplan kan worden verbeterd en/of uitgebreid.
Germinal Beerschot gaat aan dit lange-termijn-plan enkele acties koppelen, waarmee het kort op de bal wil spelen. De aftrap volgt zondag, ter gelegenheid van de thuiswedstrijd tegen Anderlecht. Het is de Kielse sfeergroep Armata Viola, die met een indrukwekkende tifo-actie op tribunes 3 en 4 op een ludieke manier op de problematiek wil inspelen. Later, ter gelegenheid van Germinal Beerschot-Sint-Truiden wordt de sensibiliseringsactie op gang getrokken, met onder meer flyers en de inbreng van de spelers van het eerste elftal.
Danny Geerts
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief