Tribune: Bedankt boeren

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Tribune: Bedankt boeren
Foto: © SC
Word fan van Zulte Waregem! 791

Een anekdote tijdens de UEFA Cup-wedstrijd Newcastle-Zulte Waregem: in de tweede helft vraagt Lander Van Steenbrugghe, de jonge rechtsachter van Z/W, aan zijn tegenstander Damien Duff: "Er mag een eind komen aan al die rushes van jou de hele tijd." Duff wuift dat voorstel lachend weg en de volgende keer dat de Ier de bal krijgt, vertrekt hij opnieuw. "Oké", zegt Lander dan, "doe je zin, maar achteraf krijg ik wel je truitje." Na de match vergeet Van Steenbrugghe het truitje echter te vragen. Wie komt even later aankloppen op de deur van de West-Vlaamse kleedkamer? Damien Duff. Met zijn truitje. Het toont hoeveel respect de vedetten van Newcastle hadden voor dit Zulte Waregem. Maar niet alleen zij. Ook de Engelse media steken vandaag de loftrompet over de boeren uit West-Vlaanderen.

Het moet van de zeges van Club Brugge tegen Milan en Ajax geleden zijn, dat het Belgische voetbal nog eens positief in de buitenlandse pers verscheen. Nadat de West-Vlamingen Europa verbaasden door de sterke Moskovieten van Lokomotiv uit de Uefa Cup te bonjouren, in Wenen te gaan winnen en Sparta Praag thuis een lesje te leren, konden ze nu dus ook de Engelse pers bekoren met hun prestaties tegen Newcastle. "Zulte Waregem begon Newcastle te frustreren door de bal rond te tikken alsof het thuis speelde", schrijft The Guardian vol lof. Op de website van BBC News zijn ze vooral gecharmeerd door Stijn Meert. "Meert was de orkestleider bij Zulte Waregem en had een groot deel in de stijlvolle aanvallen van de bezoekers. Hij gaf ook dé pass van de wedstrijd naar Siani." En verder: "Nadat Zulte Waregem zijn plankenkoorts had overwonnen, waren er geen zenuwen meer en voetbalde de ploeg van Francky Dury gewoon mee in St. James’ Park."

Schrik

Fans en entourage van topclubs als Club Brugge en Anderlecht gaan dit niet graag horen, maar de parttimers van Zulte-Waregem toonden gisteravond dus hoe het moet. Met de nodige dosis lef, loopvermogen en vooral tactisch inzicht van de coach kan een Belgische club best uitblinken in Europa. En vergeten we niet de inbreng van jonge Belgische talenten. Dury gooide vijf jonge kerel voor de leeuwen. Hij zette Sammy Bossut in de goal, die had alleen nog maar Supercupervaring. Lander Van Steenbrugghe, Wouter Vandendriessche en Jonas Vandermarliere stonden dit jaar nog maar zelden in de basis. Bart Buysse begon dit seizoen welgeteld één keer in de Jupiler League en Sebastien Siani startte zelfs nog nooit. "Ik heb mijn nek uitgestoken", zei Francky Dury achteraf. "Je moet niet alleen zeggen dat iemand een talent is, je moet hem ook een kans geven."

Dury deed gisteren wat Franky Vercauteren en andere toptrainers nog maar weinig hebben aangedurfd. De Anderlecht-trainer wordt vaak en terecht als een bange trainer afgeschilderd. In de Champions League geloofde hij dit seizoen buitenshuis maar één keer in de sterkte van zijn ploeg en het was in Rijsel. Maar toen was het kalf al verdronken. Verder deed hij het thuis in z’n broek tegen datzelfde Rijsel (hij haalde Biglia eraf bij 1-0, het werd 1-1) en tegen de tot tien man herleide ploeg van Milan (0-1 verlies). Zelfs in de Belgische competitie tegen Club Brugge liet hij Anderlecht als een ploeg-met-schrik voetballen.

Nadat Trond Sollied hoge ogen gooide met Club Brugge in Milan en thuis tegen Ajax, was het laatste Champions League-optreden van blauwzwart er helaas ook één zonder durf. Schrik voor een pandoering stapte Club het vliegtuig op naar München en Turijn. Toen we Jan Ceulemans daarover aanspraken, zei hij letterlijk: "Ik verlies liever met 1-0, zonder eigen uitgespeelde kansen, dan 5-0 en twee van onze ballen tegen de deklat." Doelman Tomislav Butina kreeg toen orders om al van in de eerste minuten heel veel tijd te winnen. Club hoopte dat er geen klasseflits zou komen van de thuisploeg, zodat Brugge met een 0-0 stunt naar België kon terugkeren. Helaas voor de Caje: het werd twee keer 1-0.

Voorbeeld

Met Emilio Ferrera zou het anders zijn. Hij wilde iets tonen in Europa. De thuiswedstrijden van Club Brugge waren van goede kwaliteit, maar in Tottenham en Besiktas was Club Brugge opnieuw nergens, al spraken we wellicht anders indien Bosko Balaban in Turkije z’n tweede bal tegen de netten had gekopt. Cedomir Janevski, die Ferrera opvolgde, bracht weer schwung in het Jan Breydelstadion tijdens de topper tegen Anderlecht. Het neemt niet weg dat onze topploegen Zulte Waregem als voorbeeld mogen nemen. En zeker ook de aanpak van Francky Dury. Zeg maar Mijnheer Dury. Bedankt boeren en Mijnheer Dury voor wat jullie het Belgische voetbal internationaal hebben bijgebracht. 


Jan de Jong
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties