Charleroi legt persvrijheid steeds meer aan banden
Foto: © SC
Bij Sporting Charleroi gelden regels die elders niet gelden, zeker voor journalisten. De persmensen die zondagavond na afloop van de partij tegen AA Gent de spelers van de Zebra's wilden benaderen, werden gefouilleerd als zijn het terreurverdachten. De stewards zijn namelijk bevreesd dat ze journalisten van Sport/Voetbalmagazine, La Dernière Heure en Vers l'Avenir tot bij de spelers zouden komen. Bovenvernoemde media zijn namelijk persona non grata voor het Charleroi-bestuur. Alle werknemers van de club - van spelers tot schoonmaakpersoneel - die deze mensen iets gunnen krijgen met manager Mogi Bayat, de neef van voorzitter Abbas Bayat, te doen.
Stephane Vande Velde, journalist bij Sport/Voetbalmagazine, vertelt dat alles begon met een artikel over La Louvière naar aanleiding van het omkoopschandaal rond de gokchinees. Daarin stond één quote van Bayat die tegen Filippo Gaone zei: "Erken toch dat je geld hebt gekregen". Naar verluidt was Bayat razend toen hij dat las en noemde hij het blad een 'strontmagazine'.
Bij La Dernière Heure heeft het niet makkelijk. "Mogi is boos op ons omdat wij foto's van hun website plukten. Nochtans gaven we er de credits bij. Belachelijk. Nu moeten we achter de dranghekken blijven om de spelers te interviewen. De plaatselijke krant, La Nouvelle Gazzette, is sponsor en krijgt alle laatste nieuwtjes. Als wij iets nieuws brengen, zit het er ook tegen. Bayat verwijt mij dat ik een slechte journalist ben, terwijl ik eerlijk ben. Ik benadruk het positieve en negatieve, Bayat wil enkel positief nieuws. Als iets negatiefs verschijnt, ben je de sigaar", aldus Manu Salve, journalist bij de Waalse krant.
Mogi Bayat verhindert dus de persmensen hun werk te doen. "Eerst probeerde hij ons de toegang tot het stadion te ontzeggen, maar gelukkig is er een conventie die zegt dat alle journalisten toegelaten moeten worden in een stadion. Daarnaast stuurde hij alle spelers en personeelsleden dat het een strengste verboden is met Sport/Voetbalmagazine te praten. Anders krijgt men een boete", aldus Vande Velde.
Wanneer Het Nieuwsblad belt met Mogi Bayat is hij vriendelijk, tot hij hoort waarover het gaat. Dan smijt hij de telefoon dicht. Ook Abbas Bayat blijft kort: "De betrokken journalisten weten waarover het gaat. Geen commentaar."
Maurice Loiseau, de Franstalige voorzitter van de Beroepsvereniging voor Sportjournalisten, heeft ook zijn mening. "Er zijn steeds meer problemen bij Charleroi. De reden waarom La Dernière Heure wordt aangepakt, is kinderachtig. Het is onmenselijk die mensen achter dranghekken te zetten. We hebben onze advocaat gevraagd of het wel wettelijk is of Charleroi de spelers kan verbieden met de pers te praten (volgens Sport/Voetbalmagazine is dat niet wettelijk, nvdr). Volgende vrijdag is er een samenkomst met Bayat en onze advocaat. Hopelijk komen we eruit zodat er geen rechtszaak moet volgen", aldus Loiseau.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief